четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1216 прочитания

    Липсата на време и на пари са основните проблеми в българската реклама

    Работодателите отбелязват заплащането като водещ фактор за задържането и развитието на хората, докато при талантите това стои на по-заден план
    21 февруари 2020, 14:52 a+ a- a

    Рекламната индустрия в България страда от липса на време за разработване на работещи идеи и на средства за реализирането им и за възнаграждения на специалистите. Това създава пречки за задържането и развитието на талантите. Върши се твърде много работа за прекалено кратки срокове, а това има потенциал да окаже негативно влияние върху бизнеса като цяло.

    Това са част от изводите от проекта „Талантът да задържиш талантите или как рекламната индустрия да стане отново привлекателна за младите“, реализиран от платформата PRAKTIKA с техниката Lego Serious Play по идея и реализация на Василиса Иванова и Николай Тинков. Проектът протече на две вълни, в първия се включиха мениджъри от рекламни агенции, а във втория – представители на „талантите“ – старши и по-младши специалисти в рекламни агенции.

    Официалното представяне на пълните резултати от проекта ще се случи във вторник, 25 февруари от 18:30 в Клуб Грамофон. В дискусията ще участват Николай Тинков, Василиса Иванова, Гергана Иванова от The Smarts, Сирма Пенкова  от в. Капитал, Ненад Лозович от БАКА, Георги Цеков от Garlic, Стефан Икога от Nitram и Дамяна Генчева от The Smarts. Модератор ще бъде Александър Христов от Параграф 42.

    И мениджърите и талантите ясно осъзнават проблемите в индустрията и факта, че те са общи. Има желание за по-често иницииране на професионални срещи между агенциите, на които участниците да могат да обсъждат и търсят решения на проблемите, които срещат. При работодателите има очаквания тази роля да се изпълнява от БАКА, като считат, че към момента това не се случва, а проблемите само се натрупват.

    Като важно предизвикателство беше очертано и това, че работата е разпределена върху малко хора, понякога с недостатъчно опит. Талантите се налага бързо да се гмуркат в проектите, което не им дава възможност да се задълбочат и да развият стратегически идеите. Работодателите отбелязват заплащането като сравнително водещ фактор при задържането и развитието на хората, докато – впечатляващо – при талантите това стои на доста по-заден план. Тук ясно излиза нуждата от коучинг, менторство и обучение, което да гарантира дългосрочни резултати.

    „В агенциите са останали малко старши специалисти и върху тях падат тройни очаквания: 1) да създават криейтив, който е продаваем, 2) да следят за високото качество на работа и спазването на критериите с цел агенцията да участва и на фестивали и 3) да развиват младите. При така поставените приоритети развитието на талантите остава на заден план, а от това страда и текущата работа, защото има нужда от преправяне преди да стигне до клиента“ – отбелязват авторите на проекта.

    В дискусията, а и в последващите разговори сред организаторите, се оформиха идеи как да се преодолеят тези несъвършенства в индустрията и как да се даде възможност за още по-бързо развитие на талантите. Екипът ще разработи предложения, които да бъдат отправени към рекламодателите и към агенциите в бранша, за което се планира организирането на специална кръгла маса. Участниците споделиха и идея да се създаде платформа, където да се качват реализирани и нереализирани рекламни идеи, така че те да имат по-дълъг и устойчив живот.

    Използваният метод Lego Serious Play е техника, която подобрява решаването на проблеми в екип. Използвайки зрителни, слухови и кинестетични умения, методът повишава способността на участниците да учат и слушат, и служи като споделен език, независимо от културата или положението им.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 3 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 5 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 6 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 8 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк