сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9081 прочитания

  Кои умения ще ви направят успешни в ИТ сектора днес и в бъдеще?

  Сара Фаац, старши мениджър „Връзки с разработчици“ в Progress, пред Economy.bg
  22 август 2019, 14:52 a+ a- a

  Сара Фаац се присъединява към Progress през юни 2017 като старши мениджър „Продуктов маркетинг“. В момента е старши мениджър на екип „Връзки с разработчици“ за продуктовите линии Progress Telerik и Progress Kendo UI на Progress.
  Потърсихме Сара, за да ни разкаже за предстоящата през октомври Международна конференция за софтуерни разработчици DevReach, организирана от Progress, за тенденциите и най-търсените умения в сектора.

  Сара, Progress организира DevReach от много години. Какво да очакваме тази година?
  Невероятно е, че DevReach е вече на 11 години. Една от запазените марки на предишните издания са страхотните лектори и тази година не е изключение. Ще се гмурнем надълбоко в технически сесии с водещи експерти в индустрията като Джеймс Монтемагно, Рейчъл Апел, Джесика Енгстром, Дъг Меър, Гай Ройс и др. Ще видим и хора като Джоди Дейвис от NASA, която ще засегне темата за техническото лидерство.
  Вълнуваме се много и за уъркшопите, които ще се проведат преди конференцията. Ще предложим два полудневни – ngGirls и VueVixens, и четири целодневни –Empower Women @ DevReach, Build a Sitefinity Application in a Day, Build Your First Full-stack Blazor App и Building Web Apps with React.
  Макар да смятам, че всички ще са ценни, най-много се вълнувам за Empower Women @ DevReach. Вдъхновени от максимата „Всяка жена може да донесе промяна. Заедно можем да променим света“, дамите в Progress организират този уъркшоп, за да помогнат на жените да се развиват чрез образование, общуване и приятелство. В рамките на два часа всеки в залата – без значение от опита си – ще създаде своето първо приложение. Следобедът ще включва интересни сесии за развиване на кариерни и житейски умения, за общността и дори малко забавна история за жените в технологиите.

  Кои са основните тенденции в софтуерната индустрия днес?
  Единствената константа в тази индустрия е промяната. Има три основни тенденции, които продължават да бъдат водещи.
  Първата е изкуственият интелект и машинното обучение. Хората искат все повече от приложенията. За да осигуряват това, приложенията трябва да бъдат по-умни. Затова изкуственият интелект и машинното обучение продължават да са водещи сред разработчиците.
  Втората тенденция са прогресивните уеб приложения (PWAs). Това са уебсайтове, които изглеждат, работят и се усещат като приложения на вашия мобилен телефон или свързани устройства. Чрез PWAs разработчикът спестява време, защото не трябва да създава различни версии за много екрани и операционни системи. В същото време крайният потребител използва по-малко място на устройството си, защото си взаимодейства само с интерфейса на приложението, вместо да сваля приложението.
  И третата тенденция са облачните технологии и услуги. Деплойването в „облака“ спестява на разработчиците напрежението, разходите и проблемите със скалируемостта, които идват с физическите сървъри. Облачните услуги са налични в зависимост от нуждата, за разлика от собствените сървъри.

  Какви умения трябва да притежава един софтуерен разработчик, за да е успешен днес?
  Въпреки че вероятно най-очевидният отговор е разбирането на програмни езици, аз мисля, че има и още. Най-успешните разработчици заимстват и от изкуството, и от науката в подхода си към програмирането. В допълнение към задължителните технически умения – това е ролята на науката – успешният разработчик притежава и критично мислене. Той или тя трябва да може да разгледа един проблем от всички ъгли и да намери решения чрез логика, размисъл и креативност – това е ролята на изкуството. По-успешните разработчици имат познания в потребителското преживяване и прилагат най-добрите практики, за да осигурят оптимална използваемост и достъпност. Това също е част от изкуството.

  Кои са 5-те топ технически умения, които са най-търсени през 2019?
  Първо, уеб разработка с .NET и JavaScript. В .NET света всички нюанси на ASP.NET са търсени и виждаме, че ASP.NET Core и Blazor набират все повече популярност. По отношение на JavaScript, Angular и React са определено водещи.
  Второ, мобилна разработка. Има толкова много възможности за разработчиците, които се интересуват от тази област. За междуплатформената разработка опитът със Xamarin или PWA би бил много ценен.
  Трето, изкуствен интелект и машинно обучение. Набиращите все по-голяма популярност изкуствен интелект и машинно обучение и обещанието им да автоматизират ежедневни задачи предполагат, че търсенето на хора с тези умения и знания ще продължава да расте.
  Четвърто, full-stack разработка. Full-stack разработчик е този, който може да създаде потребителския интерфейс, бизнес логиката и слоя с базата данни. Въпреки че full-stack разработчикът не трябва да бъде експерт във всички тези технологии, той или тя трябва да умее да работи с тях.
  И пето, умения за разработка на потребителско преживяване. Разработчиците на потребителско преживяване проектират визуалното оформление на уебсайта или приложението. Те разбират добре бизнес нуждите, имат опит в дизайна или работят с дизайнери и могат да превърнат данните за потребителите в интерфейси, които предлагат гладко, респонсивно и визуално харесващо се преживяване на крайния потребител.

  Кои са техническите умения, които ще имат най-голямо значение в ерата на автоматизацията?
  В ерата на автоматизацията едно от най-важните технически умения е front-end разработката. Хората очакват приложенията им да работят бързо, да са респонсивни и визуално харесващи се. Не е достатъчно да имаш просто интелигентно приложение – то трябва да предоставя гладко преживяване, което радва крайния потребител. В същото време – и това може би се подразбира – в ерата на автоматизацията опитът с машинното обучение и изкуствения интелект е също сред най-важните умения.

  Ако трябва да дадете съвет на младите хора днес, какви умения и квалификации трябва да придобият, за да бъдат успешни в ерата на автоматизацията?
  За да бъде успешен в ерата на автоматизацията, един разработчик трябва да има силни технически умения и желание постоянно да учи още. Трябва да има също задълбочено разбиране на изкуствения интелект и машинното обучение, така че да може да ги прилага в приложенията, които създава. Да притежава базово разбиране на най-добрите практики в потребителското преживяване, както и разбиране, че дори и ако приложението автоматизира дадена задача, то все още си взаимодейства с човек. Хората не са линейни – те грешат и понякога действията им са непредсказуеми. Затова постоянно събирайте обратна връзка от тези, които наистина използват вашето приложение или продукт. Може да бъдете изненадани от това, което ще намерите. Използвайте тази обратна връзка, за да правите подобрения.

  Коя е точната възраст за децата да се научат да програмират?
  Не знам дали има точна и неточна възраст, но като родител и човек в тази индустрия мисля, че 7-8 години е добра възраст. Аз бях на толкова, когато се запознах с програмирането. Децата на тази възраст са все още любопитни и креативни и започват да мислят по-логически. Вярвам, че най-добрите програмисти използват перфектна смесица от изкуство и наука в работата си и на 7 години децата са в идеалната възраст да боравят и с двете. Има страхотни програми – много от които са безплатни, предлагащи специален подход към програмирането за деца. Една от моите любими, с която и дъщеря ми е играла, е Scratch. Това е безплатна онлайн общност за програмиране, създадена от MIT Lifelong Kindergarten Lab, която дава възможност на децата да създават с код свои собствени интерактивни истории, игри и анимации. Няма нищо по-хубаво от това да видиш изражението на лицата на децата, когато превърнат кода в нещо разпознаваемо.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  PISA представи първата си оценка на творческото мислене при 15-годишните
  Българските ученици са с резултат по-нисък от средния за ОИСР
  преди 9 часа
  Хибридният модел на работа не влияе негативно върху продуктивността
  Вижте какво показва проучване, публикувано в сп. Nature
  преди 11 часа
  Платформата за инвестиране Freedom24 открива представителство в България
  Компанията обслужва повече от 250000 клиенти в Европейския съюз
  преди 12 часа
  МИР и ЕК сключиха Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
  Чрез него ще се повиши участието на български предприятия и научни организации в конкурсите за финансиране на изследователски и демонстрационни проекти към Съвместното предприятие „Чист водород“
  преди 14 часа
  Възнагражденията на висшия мениджмънт в САЩ се увеличават рекордно
  Ръстът е 3 пъти по-голям от този при заплатите на служителите