вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1197 прочитания

    Кой кого подчинява – любовта нас или нашият разум – любовта?

    Върху този и още много други въпроси за любовта разсъждава Божана Апостола в новия си роман „Завръщането на визона“
    14 февруари 2019, 17:25 a+ a- a

    В Деня на влюбените излиза от печат новият роман на Божана Апостолова „Завръщането на визона“, съобщават от Издателска къща „Жанет 45“.

    В този свой текст авторката – известната българска поетеса, писателка и издателка – разсъждава върху ролята на любовта в живота на жената.  

    Божана Апостолова отдавна е превърнала любовта в централна тема на своето творчество. Но никога преди разказвана от нея история не е била толкова горчива, трудна, провокираща.

    Три приятелки, след дълги години раздяла, се събират отново заедно, за да си припомнят нещата от живота, които ги свързват. Общото им детство е останало в далечното минало, заедно с прекрасните спомени за родния Пловдив, с хармонията между хората от различните етноси, живели тогава като добри съседи в този град. Сега, от висотата на зрялата си възраст, те правят своята равносметка и разсъждават за това коя какво е загубила или спечелила в живота.

    Дали детските им мечти са окончателно забравени по пътя на кариерата, или продължават да ги вълнуват? Какво е за тях Любовта и струвало ли си е преследването ѝ цял живот? Можем ли да позволим на любовната страст да води и управлява живота ни и ако да, къде ще ни изведе тя? И кой кого подчинява – любовта нас или нашият разум – любовта? Това са въпроси, върху които героините на Божана Апостолова разсъждават, докато разказват живота си.

    „Завръщането на визона“ е един безпощаден роман, изпълнен с много любов към човека“ - София Несторова, редактор на романа.

    Написана с жив, увлекателен език, историята в романа ни води през съдбите на тези три жени – всяка в нещо успяла и в нещо прекършила се; разхожда ни по стъпките им в Италия и Норвегия, за да събере помъдрелите и уморени от живота приятелки в родопското село Орехово, където те ще си кажат важни неща – за страната ни и за живота си, за това какви хора сме българите, накъде е потеглил народът ни и накъде въобще върви този наш свят. На места Божана Апостолова ни разплаква, на други – разсмива, на трети – дълбоко замисля. Толерантност, висока етика, мъдрост – това са все качества на книгата, които все повече липсват не само в съвременната ни литература, но и в живота, който живеем тук и сега. 

    Творческата биография на Божана Апостолова включва дванадесет стихосбирки, романите „Делнична библия“ (автобиографичен, в два тома), „Kръстопът без пътища“, „Нощта е също слънце“, детската книжна поредица „Малката Божана“. Нейни книги и отделни произведения са превеждани на немски, турски, руски, италиански, унгарски, испански, сръбски, чешки, румънски, гръцки. В продължение на много години тя организира литературнияфестивал „Пловдив чете“. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 минути
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 17 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 18 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
    преди 19 часа
    преди 19 часа
    Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
    В Азия цената е намалена с около $2000
    преди 20 часа
    НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
    Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година