събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11504 прочитания

    Докато сме вкъщи да се разходим из България

    Предлагаме ви виртуални разходки в музеи и исторически забележителности
    19 март 2020, 13:03 a+ a- a

    Ако ви липсват пътешествията във време на карантина, предлагаме ви няколко алтернативни възможности. Разгледайте отблизо популярни музеи и исторически забележителности в България.

    Национален природонаучен музей 

    Националният природонаучен музей при Българската академия на науките изучава, съхранява и популяризира обекти на живата и нежива природа в България и чужбина. Експозициите на музея заемат 4 етажа с 15 зали. Музеят предлага виртуална разходка сред 4 от тях ТУК.

     

    Национален исторически музей 

    Националният исторически музей е създаден на 5 май 1973 г. Той е национална съкровищница на Република България, хранилище на реликви от световен мащаб и един от най-големите исторически музеи на Балканския полуостров. В него се съхраняват над 650 000 паметници на културата и огромен археологически и исторически архив. Вижте вируталните експозиции, които предлага музеят ТУК.

     

    Национален музей „Земята и хората”

    Националният музей „Земята и хората”- София е държавен културен институт с национално значение. Извършва общонационални функции по издирване, придобиване, изучаване, опазване и представяне на минералите и минералните ресурси, като важна част от националното природно наследство. Разгледайте наличните онлайн колекции на музея ТУК.

     

    Национален музей на образованието

    Създаден през 1973 година, музеят е наследник и продължител на първия Държавен училищен музей от 1905 г.  Неговият фонд съхранява паметта на българското образование - около 200 000 документа, снимки и веществени материали, свързани с просветното дело от X век до наши дни.  Възстановките на килийно училище, на детска градина от края XIX век., на първото новобългарско училище ще Ви накарат да почувствате духа на нашето образователно минало. Музеят се намира в Габрово. Направете виртуална разходка в музея ТУК.


    Национален военноисторически музей

    Националният военноисторически музей е държавен музей, който от създаването си до днес е структура на Министерство на отбраната. Той издирва, съхранява, научно обработва и популяризира културни ценности, свързани с националната и европейска военна история. НВИМ развива своята дейност на територията на цялата страна. За своето почти вековно присъствие в културноисторическото пространство в неговите фондове са съхранени и проучени повече от 1 000 000 културни ценности, свидетели на българската и европейска военна история. Разходете се в музея ТУК.


    Национален политехнически музей

    Националният политехнически музей съхранява над 22 000 експонати, разпределени по колекции: времеизмерване, транспорт, фото и кинотехника, оптика, звукозапис и звуковъзпроизвеждане, радио и телевизия, изчислителна техника, музикални механизми, геодезически уреди, измервателна техника, битова техника, шевни машини, пишещи машини, физични уреди, съобщителна техника. В музея се пазят ценни свидетелства, свързани с живота и научното творчество на видни дейци на българската наука и техника, интересни единични изделия и др. Научният архив включва над 2000 архивни единици. 

    В постоянната експозиция на площ от 1 000 кв. м са показани едва около 1 000 предмета от богатия фонд.  Разходете се в музея ТУК.


    Национална галерия Двореца 

    Първата музейна сграда, в която се разполага Националната галерия, е Двореца. Днес в неговите зали се показват временни изложби на българско и чуждестранно изкуство.

    Дворецът е построен непосредствено след Освобождението на България от османско господство (1878) и избирането на София за столица (1879).

    След 9 септември 1944 тази най-представителна сграда в столицата се превръща в седалище на Министерския съвет. През 1953 държавата предоставя бившия дворец на Националната художествена галерия и Националния етнографски музей. Разходете се в Двореца ТУК.

     

    Къща-музей Алеко Константинов, Свищов

    Домът на писателя хуморист Ал. Константинов става мемориален музей през 1979.  В северната половина на втория етаж е направена впечатляваща възстановка на подредбата в богата търговска къща от втората половина на ХІХ в., каквато безспорно е тази на бащата на Алеко - Иваница х. Константинов.  Оригиналната виенска мебел и предмети на бита и разкоша от онова време неусетно пренасят посетителя на музея в атмосферата на предосвобожденската епоха. В останалата част на етажа чрез снимки, книги, писма и лични вещи са показани човешките, творчески и обществени стремления на писателя. Разходете се в къщата ТУК.

     

    Плиоценски парк, село Дорково

    Плиоценският парк в Дорково е палеонтологичен музей, който представя находки от плиоцена, открити в палеонтологичното находище в местността Елин кладенец  около Дорково. Находището е най-голямото познато на палеонтолозите струпване на кости от над 30 вида животни на едно място. Открити са над 600 кости на 15 m2 площ. Това е най-голямото палеонтологично находище на Балканите и втората най-значима експозиция в Европа. Музеят е открит през 2013 г. Разходете се в музея ТУК.

     

    Асенова крепост

    Асеновата крепост са развалини на средновековна крепост с укрепената църква „Света Богородица Петричка“. Намира се в планината Родопи на 2 км от Асеновград, България.

    Крепостта е съществувала още по времето на траките, преустроена е от Византия през IX век, за да охранява вратата на Беломорския проход и да осигури византийската граница в този край. Крепостта съществува до 1410 г., разрушена е от нахлуващите османски войски. Разгледайте крепостта ТУК.

     

    Червената църква, Перущица

    Червената църква е един от бисерите на раннохристиянската архитектура в Европа, архитектурен и археологически паметник от национално значение. Статут на национален античен паметник получава през 1927 година, а на архитектурно-строителен паметник на културата в руинен вид - през 1966 година. През периода 2010-2013 г. е реализиран проект за укрепване, консервация, достъп и социализация на археологическия обект. Разгледайте църквата ТУК.

     

    Тракийска гробница, Казанлък

    Казанлъшката гробница е открита случайно на 19 април 1944  от войници при прокопаването на противосамолетно убежище. Изградена е на нивото на околния терен и е ориентирана в посока север-юг с вход от юг. Състои се от коридор, правоъгълна предгробна и кръгла погребална камери.

    Коридорът е от необработени камъни и е с размери 1,84 х 2,60 м. От фасадата в южна посока зидовете му постепенно се снижават и са били затворени с преграден зид висок 0,7 м. Двете камери са изградени от тухли споени с хоросан, а стените и подовете им са покрити с трипластова мазилка, върху която са нанесени стенописи в техники темпера и фреско. Направете виртуална разходка ТУК.

     

    Тракийската куполна гробница, Мезек

    Тракийската куполна гробница с. Мезек (ІV-ІІІ в. пр. Хр.)  е великолепно архитектурно творение. Намира се в покрайнините на едноименното в община Свиленград, в могилата Мелтепе. 

    Гробницата е открита случайно от местни жители през 1931 г. Тя е най-голямата и една от най-интересните и внушителни куполни гробници от микенски тип в Тракия. Запазена е изцяло в оригиналния си вид. Разгледайте гробницата ТУК.

     

    Още виртуални турове на културни и природни забележителности в България може да направите на картата ТУК в рамките на проекта „Сподели България“ на фондация „Интерактивна България“.

    А ако искате да се разходите сред популярни музеи и галерии по света, може да ползвате платформата Art and Culture на Google.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство