събота, 06 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  475 прочитания

  Брекзит без сделка: какво ще се случи с обмена на лични данни?

  Фирми бяха посъветвани да прегледат процедурите си за събиране на данни
  09 октомври 2019, 16:56 a+ a- a

  Правителството на Великобритания публикува съобщение във „Файненшъл Таймс“ и други медии, адресирано до бизнеса. То гласи „Предприемете стъпки сега, за да продължите да получавате лични данни легално от ЕС“.

  Съобщението предупреждава бизнеса, че след 31 октомври 2019 договорите за обработка на данните може да имат нужда от промени. Правителството публикува насоки в gov.uk/brexit.

  В момента личните данни могат да бъдат обменяни свободно в ЕС, стига компаниите да спазват новия Общ регламент за защита на личните данни. Европейските разпоредби бяха заложени в новия закон за защита на личните данни във Великобритания през 2018. В случай на сделка след Брекзит страната ще продължи да обменя данни както преди.

  Въпреки това, ако не бъде постигнато споразумение за бъдещите отношения между Острова и ЕС, Великобритания ще бъде третирана като трета страна и ще има нужда да получи решение, че законовите ѝ мерки отговарят на изискванията на ЕС.

  ЕК вече изнесе становището си, че това няма да е приоритет за тях и може да има забавяне в разглеждането на молбата, пише BBC.

  Изпращането на данни от Великобритания до ЕС няма да представлява проблем, но бизнесът ще срещне пречки при получаването на данни от ЕС, ако се намира във Великобритания. Фирмите ще трябва да прегледат договорите си за обмен на информация и да включват стандартни договорни клаузи и други алтернативни механизми за трансфер, ако такива все още не са включени в текстовете им.

  Правителственият сайт gov.uk препраща собствениците на малък и среден бизнес в страната към сайта на информационния комисар (ico.org.uk), където е предложена детайлна информация за текстовете които трябва да включва един договор за обмен на данни.

  Ако не успее да отговори на изискванията, бизнесът може да бъде принуден да спре да използва информация за индивиди, пребиваващи в ЕС.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Съдът потвърди избора на концесионер на летище София
  Консорциум „Соф кънект“ с летищен оператор „Мюнхен“ остава концесионер
  преди 12 часа
  Спад на безработицата в САЩ през май
  Икономиката е добавила 2,5 млн. работни места за месец
  преди 12 часа
  Външните граници на ЕС остават затворени поне до 1 юли
  Повечето държави в ЕС ще премахнат проверките по вътрешните граници до 15 юни, а останалите - до края на месеца
  преди 13 часа
  Проверяваме за фишове за нарушения по пътя електронно
  Агенцията за електронно управление с 2 нови услуги
  преди 13 часа
  СЗО: Пандемията от Covid-19 продължава да се разраства
  Втора вълна на заболяването не е неизбежна, заяви говорител на организацията