петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    37159 прочитания

    Кои са най-добрите книги, които излизат през 2019?

    Най-чаканите заглавия разкриват водещи издателства в България
    02 януари 2019, 15:36 a+ a- a

    Коя е най-интересната книга, която предстои да издадете през 2019, и защо според вас заслужава внимание?  Попитахме това някои от най-големите издателства в България. Вижте кои заглавия определиха те като най-интригуващите книги на 2019 (подредени по азбучен ред): 

    „Да имаш смелостта да шофираш“ от Манал Ал-Шариф, „Вакон“

    Една от най-интересните книги, която предстои да издадем през 2019 г., разказва историята на саудитката Манал Ал Шариф, която предизвика огромни вълнения и коментари в цял свят след излизането си през юни 2017 година. 

    „Да имаш смелостта да шофираш - Една саудитска жена се пробужда“ описва живота на Манал Ал Шариф, който не е по-различен от този на хилядите ѝ сънароднички в Саудитска Арабия, скрити зад никаб или затворени в „златната клетка“ на религиозните догми“. Съпруга и майка, ревностна мюсюлманка, родена и израснала в Мека. Работи като специалист по информационна сигурност в най-голямата петролна компания в света „Арамко“. Всичко се променя, когато Манал решава да пристъпи непрестъпните правила налагани от шериата и да се осмели да шофира сама. В този момент тя се превръща в жената, която предизвиква властите и се изправя срещу обществото, като дръзва да шофира преди отмяната през август на забраната жена да шофира. Веднага след като сяда зад волана в Саудитска Арабия, тя е арестувана от полицията и хвърлена в затвора. В момента Манал Ал Шариф живее в „доброволно изгнание“ в Австралия. 

    Манал Ал Шариф е близка приятелка на убития в Турция журналист Джамал Хашоги, с когото споделят несъгласието си срещу отношението към жените в арабските общества.

     

    „Изборът“ от Саманта Кинг, „Ентусиаст“

    Няколко са заглавията, които заслужават внимание, затова ще представим едно от тези, които ще бъдат публикувани най-рано през 2019 г.

    За първи път на български език „Ентусиаст“ ще издаде световния бестселър на Саманта Кинг „The Choice“. Това е блестящ трилър за невъзможния избор на една майка, която трябва да предпочете кое от двете ѝ деца да живее и кое да умре. „Изборът на Софи“ оживява отново и по-жесток от всякога.  

     

     

     

     

    „Момиче, измий си лицето“ от Рейчъл Холис, „Хермес“

    Най-интересната книга, която ще излезе със знака на „Хермес“ в началото на 2019 г., е „Момиче, измий си лицето“ от Рейчъл Холис. Тя е бестселър на „Амазон“ - най-четеното, най-харесваното и най-продаваното заглавие при мотивационната литература за дамите. До момента правата за книгата са закупени в 27 страни, а от излизането ѝ през февруари 2018 г. от нея са продадени над 1 800 000 екземпляра. 

    Лидер на мнение и „най-добра приятелка на хиляди жени по света“, Рейчъл Холис посвещава блога си – и тази книга – на това да насърчи жените да спрат да преследват непостижими идеали, поставени от някой друг, и да живеят по собствените си критерии за щастие и успех. Придържайки се към запазения си стил на абсолютна честност и директен подход, тя подкрепя съветите си с примери от своя професионален и личен живот. Непринудено и с чувство за хумор авторката обсъжда теми, свързани за самочувствието, желанието да се докажем като майки, съпруги и професионалисти и предизвикателството да жонглираме с всички тези отговорности ежедневно. 

    Всяка глава от „Момиче, измий си лицето“ е посветена на някоя от най-разпространените според авторката лъжи, на които жените не бива да вярват и които им пречат да живеят пълноценно: „Някой друг ще ме направи щастлива“, „Не съм достатъчно добра“, „Никога няма да преодолея това“ и т. н. Тя оборва тези негативни нагласи с примери от своя живот и дава съвети как да ги преодолеем. Концепцията на книгата почива върху идеята, че всяка жена лично отговаря за живота си и с действията и отношението си определя щастието си. 

     

    „Нищо друго, освен истината” от Анна Политковская, „Сиела“

    Сборникът „Нищо друго, освен истината” представя някои от най-добрите текстове на известната с критичната си позиция към политиката на Путин руска журналистка Анна Политковская. Публикуваните в книгата материали са сред последните, по които тя е работила преди политическото й убийство през 2006  г. Сред тях са есета, в които Политковская разказва за самата себе си, за цензурата и репресиите в Русия, също репортажи от войната в Чечня, мнения за същността на журналистиката, както и репортажи от нейни срещи с личности като Джордж У. Буш, Тони Блеър, Лионел Жуспен, както и руски дисиденти като Березовски, Ахмед Закаев, Владимир Буковски. Специално място е отделено и на селекция от текстове на Политковская, които не са на политически теми, както и есета за тежката съдба на Русия.

    Всеки един от репортажите в книгата е абсолютно доказателство за високия професионализъм и безупречната работа на Политковская. Но и нещо повече – мнозина твърдят, че именно заради част от тези репортажи тя е била убита.

     

    „Нормални хора“ от Сали Руни, „Еднорог“

    Подготвят се доста интересни заглавия от нови автори, едно от най-впечатляващите, което според плановете ни трябва да излезе през първата половина на 2019 година под нашето лого, е Normal People от младата, изгряваща звезда на съвременната ирландска литература Сали Руни. След публикуването на дебютния ѝ роман тя получава определението „Селинджър на Снапчат поколението“, а „Сънди Таймс“ я определя като „млад писател на годината“. Normal People беше в списъка номинирани заглавия за наградата  „Ман Букър“, което е много сериозно признание за една 27-годишна писателка. В голямата си част Normal People се развива в префинената атмосфера на колежа „Тринити“, където самата Руни учи английска литература, а след това получава и магистърска степен по американска литература. Това е книга за порастването и първите самостоятелни стъпки в живота като възрастен човек (т. нар. coming of age), за сблъсъка между собствения капсулиран свят и безмилостната реалност и най-вече за любовта, която не се побира в рамките на ежедневието, но осмисля всичко.

     

    „Орхидея и глухарче“ от д-р У. Томас Бойс, СофтПрес

    На 15 януари е световната премиера на The Orchid and the Dandelion: Why Some People Struggle and How All Can Thrive от американския професор по педиатрия и психиатрия д-р У. Томас Бойс. Книга, която чакаме отдавна и която вече се превежда и на български. Бойс е практикуващ лекар с огромен опит, чиято работа изследва взаимодействието между невробиологичните и физиологични фактори, които водят до разлики в детското поведение и здраве. 

    The Orchid and the Dandelion е събитие, защото се опитва да намери отговор на някои от най-важните въпроси: Защо едни хора успяват, а други цял живот се борят? Защо животът на едни е изпълнен със задоволство и щастие, а на други - с чувство за неудовлетвореност и отчаяние? 

    Това просто случайност и късмет ли е, или има ранни модели на поведение, които могат да ни разкрият как да напътстваме децата си така, че да използват и развият пълния си потенциал. Изследването на д-р Бойс не е просто поредната книга със съвети за отглеждане на деца. Това е книга, която преобръща представите ни за родителството. 

    В The Orchid and the Dandelion д-р Бойс представя научни открития, според които има два основни типа деца – „орхидея“, подобно на нежното цвете, те са по-реактивни и по-податливи на заобикалящата ги среда, и „глухарче“ - деца, които процъфтяват в почти всяка среда и са по-експанзивни и отворени. Тази книга ни дава научната рамка, за да разберем хората и как да се справим с техните уникални потребности, за да им помогнем да намерят пълния си потенциал. Новаторският подход на д-р Бойс се основава на обширни изследвания, примери и реални истории, които ще преобърнат начина, по който мислим за „орхидеите“ и „глухарчетата“, както сред децата, така и сред възрастните. 

     

    „Романът на Алва Вандербилт“ от Терез Ан Фаулър, „Обсидиан“

    Все още е рано да определим най-интересната книга, която ще издадем през 2019 г., затова ще се спрем на първата книга, която ще издадем през 2019 г. – вярваме, че ще предизвика голям интерес у вашите читатели.

     „Романът на Алва Вандербилт“ на Терез Ан Фаулър е посветена на Алва Вандербилт, забележителна личност, която използва своето огромно богатство, за да се бори за правата на жените преди повече от век.

    Действието се развива в края на XIX в. - време на бурно икономическо развитие и технологичен напредък, но и на закостенели нрави, предразсъдъци и неравноправие.

    Алва, дъщеря на разорен след Гражданската война плантатор от Алабама, се омъжва за внука на Корнелиус Вандербилт, един от най-богатите магнати в Америка редом с Рокфелер и Карнеги. Красивата амбициозна южнячка попада в центъра на нюйоркския светски живот, организира най-бляскавите балове и приеми, проектира и строи имения, които и днес се смятат за архитектурни забележителности.

    Макар да има неограничени възможности, независимата Алва е изправена пред предизвикателства, предателства и емоционални сътресения, които тя посреща по нестандартен начин – скандализира обществото със своя развод и става лидерка на суфражетките.

    Алва е живото доказателство, че историята се прави от тези, които знаят правилата на своето общество и време и имат смелост да ги нарушават.    

     

    „Светът утре” от Ричард ван Хойдонк, ИК „Кръгозор“

    През февруари 2019 г. с логото на ИК „Кръгозор“ ще излезе книга от Ричард ван Хойдонк - най-популярният футурист и визионер в Холандия, който изследва настоящите и бъдещите тенденции на нашия завладян от технологиите свят. В „Светът утре” (The World of Tomorrow) той предлага един възможен и твърде убедителен поглед към близкото бъдеще: за въздействието на технологиите върху нашия живот, дом и работа, както и за скоростта, с която се променя светът около нас и как това се отразява върху начина ни на живот. 

    Ричард ван Хойдонк избира 2035 година като отправна точка на своя обзор за утрешния свят. Неизброими ще са техническите нововъведения, които ще улеснят ежедневието ни: имплантирани чипове ще следят здравословното ни състояние и ще ни лекуват; ще е възможно генетично да бъде задълбочен умственият капацитет на хората; битът ще е роботизиран – умни мебели, роботи в помощ на домакинството, умни автомобили без шофьори, дори цели умни градове. Изкуственият интелект във всякакви форми, в това число и хуманоиди, ще се настани трайно в живота ни. 

    Ричард ван Хойдонк е избран за най-популярния футурист на Холандия за 2015 и 2016 г. Той съсредоточава вниманието си върху положителната страна на бъдещото развитие на човечеството, а не върху апокалиптичните измерения на драстичните промени, които ни очакват. 

    Книгата ни подготвя за едно не толкова далечно бъдеще, от което не трябва да се страхуваме, а за което трябва да сме готови: да мислим бързо, да сме адаптивни и отворени за новостите, както в личния живот, така и в стратегиите ни за работа, в бизнеса и в сферите на познанието, засягащи цялата планета.

     

    „Син океан: Преход“ от У. Чан Ким и Рене Моборньо, Locus

    В началото на 2019 издаваме „Син океан: Преход“, продължението на превърналата се в световна бизнес класика „Стратегията Син океан“. Ето какво казва за новата книга на У. Чан Ким и Рене Моборньо известният предприемач и консултант Рам Чаран: „Основното предизвикателство пред всяка компания е да расте в среда на пренаселени пазари и жестока конкуренция, и то по интелигентен, ефикасен и хуманен начин. „Син океан: Преход“ ви предлага всичко това и повече. Ким и Моборньо ви повеждат на пътешествие, което ще отвори очите ви за всички неоползотворени досега възможности за растеж във вашата сфера, без значение дали сега започвате, дали компанията ви е малка, или е в топ 500 на списание Fortune.“

    През 2005 г. У. Чан Ким и Рене Моборньо, световно признати професори, завинаги променят международната бизнес сцена благодарение на абсолютния си световен бестселър Стратегията „Син океан“, от който са продадени повече от 3,6 милиона екземпляра, преведен е на 44 езика и дава началото на ново динамично движение. Сега, след повече от десетилетие на упорити изследвания, авторите са на прага да променят историята за пореден път. 

     

    „Убийството на командора” от Харуки Мураками, Colibri

    Най-голямото предизвикателство за 2019-та е преводът и издаването на новия роман на Харуки Мураками – Killing Commendatore. Най-чаканата книга на Мураками – не само заради обема, но защото вероятно ще се окаже най-предизвикателната му творба.

    Трийсет и няколко годишен художник от Токио, изоставен от жена си, отива в  планинската къща на известен артист. Спомените за една картина, която е видял  в едно  мазе, не го оставят и отключват поредица от мистериозни обстоятелства

    Пиршество на въображението и философия на изкуството, каквито само майстор като Мураками може да сътвори и то в цели 670 страници! Книга-изпитание, книга за ценители.

     

    Издателство ЕРА

    Подготвили сме страхотни изненади за нашите читатели, които засега ще запазим в тайна. Можем само да ви разкрием обаче, че предстоят още няколко заглавия от поредицата на Агата Кристи, както и най-новите романи на властелините Джефри Дивър и Крис Картър, хитови скандинавски трилъри от серията "Северно сияние" и още, и още... 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 15 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 15 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 22 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 23 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава