сряда, 11 декември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  740 прочитания

  Смятате ли, че заслужвате най-доброто?

  В България излиза нова книга на италианската писателка и психолог Лучия Джованини
  13 август 2019, 09:59 a+ a- a

  На 16 август италианската писателка и психолог Лучия Джованини се завръща на българския пазара с нова книга - бестселъра „Заслужавам най-доброто“, съобщават от Colibri.

  „Заслужавам най-доброто“ (превод: Иво Йонков, цена: 16 лв.) ще ви убеди, че щастието е умение и като такова е възможно да бъде овладяно. За целта първо трябва да открием истинските си лица, вместо да носим маски. Основната цел на тази книга е да ни помогне в процеса на осъзнаването, така че да можем да изключваме автопилота, когато се налага смяна на посоката.

  Толкова е лесно да попаднем в негативната спирала, да си разказваме истории за страх и отчаяние, да прожектираме в ума си филм на ужасите: най-ранната система на мозъка, рептилната, е създадена за наша защита и е програмирана да забелязва всички възможни опасности и да реагира с неподвижност, защита или бягство. Ако я оставим да държи юздите, къде мислите ще ни отведе? Всичко започва с избора на друг път. Впоследствие този избор бива активиран от действието. Кои са вашите действия за щастие? Какво правите, за да сте на висота, да давате най-доброто и да имате най-доброто? Не е достатъчно само да се чете или говори за щастие, нужно е да се действа.

  Лучия Джованини има докторат по консултативна психология, бакалавър е по психоантропология, член е на Американската психологическа асоциация. Преподава невролингвистично програмиране, невросемантика, духовен и трансформационен коучинг, работа с дъха, експерт е по техниките на медитация и ходене по лабиринт, води обучения по нестинарство. Една от първите последователки на Луиз Хей в Италия, самата тя често е наричана „италианската Луиз Хей”. Авторка е на бестселърите „Освободи живота си”, „Толкова различен живот” и „Заслужавам най-доброто”, помогнали на хиляди хора в процеса на промяната. През 1999 година създава асоциацията BlessYou!, която се занимава с личностно и социално осъзнаване, и вече над 20 години заедно със съпруга си Никола Рива води курсове и семинари за частни лица и бизнес организации от цял свят.

  Публикуваме откъс от книгата, без редакторска намеса: 

  Хората често се опитват да живеят живота си наобратно: стремят се да имат повече неща или повече пари, за да направят повече от онова, което искат, така че да бъдат щастливи. Всъщност схемата действа в другата посока. Необходимо е първо да бъдеш самия себе си, а после да направиш необходимото, за да имаш желаното. - МАРГАРЕТ ЙЪНГ 

  Моето изследване върху смисъла на живота започна, когато бях много малка. През по-голямата част от детството ми измъчвах всички с въпроси от типа: Защо се раждаме? Какво правим тук? 

  На практика задавах тези трудни въпроси на всеки приближил се до мен възрастен. Не си спомням отговорите, но може да си представите израженията им! 

  Мисля, че в известен смисъл никога не съм преставала да си ги задавам. И разбира се, не съм първата. Този тип дилеми са се запечатали в човешката душа от хиляди години. Какво придава смисъл на живота ни? Заради какво си заслужава да бъде живян? Кои неща ни карат да се чувстваме удовлетворени накрая? Кое ни прави щастливи? 

  * * * 

  При всяко мое пътуване, при всеки контакт с различните народи, във всяка страна, където съм живяла, във всеки изучаван текст по психология, във всяко практикувано духовно учение, по време на посещаваните или провежданите от мен курсове, във всеки срещнат човек търсех отговорите. 

  Лека-полека започнах да се питам дали смисълът на живота не е свързан по някакъв начин с развитието на нашите способности, дали така не проявяваме най-доброто от себе си. Докато наблюдавам бавното протичане на този процес в мен и в околните, няма как да не забележа дълбокото чувство на радост и удовлетворение, произтичащо от него. 

  Често се хващам, че задавам на участниците в моите курсове следния въпрос:  „Какво изпитваш в моментите, когато си на висота, даваш най-доброто, правиш най-доброто?“. 

  Хиляди пъти отговорите са: 

  • изпълнен съм с увереност и енергия 

  • чувствам се цялостен и реализиран 

  • казвам си, че мога да успея 

  • чувствам се ведър и съпричастен 

  • спокоен съм 

  • усещам, че съм в свои води 

  • виждам живота по-ясно, мислите ми не са объркани 

  • чувствам, че животът ми има повече смисъл. 

  После почти всички завършваха: 

  • сега съм по-щастлив. 

  Затова, когато в тази книга говорим за щастие, не разбираме онази еуфорична възбуда, която обикновено е временно душевно състояние. 

  То по-скоро е чувство на вътрешен покой, което ни изпълва за дълго време и ни подтиква да развиваме най-добрата част от себе си, води ни към най-доброто, за да даваме и имаме най-доброто, за да израстваме като хора, да живеем изпълнен със значимост живот. Както ще видим в главата Вирусът на изобилието, често пъти тази поредност е обърната и първо се фокусираме върху това да имаме най-доброто, като мислим, че ще се чувстваме най-добре. За съжаление, това погрешно тълкуване е причина за много фрустрации. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 21 минути
  До 100 дни ЕК представя първия европейски закон в областта на климата
  Целта е Европа да стане първия в света неутрален по отношение на климата континент до 2050
  преди 4 часа
  Правителството ще осигури 1,38 млрд. лв. за довършването на АМ „Хемус“
  Неизградената част, започваща от п. в. „Боаза“ и завършваща при с. Белокопитово, ще свърже вече изградените участъци от двете страни на магистралата
  преди 5 часа
  Кандидатстваме за по-големи потребителски кредити
  Повишеният апетит за по-големи суми е знак, че хората не очакват сериозна икономическа криза и са готови да харчат повече, коментират от БНП Париба Лични Финанси
  преди 8 часа
  Испанската Jeff навлиза в България
  Услугата за професионално пране и химическо чистене скоро ще се предлага в страната ни
  преди 8 часа
  Acronis придоби 5nine
  Като част от споразумението 5nine ще стане изцяло дъщерно дружество на Acronis