четвъртък, 30 ноември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4378 прочитания

  Как Covid-19 се отрази на компаниите в България: говори Параграф 42

  Д-р Александър Христов, управляващ партньор на Параграф 42, пред Economy.bg
  09 юли 2020, 09:03 a+ a- a

  Как кризата с коронавируса се отрази на компаниите в България? Какви предизвикателства срещнаха и пред какви са изправени в момента? Как ще се случва завръщането в офисите и при какви правила за работа? Economy.bg потърси отговори от мениджъри на водещи компании в България. Как Параграф 42 преминава през настоящата ситуация разказва д-р Александър Христов, управляващ партньор на комуникационната компания.

  Как ситуацията се отрази на Вашия сектор?
  Отрази се прилично зле, определено. Всичко, което е свързано със събиране на хора на едно място, разбираемо отпадна, което ни върна малко назад. Но пък дейностите, свързани с дигитални комуникации и социална отговорност, получиха изключително позитивен тласък на развитие. Лично аз вярвам в бавното и устойчиво възстановяване, както и че пак ще тичаме, спомняйки си за ожулените колена от тази криза, което ще ни направи по-добри и разумни.

  Оптимизирахте ли някакви разходи и наложи ли се да съкратите служители?
  Да, оптимизирахме разходи, беше неизбежно. Запазихме целия екип на агенцията и смятам това за изключително важно както за хората, така и за потенциалното ни бъдещо развитие.

  Каква част от служителите Ви преминаха на режим хоум офис? Кога и как се случи това?
  От началото на извънредното положение целият екип на Параграф 42, а и екипите на останалите агенции в комуникационната група The Smarts, преминахме на режим хоум офис. Пренастроихме се и се мобилизирахме сравнително бързо, така че да запазим максимално оперативността и ефективността. И все пак смятам, че по отношение на ПР бранша това преместване е „малък дявол“ – става сравнително бързо в сравнение с други сфери.

  Как се/ще се случва завръщането в офисите? Как изглежда офисът Ви сега?
  Започнахме поетапно връщане в офиса – засега колегите се редуват по екипи, а когато има дискусии или външни срещи, се включват допълнително. При нас се случи нещо интересно – агенциите в групата в началото на март се нанесохме в нов офис изцяло по наш вкус и с кътчета за вдъхновение. И в средата, без да сме му се нарадвали, се изнесохме да работим по къщите. Така че връщането е приятно не само заради хората и спойката между тях, а и заради мястото. Иначе пълното ни завръщане зависи от ситуацията в страната, надявам се да се развие позитивно.

  Въведохте ли някакви нови правила за работа? Променихте ли политиката си за хоум офис?
  Промените в хоум офис политиките ще бъдат абсолютно наложителни. Всъщност, те вече са наложителни. И все пак, ПР е професия, която разчита на взаимодействието между професионалистите, обмяната на идеи, възможността дори да пушите заедно на терасата и да се вдъхновявате едни други. Това прави работата ни по-добра. И все пак, една от промените, които въвеждаме, е възможността веднъж или два пъти седмично човек от екипа, който има нужда от това да се вглъби, за да подготви презентация или текст или да планира кампания, да го направи от вкъщи.

  Как новият начин на работа се отразява на ефективността и продуктивността? Как измервате резултатите?
  Много се радвам да кажа, че въпреки промените – от офиса вкъщи и обратно – продуктивността се запази. Колегите бяха изключително мобилизирани, темпото дори се увеличи в началото заради специфичните комуникационни нужди на клиентите. И мисля, че те го усетиха – на практика нямаше промяна нито в темпото, нито в оперативността на работата.

  Какви са нагласите сред служителите – липсва ли им офисът, искат ли да се завръщат или предпочитат да продължат да работят от дома си?
  Различно е. Със сигурност мога да кажа, че на хората с деца офисът им липсва – повече от ясно е, че трудно може да се съчетае хоум офис с онлайн училище. Иначе определено се видя, че има хора, на които им е по-удобен, съответно, те са по-удовлетворени. Въпросът е да намерим добрият баланс между удобствата, които предлага работата от друго място и екипният дух, който се поддържа в офиса. 

  Прилагате ли някакви нови подходи за ангажиране на хората, въведохте ли нови инициативи?
  Към момента сме насочили вниманието си към организацията на работата в настоящата ситуация, но да, очаква се да предприемем и нови инициативи.

  Какви предизвикателства срещнахте и пред какви сте изправени в момента?
  Убеден съм, че комуникациите ще продължават да бъдат все по-важни и мисля, че все повече хора – както от правителствата, така и от бизнеса – осъзнаха това. Ако има нещо хубаво от тази криза, освен че ни научи да си мием ръцете, е да знаем, че не е достатъчно просто да направиш нещо хубаво или необходимо. Важно е и как ще го обясниш. Това ще окаже влияние върху целия бранш и ще ни насърчи нас, ПР специалистите, да търсим нови възможности и нови канали, с които да достигаме ефективно до аудиториите. Някаква съществена част от тях, разбира се, ще бъдат дигитални.

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ: 

  Как Covid-19 се отрази на компаниите в България: говори Тимбарк
  Как Covid-19 се отрази на компаниите в България: говори Cargotec
  Как Covid-19 се отрази на компаниите в България: говори Tek Experts
  Как Covid-19 се отрази на компаниите в България: говори Paysafe
  Как Covid-19 се отрази на компаниите в България: говори Sanofi
  Как Covid-19 се отрази на компаниите в България: говори Nestle 
  Как Covid-19 се отрази на компаниите в България: говори Adecco
  Как Covid-19 се отрази на компаниите в България: говори Easy consult
  Как Covid-19 се отрази на компаниите в България: говори Райфайзенбанк
  Как Covid-19 се отрази на компаниите в България: говори Кока-Кола ХБК
  Как Covid-19 се отрази на компаниите в България: говори Карлсберг
  Как Covid-19 се отрази на компаниите в България: говори Транспрес

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  България се представя на SLUSH 2023
  Страната ни е представена от 20 технологични стартъпа и министър Стойчева
  преди 10 часа
  Американската икономика с по-голям ръст през третото тримесечие
  Данните бяха ревизирани в положителна посока до 5,2% ръст на БВП
  преди 12 часа
  Законът за насърчаване на електромобилността ще бъде обявен за обществено обсъждане до края на годината
  Една от основните му цели е до 2026 г. у нас да има поне 30 000 електромобила и поне 10 000 зарядни точки
  преди 13 часа
  Българската Телелинк Инфра Сървисис ще участва в изграждането на широколентов достъп във Великобритания
  Компанията е част от „Проекта Гигабит“, който има за цел да достигне 85% интернет покритие в отдалечените райони на страната до края на 2025 г.
  преди 14 часа
  България се присъедини към Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия
  Тя е в съответствие с енергийната политика България и действията на правителството за изграждане на блок 7 и 8 на АЕЦ „Козлодуй“