петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1831 прочитания

    Европейският парламент прие Директивата за авторското право

    26 март 2019, 15:12 a+ a- a

    Европейският парламент прие Директивата за авторското право. Съгласно новите правила големите платформи онлайн като YouTube, Facebook и Google News няма да могат да печелят пари от съдържание, създадено от журналисти и хора на изкуството, без да им платят възнаграждение. 

    Постигнатото от преговарящите от Европейския парламент и държавите членки през последните три години предварително споразумение има за цел да гарантира, че правата и задълженията в закона за авторското право ще се прилагат и в интернет. Това означава, че творците и издателите на новинарски издания ще разполагат с необходимите правомощия при сключването на лицензионни договори с интернет платформите, като YouTube или новинарските агрегатори като Google News или Facebook. Голям брой защитни мерки имат за цел да гарантират, че интернет също така ще остане пространство, характеризиращо се със свобода на изразяване.

    Споразумението също има за цел да направи по-лесно използването на авторски материали за извършването на научни изследвания, чрез извличане на информация от текст и данни, като по този начин премахва сегашното неравностойно конкурентно положение, в което се намират европейските научни изследователи. То предвижда, че ограниченията за авторско право няма да се прилагат за преподаване или за илюстрация.

    Не всички приемат законодателната промяна положително. Въпреки че остава извън обхвата на Директивата Wikipedia проведе серия от протести в отделни държави, правейки своето съдържание недостъпно.

    „Директивата е заплаха за  онлайн свободата и ще наложи нови филтри, бариери и ограничения на достъпа до интернет“ се посочва в изявление на компанията.

    Според предложението на Комисията всички интернет сайтове, работещи с голям обем  съдържание, качено от потребителите им, ще бъдат задължени да инсталират автоматични системи за мониторинг и предварително триене на всяка информация (текст, снимки, илюстрации, музика и т.н.), която би нарушила чужди авторски права.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 4 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 4 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 5 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 7 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години