петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5563 прочитания

    В България излезе нова книга на Саймън Синек - „Безкрайната игра“

    Популярният автор и лектор защитава тезата, че само лидери с безкрайна мисловна нагласа могат да изградят устойчив бизнес
    04 ноември 2019, 15:21 a+ a- a

    В края на октомври на българския пазар излезе най-новата книга на Саймън Синек - „Безкрайната игра“, съобщиха от ИК „Кръгозор“. 

    Синек е популярен мотивационен и маркетингов консултант и един от най-гледаните TED лектори. Автор е на бестселърите „Лидерите винаги обядват последни“ и „Започни със ЗАЩО“, издадени на над 30 езика, включително и на български.

    Идеята за книгата си „Безкрайната игра“ Саймън Синек черпи от труда на проф. Джеймс Карс „Крайни и безкрайни игри: Животът като игра и възможности“. Карс казва, че има два основни подхода в играта – да играеш с цел да спечелиш,  или да играеш с цел да останеш в играта, да продължиш напред. Той нарича двата концепта – крайни и безкрайни игри.

    „Игри като футбола или шахмата имат начало и край, играчите са известни, правилата са установени, целта е ясна. След края им има победители и победени. Те се наричат крайни игри. Безкрайните игри като бизнеса, политиката или самия живот протичат безкрайно във времето – сменят сe играчите, правилата – също, финал не съществува. Поради тази причина в безкрайните игри победители и победени няма. Целта е да останеш в играта.“, казва Саймън.

    „Може да не знаем кои са всички играчи, като по всяко време е възможна появата и на нови. Всеки играч формира свои собствени стратегии и тактики, като набор от правила, със спазването на които всеки да се е съгласил, не съществува, като изключим законите (които е напълно възможно да са различни в различните държави). За разлика от крайните игри, тук няма установено начало, среда и край на играта, т.е. на бизнеса. Макар мнозина от нас да са се съгласили, че ще се съпоставим един спрямо друг в рамките на някакъв период – една финансова година, да речем, въпросните периоди са само маркери в процеса на цялата игра, като нито един от тях не е реален неин край. Бизнесът няма финиш.“, категоричен е авторът.

    Според начина, по който се управлява един бизнес, Синек определя и два вида нагласи в лидерското мислене – безкрайна мисловна нагласа и крайна мисловна нагласа.

    Само лидери с безкрайна мисловна нагласа могат да изградят устойчив бизнес

    „За да успееш в безкрайната игра на бизнеса, трябва да спреш да мислиш кой побеждава и кой е най-добрият. Моделът „победа – загуба“ понякога работи в краткосрочен план, но като стратегия, по която да се водят компаниите и организациите, той може да има катастрофални последици в дългосрочен план.  Само лидери с безкрайна мисловна нагласа са способни да изградят  организация, която да е достатъчно силна и здрава, за да надживее лидерите си и да остане в играта за поколения напред."

    Синек изброява принципите на безкрайната мисловна нагласа. А именно:

    1. Прокарвай справедлива кауза.

    2. Изграждай екип, в който цари доверие.

    3. Изучавай достойните си конкуренти.

    4. Подготви се да бъдеш гъвкав.

    5. Демонстрирай смелост в управлението.

    Синек развива концепцията си за безкрайната мисловна нагласа (за безкрайното мислене) и по отношение на геополитиката, брака, родителството, на живота като цяло.  

    „Няма такова нещо като победител в брака или приятелството например. Макар училището да ни изглежда като краен процес, не съществува „победа“ в образованието. Можем да победим други кандидати за някоя работа или повишение, но никой не е обявен за победител в кариерата. Нациите може да се съревновават помежду си за земя, влияние или икономическо надмощие, но концепция като „геополитически победител“ не съществува. Колкото и да сме преуспели през годините си на този свят, когато умрем, няма да бъдем провъзгласени за „победител в живота“. И със сигурност няма такова нещо като „победител в бизнеса“. Всички тези неща са пътешествия, а не събития.

    Нека да мислим, работим и живеем с мисъл за бъдещето, все едно нашият живот няма край. Да имаме справедливи каузи, зад които биха застанали и много други хора, да изграждаме доверие, да бъдем устойчиви, да се учим от достойните си конкуренти.“

    Съветите на Синек за бизнеса, лидерството, живота, етиката и морала са подкрепени с интересни примери от икономиката, науката, политиката: войната на САЩ във Виетнам, „битката“ между Apple и Microsoft, устойчивостта на Victorinox, отговорността на Patagonia, самоотвержеността на руския ботаник Н. Вавилов и на неговия екип през Втората световна война, причините за икономическите кризи и много други. 

    Прочетете откъс от книгата ТУК.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 14 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 14 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 21 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 22 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава