петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1848 прочитания

    Смартфон и телевизор са най-купуваните стоки на изплащане от българите

    Българите инвестират повече пари в бяла техника и мебели
    13 август 2019, 14:07 a+ a- a

     56% от покупките на изплащане на българите са смартфон и телевизор. През първите 6 месеца на 2019 г. повече от половината от заявленията за финансиране на покупка на стоки на изплащане, подадени към БНП Париба Лични Финанси, са били за модерни смарт устройства за комуникация и забавление.

    Интересна тенденция е, че най-търсеният смартфон през първото полугодие на този година е на същата средна цена като победителя година по-рано, докато телевизорът е с 30% по-евтин от миналата година. Въпреки това, тазгодишните победители са с много по-добри характеристики, отколкото през 2018 г. Това показва, че с развитието на технологиите тези устройства са по-достъпни и хората могат да си купят по-висок клас смартфон и телевизор на по-ниски цени.

    В същото време българите инвестират повече пари в бяла техника и мебели. За периода януари-юни 2019 г. хората са дали 26% повече за хладилници, перални и готварски печки и 20% повече за диван и обзавеждане за спалня.

    Това са част от основните тенденции в новото издание на „Топ 10 на изплащане“ от БНП Париба Лични Финанси. 

    Проучването показва, че 36% от заявките са за съвременни мобилни телефони и 21% - за смарт телевизори от последно поколение с 4K резолюция.

    Според експертите на БНП Париба Лични Финанси хората купуват най-често смартфони поради бързото развитие на мобилните услуги и устройства. Няколко изследвания показват, че България е сред страните с най-добър мобилен интернет, който се очаква да се подобри още повече с развитието на 5G технологията. Това позволява на хората да използват смартфоните си като преносими компютри, таблети и дори телевизори. 

    Най-купуваният модел е на средна стойност 460-500 лева. Той има голям Ultra HD 6,3-инчов екран и мощен процесор. Най-ценните му характеристики са двойна 20+2 MPX камера и предната 24+2 MPX камера. И двете се контролират от изкуствен интелект, което позволява на всеки да прави забележителни снимки.

    Най-често смартфони на изплащане си купуват хора до 30-годишна възраст. 

    Тазгодишната класация показва също, че българите постепенно заменят своите „класически” телевизори с модерни смарт устройства. Все повече хора осъзнават огромните възможности за забавление, които може да им предостави един съвременен телевизор - гледане на филми с най-високо качество на картината, онлайн стрийминг на музика, улеснен достъп до платформи за видео стрийминг, забавление с онлайн и конзолни игри, сърфиране в интернет и т.н. През първата половина на 2019 г. българите купуваха най-често 43 ”4K Ultra HD телевизори, с резолюция 3840 x 2160. Те са на средна цена 670-720 лв. и са оборудвани с мощни процесори, операционна система, HDMI и USB портове и висококачествена звукова система.

    Интересна тенденция е, че въпреки по-високите си характеристики, най-търсеният телевизор през първото полугодие на 2019 г. е с 30% по-евтин в сравнение с победителя за същия период на 2018 г. Обяснението е развитието на технологиите, което позволява на производителите да предлагат модели от по-висок клас на по-ниска цена.

    За разлика от свързаните устройства, най-търсената „бяла“ техника, купувана на изплащане, е по-скъпа. Българите харчат повече пари за хладилници, перални и готварски печки. Например, най-търсеният хладилник през първата половина на 2019 г. е по-скъп с 47% в сравнение с победителя през първата половина на 2018 г. и средната му цена е 730-780 лв. Същото се отнася и за пералните машини. Най-търсеният модел през първата половина на 2019 г. е с 31% по-скъп, отколкото през първата половина на 2018 г. В същото време той има барабан от последно поколение, инверторен двигател, функция “AddWash” и защита за децата.

    Тази тенденция показва, че българите предпочитат да купуват на изплащане по-висок клас, по-иновативна и по-скъпа бяла техника.

    Друга продуктова група, която отбелязва значителен среден ръст на цените, е обзавеждането за спалня. През първата половина на 2019 г. българите са закупили спалня на средна цена 900-950 лв. Това е ръст от 38% в сравнение с победителя през 2018 г., когато средната цена бе 600-650 лв. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 11 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство