понеделник, 21 октомври 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  344 прочитания

  Брекзит без сделка: какво ще се случи с обмена на лични данни?

  Фирми бяха посъветвани да прегледат процедурите си за събиране на данни
  09 октомври 2019, 16:56 a+ a- a

  Правителството на Великобритания публикува съобщение във „Файненшъл Таймс“ и други медии, адресирано до бизнеса. То гласи „Предприемете стъпки сега, за да продължите да получавате лични данни легално от ЕС“.

  Съобщението предупреждава бизнеса, че след 31 октомври 2019 договорите за обработка на данните може да имат нужда от промени. Правителството публикува насоки в gov.uk/brexit.

  В момента личните данни могат да бъдат обменяни свободно в ЕС, стига компаниите да спазват новия Общ регламент за защита на личните данни. Европейските разпоредби бяха заложени в новия закон за защита на личните данни във Великобритания през 2018. В случай на сделка след Брекзит страната ще продължи да обменя данни както преди.

  Въпреки това, ако не бъде постигнато споразумение за бъдещите отношения между Острова и ЕС, Великобритания ще бъде третирана като трета страна и ще има нужда да получи решение, че законовите ѝ мерки отговарят на изискванията на ЕС.

  ЕК вече изнесе становището си, че това няма да е приоритет за тях и може да има забавяне в разглеждането на молбата, пише BBC.

  Изпращането на данни от Великобритания до ЕС няма да представлява проблем, но бизнесът ще срещне пречки при получаването на данни от ЕС, ако се намира във Великобритания. Фирмите ще трябва да прегледат договорите си за обмен на информация и да включват стандартни договорни клаузи и други алтернативни механизми за трансфер, ако такива все още не са включени в текстовете им.

  Правителственият сайт gov.uk препраща собствениците на малък и среден бизнес в страната към сайта на информационния комисар (ico.org.uk), където е предложена детайлна информация за текстовете които трябва да включва един договор за обмен на данни.

  Ако не успее да отговори на изискванията, бизнесът може да бъде принуден да спре да използва информация за индивиди, пребиваващи в ЕС.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 41 минути
  Пуснаха в експлоатация първият участък от „Балкански поток“
  Това са 11 километра от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“
  преди 2 часа
  FlixTrain разширява дейността си в Европа
  Компанията оперира и на българския пазар с марката си FlixBus, предлагаща международен превоз на пътници
  преди 3 часа
  Ангелкова: Готови сме за зимния туристически сезон
  Община Самоков е една от новите 5 ЕДЕН дестинации за здравен и балнеотуризъм, които ще бъдат рекламирани у нас и в Европа
  преди 2 часа
  Русия и Сърбия правят общ Център за ядрена наука, технологии и иновации
  Научната дейност, осъществявана там, ще подпомага медицината, промишлеността, селското стопанство, индустрията и др.
  преди 3 часа
  Радев в Япония за интронизацията на император Нарухито
  Той ще проведе среща с ръководството на японската корпорация „Мейджи“