четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11097 прочитания

    Кои са най-добрите книги, които излязоха в България през годината?

    Вижте кои заглавия заслужават внимание според водещи български издателства
    16 декември 2019, 10:49 a+ a- a

    Коя е най-добрата книга, която издадохте през 2019, и защо според вас заслужава внимание?  Попитахме това някои от водещите издателства в България. Вижте кои заглавия определиха те като книги на годината (подредени по азбучен ред):


    „Атлас на щастието“ от Хелън Ръсел, "ЕРА",  19.99 лв.

    След бестселъра "Така го правят датчаните", през април 2019 година издателство "ЕРА" имаше удоволствието да зарадва почитателите на прекрасната Хелън Ръсел с "Атлас на щастието" – едно неповторимо околосветско пътешествие в търсене на тайните на щастието!

    Някои книги ни пренасят във въображението на своя автор, други ни показват света такъв, какъвто е в действителност. "Атлас на щастието" събира разбиранията за добър и пълноценен живот в близки и далечни страни, които повечето от нас мечтаят да посетят – Хавай, Австралия, Бразилия, Япония, Холандия, Канада, Исландия и много други.

    "По цял свят има хора, които намират щастие във всеки свой ден. Да се запознаем с тях ще ни помогне да открием безброй нови начини да сме щастливи и да си помагаме един на друг. Способността да виждаме света през очите на другите е от съществено значение, затова да научим в какво намират смисъл хората от различните страни по света би било полезно за всички. Да разберем и вникнем в представата за щастие на другите народи би могло да повлияе на отношенията ни с тях в бъдеще", смята Хелън Ръсел.

    Британката е великолепен писател – притежава завидната способност да балансира между качествен подбор на информация, увлекателен разказ от първо лице и фантастично чувство за хумор.

    "Атлас на щастието" ни посреща с твърди корици и красиви цветни илюстрации. Не пропускайте да се докоснете до тази съкровищница на оптимизъм, мъдрост и вдъхновение! Четете и открийте нови начини да сте успешни и удовлетворени през новата 2020 година!

     

    „Балканалия. Да растеш по време на преход”, PARADOX, 20 лв.

    Да избереш само една книга е изключително трудно, когато зад всяка стои много труд и смисъл. Един от големите експерименти в издателското ни портфолио тази година беше графичният роман “Балканалия. Да растеш по време на преход”, чиято премиера се съчета с гостуването на авторката Самира Кентрич и откриването на нейна изложба в София. “Балканалия” е в редкия за България жанр графичен роман, а сюрреалистичните илюстрации грабват вниманието, въздействат силно емоционално на читателя и заедно с текста, разказват една история за идентичността, за търсенето и намирането на себе си в мултикултурна среда, за сблъсъка между произход и среда, за поколенията. 

     

    „Безкрайната игра“ от Саймън Синек, „Кръгозор“, 25 лв.

    През отминаващата година най-значимите, а също и най-търсените от читателите заглавия, са „Безкрайната игра“ на Саймън Синек и дългоочакваното ново допълнено издание на „Поверително от кухнята“ в памет на Антъни Бурдейн, което вече препоръчахме в списъка с книги за празниците.

    Саймън Синек – световноизвестният мотивационен и маркетингов консултант, е автор на бестселъри за вдъхновяващото лидерство. След „Започни със ЗАЩО“ и „Лидерите винаги обядват последни“ многобройните му почитатели в България бяха зарадвани с новата му книга „Безкрайната игра“. В нея авторът представя визията си за това какъв трябва да е бизнесът утре: да има справедлива кауза, е по-важно от всички краткосрочни цели. По-важно от финансовата печалба е да спечелиш доверието на екипа си и да му гарантираш спокойствие и сигурност на работното място. Да спреш да мислиш кой побеждава и кой е най-добрият, а да започнеш да мислиш как да изградиш организация, която да е достатъчно силна и здрава, за да остане в играта за поколения напред. И затова ти е необходимо да имаш безкрайна мисловна нагласа.

    „Да се осмелиш да шофираш“ от  Манал Ал-Шариф, „Киви“, 21 лв.

    Една от най-продаваните и обсъждани книги посветени на правата на жените в арабския свят.

    Мемоарът на Манал ал-Шариф е изящен разказ за пробуждането на една съвременна саудитка, за превръщането й от ревностен религиозен радикал в свободна жена. Израснала е в Мека, в семейство на таксиметров шофьор и набожна домакиня. Животът пред нея изглежда предначертан – завършване на гимназия, брак, деца. Оказва се обаче, че съдбата на младото момиче далеч ще надхвърли клишето за образцова саудитска съпруга. Докато завършва висшето си образование Манал ал-Шариф разбира, че светът не се побира в рамките, наложени от семейството и средата ѝ и постепенно променя възгледите си. Нещо повече – скоро тя ще промени живота и мирогледа и на други жени в Саудитска Арабия.

     

    „Институтът“ от Стивън Кинг, „Бард“, 25 лв.

    До момента читателите ни са определили "Огън и кръв" (Джордж Мартин) като най-интересното ни заглавие за годината. HBO готвят нов сериал по поредицата и може би това помага за  касовия успех. Но вече на пазара е "Институтът" на Стивън Кинг, която в класацията на "Ню Йорк таймс" се представи повече от добре (2 месеца на челните места). Така че е почти сигурно, че "Институтът" ще надмине "Огън и кръв". Още повече, че излизането на книгата преди Коледа несъмнено ще помогне на продажбите. 

    На 9 декември излезе и новата книга на Майкъл Конъли - "Нощният пожар". Историите за детективът Хари Бош винаги са били сред най-продаваните ни заглавия.

     

     

    „Истории от 90-те” от Невена Дишлиева-Кръстева, ICU, 16,90 лв. 

    “Истории от 90-те” със съставител Невена Дишлиева-Кръстева е вълнуващо заглавие, под чийто знак мина издателската година на ICU. Книгата събира личните спомени и изживявания на двайсет и шестима автори, които описват 90-те през заминаванията, музиката и книгите. “Истории от 90-те” е финалната част от обичаната поредица тематични антологии на издателство ICU.

    След “Куфарът на брат ми” и “Бащите не си отиват” тази нова книга с 26 лични истории ще прерови спомените ви и ще ви върне към онова толкова динамично, всепоглъщащо и екстремно десетилетие.

     

     

    „Маркетинг 4.0: от традиционното към дигиталното“ от Филип Котлър, Locus, 19,99 лв.

    Несъмнено това е най-новата книга на бащата на маркетинга Филип Котлър „Маркетинг 4.0: от традиционното към дигиталното“.

    Авторите твърдо вярват, че бизнесът е преживяване на ума и сърцето. Маркетингът продължава да се развива, но в същото време остава верен на някои общочовешки ценности и принципи. Маркетинг 4.0 е посветен на идеята за технологиите и добротата. 

    Стига човечеството да прилага принципите и потенциала на маркетинга в единство с вяра в човешкия дух и стойности, успехът е гарантиран. Маркетинг 4.0 прегръща и задълбочава тази концепция, и слага началото на нов разговор, посветен на идеята за връзката между човека и машините и парадоксите на планетата.

    Вече е невъзможно да се постигнат резултати в каквато и да е област – социална дейност, наука, бизнес, – без да се разбират принципите на съвременния маркетинг, които са много различни от минали представи за бизнес и предприемачество. 

    “Новите” движения в маркетинга не са новост, но опитните специалисти знаят, че сега ситуацията е по-различна. Промениха се не само правилата, промениха се и клиентите. Тук ще разберете какви са днес и какви ще бъдат утре. Маркетинг 4.0 ще ви осигури предимството, нужно да достигнете до тях по най-ефективния начин.

     

    „Невромантик“ от Уилям Гибсън, Intense, 19 лв.

    Романът на Уилям Гибсън е наричан още „Библията на киберпънка”. Гибсън е създател на знаковото понятие – киберпространство. Не просто на думата, а на първата ярка, жива представа за същността на нещо, което днес приемаме едва ли не за даденост, но което през 1984 е просто колоритно описание в ръкописа на автор, чието име тепърва ще се прочуе по цял свят. Самият Гибсън споделя в интервю, че е възнамерявал киберпространството да остане просто метафора, повече идея, отколкото реално пространство. Трийсет и пет години след първото издание на „Невромантик“ обаче, макар и малко по-различно на вид, киберпространството е напълно интегрирано в нашата реалност, винаги на разстояние едно щракване с мишката или докосване по екрана на смарт устройствата ни.

    Неоновата естетика и летящите коли на киберпънка може би все още са далечни на ежедневието ни (а може би не чак толкова...?), но неволните предсказания на Гибсън звучат все по-реално с глобалното развитие на науката и технологиите. На фона на всички езици, на които романът е преведен обаче, едва сега, с второто си издание на български, „Невромантик“ се появява с илюстрации, дело на художника Емил Марков и одобрени лично от Уилям Гибсън.

    Какво друго остава да се каже, освен че...  „Небето над пристанището имаше цвета на телевизионен екран след края на програмата...“

     

    „Непознатото дете“ от Е. Т. А. Хофман, „Ентусиаст“, 40 лв.

    „Непознатото дете“ от Е. Т. А. Хофман – едно от ключовите произведения на великия немски артист Е. Т. А. Хофман, което се публикува за първи път на български език във формат, който обединява литература, музика и изобразително изкуство. Това е второто издание от поредицата „Музика в книга“, което реализираме съвместно с фондация „Културни перспективи“ след „Приказка за вълшебната флейта“.

    „Непознатото дете“ е една необикновена поетична приказка, която разгръща темите за семейството, за материалното и нематериалното, за това да имаш или да бъдеш, поднесена като импресия на представата за смъртността на човека и вечността на природата. Книгата не само доближава малки и големи до творчеството на великия немски артист Е. Т. А. Хофман, но пробужда тяхното любопитство към света.

    С илюстрациите на художничката Катина Пеева и превода на проф. Борис Парашкевов изданието разкрива пред малки и големи сблъсъка между свободата на фантазията и конвенциите, с които сме принудени да живеем. Към книгата е приложено съдържание за слушане – адаптиран от Александър Секулов текст в блестящата интерпретация на Самуел Финци, и три музикални сцени, базирани на оригиналната композиция на Е. Т. А. Хофман.

    А в началото на декември 2019 г. се състоя и дългоочакваната премиера на постановката по книгата на сцената на Столичния куклен театър. Режисьор на едноименното представление, копродукция на театъра с издателство „Ентусиаст“ и фондация „Културни перспективи“, е носителката на „Аскеер“ Диана Добрева, която за първи път пое предизвикателството да работи по спектакъл за деца. Драматург на спектакъла е Ангел Еленков, сценографията е дело на Марина Райчинова, а музиката – на Георги Стрезов.

     

    „Приказки” от Ханс Кристиан Андерсен,  „Дъбови листа”, 27,50 лв.

    През 2019 издателство „Дъбови листа” откри за българския пазар илюстратора Кантен Грабен и издаде две книги с негови рисунки. Изключителната “Мама” с текст на Елен Делфорж плени сърцата на хиляди жени, които познаха себе си в многото лица на майчинството, пресъздадени от двамата творци. Няколко дни преди Коледа пък излезе и “Приказки” от Ханс Кристиан Андерсен с илюстрации на белгиеца. Книгата е изискано бижу, което пленява въображението на децата, а възрастните пренася отново в детството. Луксозното издание е от онези книги, които остават завинаги в семейната библиотека и се предават от поколение на поколение. 

     

     „Свидетелства за прехода” от Иван Костов, „Сиела“, 27 лв. 

    Макар 2019 г. да бе богато изпълнена с не едно или две  добри и значими заглавия, книгата, която има най-голям обществен отзвук, несъмнено е мемоарът на бившия премиер Иван Костов, „Свидетелства за прехода”. Като един от „строителите на съвременна България” Иван Костов споделя своите спомени за едно от най-бурните десетилетия. Неговият откровен, честен и не на последно място хладнокръвен анализ на процесите, през които преминава България, създава едно свидетелство за близкото ни минало, поставя настоящето в контекст и ни ориентира обективно в бъдещето – три предпоставки за поддържането на едно стабилно общество.

     

     

    „Този търпелив лабиринт от линии” от Хорхе Луис Борхес, „Колибри”, 19 лв.

    Никак не е лесно да отличим само една книга на „Колибри” като най-добра за изминаващата година. За една обаче екипът на издателството е абсолютно единодушен. Става дума за библиофилското издание „Този търпелив лабиринт от линии” на Хорхе Луис Борхес. „Няма друг рай освен изгубения”, заключава Борхес в една от миниатюрите, намерили място в този уникален по рода си сборник. Но ако някога сте си представяли рая като библиотека, той не е изгубен, повярвайте, и това издание му принадлежи. На Анна Златкова дължим експресивния превод и подбора на произведенията в проза и стих. Изящните корици са решение на художника Кирил Златков. „Колибри” посвещава книгата на 120-годишнината от рождението на Борхес, който си остава един от най-величавите писатели на всички времена, ненадминат майстор на кратка проза.

    В категория „Хуманитаристика” бихме изтъкнали сборника с есета „Европа и идеята за нация” на големия испански философ и есеист Хосе Ортега-и-Гасет, един от най-проникновените изследователи на същността и еволюцията на европейската идея. „Европа и идеята за нация” (превод: Ефтим Станков, 24 лв.) разгръща убеждението, че нацията е резултат от сплотяващото чувство за съпринадлежност към определена голяма човешка общност, което чувство се поддържа, но не се поражда от общия език, територия, традиции, кръвно родство. Според Хосе Ортега-и-Гасет, един от доайените в замислянето на съвременна обединена Европа, европейската интеграция, колкото и да е трудна и съпровождана от кризи, е процес с бъдеще, защото „зад“ този процес е налице хилядолетна общоевропейска история. „Нациите не трябва да бъдат подложени на валцуване, а да бъдат интегрирани, като Западът запази своя богат и многостранен облик“ – това е посланието на испанския философ.

     

    „Червената книга" от  Карл Густав Юнг, „Изток-Запад“, 39,90 лв.

    Liber Novus е считана от Юнг за източник на всички идеи, намерили отражение в късното му творчество. Държана в тайна от обществото до деветата година на ХХI век, тя е парадоксален случай в историята на четенето с мощните последици, които е предизвикала, преди още да бъде публикувана. Тя въплъщава и визуализира стремежа на Юнг да се впусне в това пътешествие, по-късно наречено метод на активно въображение, надявайки се отново да намери и да възвърне изгубената си в суетното лутане душа.   

     

     

    „Чудовището“ от Владимир Зарев, ИК „Хермес“, 17,95 лв.

    За екипа на ИК „Хермес“ всяка издадена книга има качества, които са я откроили сред разгледаните ръкописи и са станали причина да бъде публикувана. Затова не бихме могли да посочим само една книга като най-добрата за 2019 година, но заглавие, което определено заслужава внимание е „Чудовището“ от Владимир Зарев. Това е един роман за старостта, която настъпва, и младостта, която не иска да си тръгне, многопластова история с въздействащи послания, които различни поколения читатели припознаха и първият тираж на книгата бе изчерпан за по-малко от месец. 

    Неслучайно Владимир Зарев е определян като съвременния български класик – негови творби са превеждани в Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция, Хърватия, Сърбия, Германия. Носител е на различни литературни награди, а през 2019 г. е удостоен с най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" първа степен за заслуги в областта на културата и изкуството. 

    За новия му роман „Чудовището“ редакторът на книгата и управител на ИК „Хермес“ Стойо Вартоломеев пише: „Чудовището“ е силно емоционален и мъдър роман. За една красива и невъзможна любов, за времето и неговия безжалостен отпечатък, за надвисналата сянка на Чудовището, зад която наднича Забравата. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 7 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 8 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 9 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 12 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк