събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2236 прочитания

    „Под игото на шльокавицата“ спечели сребро на Golden Drum

    22 октомври 2018, 17:16 a+ a- a

    Една от най-дискутираните през последната година в България рекламни кампании - „Под игото на шльокавицата“ („Pod Igoto”) спечели престижната сребърна награда в категория „Social Good”, на международния рекламен фестивал Golden Drum, провеждащ се ежегодно в Порторож, Словения.

    Кампанията, дело на творческа агенция Saatchi & Saatchi Sofia (част от Publicis One България), адресира проблема с неграмотността на подрастващите българи в резултат от употребата на комбинация от латински букви и арабски цифри като заместител на кирилицата в ежедневната комуникация. Причината за съществуването на „шльокавицата” е липсата на кирилица в първите поколения мобилни телефони. Дори и след въвеждането на кирилицата „шльокавицата” е все така масово употребявана, поради „по-удобното“ разположение на буквите, а и поради вече изградения навик.

    С цел да привлекат вниманието на българското общество върху този наболял проблем, Saatchi & Saatchi и издателска къща „Жанет 45“ прибягват до провокация, издавайки иконичния български роман „Под игото“, изцяло преведен на „шльокавица”. Книгата се появява в големите книжарници в страната в навечерието на 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, и веднага превръща празника в публичен дебат в защита на българските азбука, език и култура. От агенцията не спират дотук и освен да маркират проблема и да предизвикат обществена дискусия, предлагат и решение, свързано с призив към хората да пишат на кирилица и да върнат езика си. 

    „Безспорно сме щастливи от поредното международно признание, което е доказателство за правилната посока, в която върви агенцията. Потвърждение за това са и нашите настоящи кампании за Нова Бразилия “с баба на кафе“, за Chivas Venture с “Мрънкачи vs предприемачи“, както и за Ауди  - “Стопаджия” – кампании, които в последните месеци са с голям положителен отзвук в социалните мрежи”, сподели  Кристина Петрова, стратегически директор на Publicis One. 

    „Наша лична амбиция е да развиваме индустрията и да ѝ даваме тласък да се движи напред. Затова ще се радваме много през следващата година да имаме повече отличени български проекти и на други агенции, за да придадем ново измерение в ефективността на родните творчески кампании“, коментира Радомир Иванов, творчески директор в Saatchi & Saatchi.

    Кампанията „Под игото на шльокавицата“ е второто поредно сребърно отличие, което агенцията получава в рамките на 2 последователни години на Golden Drum, след среброто за кампанията с Audi „Остави телефона, докато караш”, през 2017 година. Агенцията има още едно сребро, което печели през 2013 г. за кампанията „Винен календар“ за Инвестбанк. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 23 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство