неделя, 27 ноември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1095 прочитания

  Българо-иранската компания „Джавада Филм“ ще подкрепя родни кино проекти

  Компанията ще подпомага независими проекти в областта на игралното и документално кино
  11 юни 2020, 09:52 a+ a- a

  През месец юни българо-иранската компания „Джавада Филм“ обяви проект в подкрепа на български, независими проекти в областта на игралното и документално кино.

  Продуцентската къща ще селектира в рамките на месец юни 2020 проекти, които ще бъдат подкрепени със снимачна техника за реализирането на филми с дължина над 60 минути. Филмите трябва да бъдат реализирани до края на 2021.

  Иранският режисьор Джавад Данешвар, който преди няколко години премества компанията си в България, вече е известен с ежегодната си подкрепа към млади творци от България. През последните 5 години той е финансирал и продуцирал над 10 игрални и документални проекта на български режисьори, като стремежът му е всяка година те да се увеличават, за да се даде път на млади таланти, които имат идеи и екип, но нямат необходимата подкрепа, да реализират сценариите си. Освен продуциране на проекти, Джавад Данешвар е насочил усилия и в разпространение на филмите, които създават българските автори, като осигурява безвъзмездно представяне на готовите продукти на едни от най-големите форуми за кино в света – в Кан, Берлин, Токио, Хонг Конг и Мумбай.

  За селекцията, която предстои в края на месец юни,  Данешвар казва: „Киноиндустрията има нужда от подкрепа повече от всякога, а независимите автори са тези, които разполагат с най-малко възможности за реализация, затова насочвам усилията си там, където възможностите не определят качеството, а качеството на идеята и проекта определя възможността.“

  Повече информация относно кандидатстването, условията и сроковете за настоящата селекция, може да бъде намерена на сайта на компанията.

  „Джавада Филм“ е продуцентска компания създадена през 2012 година от дипломирания в Нов български университет режисьор Джавад Данешвар. През годините той успява да разчупи стереотипите и да работи по проекти на много свои колеги, в качеството си на продуцент. Редица млади и талантливи кино творци са работили с него в проект и в процеса на сътрудничество се създават документалните филми „Чипровският килим“, „Баба Марта“ (с режисьор Мариана Танчева), „Една минута извън времето“ на режисьора Красимира Дуковска, специално заснетия филм за културното наследство на Созопол „Под пясъците на Созопол” и филма за Боянската църква, който през 2019 бе излъчен в залата на ЮНЕСКО в Париж. През 2021 предстои заснемането на пълнометражния филм по сценарий на Вилма Карталска и Здрава Каменова „Мазе, тук небето“ селектиран за Best Pitch Competition на PriFest в Прищина през юли 2019.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Мария Габриел: В Европа има нужда от повече инвестиции в компании, ръководени от жени
  Едва 15% от стартъпите са основани от жени и те получават едва 2% от общите инвестиции в сферата, подчерта българският еврокомисал
  преди 2 дни
  НАП ще връщадо 1800 лева за 3 деца
  До края на декември заявяваме данъчните облекчения за деца чрез работодателя
  преди 2 дни
  София вече има планетариум
  „Андромеда“ ще работи без почивен ден и ще предлага разнообразна програма
  преди 2 дни
  УниКредит: Цените на имотите в София може да паднат с между 5 и 10% през 2023
  В София и Варна жилищата са най-недостъпни за хората, едва 10% от домакинствата, които са с най-високи доходи, могат да си ги позволят, сочи анализ на банката
  25 ноември 2022, 11:18
  ЕС договори мерки за общо закупуване на газ
  Руският газ ще бъде изключен от съвместното закупуване, договориха се министрите на енергетиката от страните от ЕС
  25 ноември 2022, 09:21
  Първа копка на "Ритейл парк Добрич"
  Очаква се той да отвори врати през есента на 2023