сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2786 прочитания

    10 книги, с които да попътуваме по света във време на Covid-19

    Ако ви липсват пътешествията, ето няколко алтернативи
    13 юли 2020, 17:39 a+ a- a

    Ако ви липсват пътуванията във време на Covid-19, предлагаме ви списък с някои от най-новите заглавия на българския книжен пазар, които ще ви пренесат в атмосферата на различни места по света, ще ви запознат с различни култури, ще ви потопят във вълнуващи истории, ще ви вдъхновяват и усмихнат...

    1. „Тост за непознатата Белгия“ от Алек Льо Сюр, ЕРА

    Алек никога не е стъпвал в Белгия. И дори не е допускал, че ще се озове пред олтара на малка църква във Фландрия, рецитирайки сватбени обети на фламандски. И това е само началото на една дълга и интересна връзка с бирената столица на света. 

    Алек е амбициран да изследва всеобщото мнение за Белгия – наистина ли страната е толкова скучна, колкото твърдят хората? Докато се потапя в белгийската култура и пие местна бира, той открива много противоречия по пътя си. От звезди "Мишлен" и преработена храна до места, където монаси траписти правят най-добрата бира в света, а зрели мъже участват в необичайни състезания по стрелба с лък и надпяване с петли (не задължително едновременно). 

    Тези пъстри и ексцентрични нюанси превръщат Белгия в уникална и пленителна страна. А Алек представя непретенциозната малка държава по един неповторим и забавен начин. 

    Алек Льо Сюр има обещаваща кариера в Лондон, Париж и Сен Тропе, докато не решава да замине за Тибет, където прекарва пет години и пише първата си книга. Там се запознава с бъдещата си съпруга и заминава за родната ѝ Белгия, където създава „Тост за непознатата Белгия“.

     2. „Брегът на костенурките“ от Диего Галдино, „Кръгозор“

    Под сицилианското слънце, на плажовете на омагьосващия град Сикулиана, всяко лято се повтаря прекрасен спектакъл. Стотици костенурки се освобождават от черупките си и едновременно напускат гнездата си, готови да се гмурнат в морето – всички заедно, като вълна в обратна посока. Откакто се помни, Лучия не е пропускала десанта, както го нарича любимата ѝ баба Марта. С изключение на този път: заминава на стаж в голям римски ежедневник. Харесва ѝ да пише за регионалния вестник, но иска нещо повече и сега мечтата ѝ е напът да се сбъдне.

    Разбира се, ще ѝ липсват домът ѝ, соленият дъх на морето, уханието от жасмина на баба ѝ и вкусните аромати от кухнята ѝ. И брегът с костенурките. Може би и Розарио… въпреки че разстоянието и раздялата могат да се окажат точно това, от което Лучия има нужда.

    Очакват я три месеца в Рим, три месеца истинска журналистическа работа. Три месеца, за да вземе най-накрая живота си в собствени ръце.

    Това, което не е очаквала обаче, е да я завладеят очарованието на Вечния град и… сините очи на колегата ѝ – неустоимият американец Кларк Кент. Той постепенно ѝ разкрива красотата на Рим и своето сърце, а Лучия му признава, че иска да остане завинаги в столицата, защото в Сикулиана има само две неща, за които ще тъгува – баба ѝ и морските костенурки. Обещават си с Кларк, че следващия път заедно ще отидат на брега да наблюдават десанта. Но преди това трябва и двамата да вземат важни решения… Какво ги очаква, знае единствено съдбата…

    3. „Почти перфектна почивка“ от  Луси Даймънд, „Сиела“

    Може ли една почивка да промени живота ти завинаги?

    Мечтаете ли за бягство от реалността?

    Настъпил е сезонът на отпуските, а красивите местности и плажове около Корнуол очакват ожаднелите за разтуха туристи. Слънцето напича, шезлонгите са разгънати, чашите се пълнят с вкусни и омайващи коктейли, а съдбата на три жени ще се реши в рамките на дни.

    Емa и Джордж отскоро са двойка и любовта им е прекалено силна, за да бъде обуздана, ала дали присъствието на децата им от техните предишни връзки ще застраши хармонията помежду им? Маги пък се надява, че покрай плажната идилия ще успее да се сближи със своята отчуждена дъщеря, докато изневиделица не се появява бившият ѝ съпруг – човек, който ламти за доверието ѝ, въпреки че е разбил сърцето ѝ. Подобно на тях, Оливия бяга от напрежението вкъщи, само че миналото я преследва и скоро ще я принуди да признае най-съкровените си тайни...

    Луси Даймънд ни предлага да надникнем в живота на обикновени хора, в чиито необикновени взаимоотношения се отразяват темите за приятелството, семейството и надеждата. Едновременно трогателна, романтична, сладко-горчива и остроумно написана, „Почти перфектна почивка“ е съвършеното лятно четиво, което ще ви помогне да се освободите от стреса и да забравите досадното ежедневие.

    4. „Любов и джелато“ от Джена Уелч, „Ибис“

    Любовни вълнения и сладолед в красивата Италия.

    – Хората идват в Италия по различни причини, но винаги остават заради две неща.

    – Кои?

    – Любов и джелато.

    Лина трябва да прекара лятото в Тоскана, но не е в настроение за прословутия ѝ приказен пейзаж. Тя пристига в слънчева Италия само защото това е предсмъртното желание на нейната майка, която иска дъщеря ѝ да опознае баща си. Но що за баща е онзи, който не е присъствал в живота ѝ през последните шестнайсет години? Всичко, което Лина иска, е да се прибере у дома, в Сиатъл.

    Но тогава получава дневника, който майка ѝ си е водила, докато е живяла в Италия. Внезапно момичето открива един вълшебен свят на скрита любов, изкуство и ароматни пекарни. Свят, който вдъхновява Лина да последва стъпките на майка си заедно с очарователния Рен и да разбули дълго пазена тайна. Тайна, която ще промени всичко, което тя е знаела за майка си, за баща си и дори за самата себе си.

    5. „Четири шепи любов“ от Джо Томас, ЕРА

    Великолепна романтична история от вълнуващата поредица „Тюркоазени лъчи и ароматно вино“, „Целувката, която спря дъжда“,  „Соленият вкус на вятъра“, „Щастието е любимият ми цвят“, „Една година и един ден“.

    След вечер, изпълнена с много смях и още повече просеко, Рути се събужда и открива, че е направила оферта за мечтания дом в Южна Италия. И тя е приета...

    Ново начало в топлата Пулия е точно това, от което има нужда. А и всичко е по-хубаво от това да спиш на дивана на майка си.

    Проливният дъжд и козата, която брани територията си, няма да попречат на Рути да влезе в италианския си дом. Тя е твърдо решена да преобърне съдбата си и да изживее мечтите си, въпреки че не знае нищо за управлението на маслинова ферма. А темпераментният и привлекателен съсед Марко и огненото му семейство никак не ѝ помагат. 

    С промяната на сезоните и пускането на нови корени реколтата маслини разцъфтява, а Рути открива красотата на живота в топлината на средиземноморското слънце. Изглежда все пак е възможно да намери своето парченце Dolce Vita по пътя.

    6. „Лято край Брега на светулките“ от Джени Хейл, „Хермес“

    Със своите непринуденост и положителна енергия Джени ни приканва да се потопим в света на новата ѝ книга – „Лято край Брега на светулките“. Без значение къде ще прекараме идните горещи месеци, насладата от тази любовна история с дъх на море е гарантирана.

    1. Да построя еднометров пясъчен замък, както умее чичо Ханк.

    2. Да стана фотограф.

    3. Да се преместя да живея на някое ново място.

    4. Да целуна момче, което обичам.

    5. Да си пожелая нещо и то да се сбъдне.

    Това е списъкът с цели на дванайсетгодишната Хали. Когато е на трийсет обаче, тя проклина деня, в който го е написала. Защото последната воля на обичната й леля Клара е тя да го изпълни, за да получи наследството си.

    За Хали имението край градчето Бряг на светулките е любимото място на света. С красивата къща на плажа, големия дъб на двора и верандата, гледаща към тюркоазения океан. Тук тя винаги се е чувствала у дома.

    Сега обаче, когато пристига заедно с майка си, сестра си и най-добрия си приятел Бен, сърцето ѝ се къса. Чичо Ханк е самотен и съкрушен. Леля Клара вече я няма, а на Хали така ѝ липсват нейните съвети.

    В края на лятото ще се окаже, че за да намери отново щастието, Хали просто трябва да изпълни точките от стария списък. Колко ли трудно би могло да е това?

    7. „В дивата пустош“ от Джейн Харпър, „Хермес“

    След изумителния успех на дебютния си роман „Сушата“ австралийската писателка Джейн Харпър продължава да радва почитателите на криминалните романи и трилъри. С новата си книга Харпър ни пренася в дивата пустош на Австралия, която става сцена на разтърсващо престъпление, а детектив Арън Фолк отново е в центъра на събитията. 

    Пет служителки на счетоводна фирма вземат участие в любителски горски преход в сърцето на Австралия. Само четири от тях достигат крайната точка.

    Маршрутът е замислен като метод за сплотяване на колеги, който да подложи на изпитание отборния им дух и издръжливост. Или поне така твърди сайтът на туристическата агенция – организатор.

    Федералният агент Арън Фолк е последният човек, с когото изчезналата Алиса Ръсел се опитва да се свърже, преди пустошта да я погълне. Тя разполага с важна информация, която може да струва скъпо на работодателя й.

    Между горските рейнджъри и местната власт се прокрадват слухове за сериен убиец, който се укрива в местността. Когато оцелелите жени разказват за случилото се по време на прехода, историите им са изпълнени със страх, насилие и предадено доверие.

    Арън започва да подозира, че зад случилото се с Алиса стои нещо наистина коварно. С помощта на Кармен, колежка от отдела, той се впуска в търсене на отговори.

    С всеки изминал час шансовете Алиса да бъде открита жива намаляват. Ще успее ли Фолк да разкрие мистерията, преди неизказаната тайна да изчезне завинаги в дивата пустош?

    8. „Всички цветя в Париж“ от Сара Джио, „Хермес“

    За „Всички цветя в Париж“ Сара Джио споделя:

    „През всички тези години на писане и пътуване Париж винаги ме е привличал. И въпреки че житейските обстоятелства никога не са ми позволявали да се преместя там (мечта от колежа), винаги съм знаела, че един ден ще напиша история, която се развива в Париж...

    Докато в ежедневието се грижех за трите си малки момчета в Сиатъл, аз следвах моите герои из най-очарователните кафенета, красиви балкони и любимите забележителности на Париж. Пътуването беше незабравимо: те се изкачваха по стълбите на Монмартър, възхищаваха се на разноцветните плодове и зеленчуци по Рю Клер, пиеха еспресо в скрити кафенета из малките странични улички.

    Но тази история стига много по-далече от шоколадовите кроасани и Айфеловата кула в пролетен ден. Тя разказва открито за разбитите сърца и травмите както в разрушения от войната Париж през 1940 година, така и в днешния ден, за герои, които имат – или нямат – силата да се съпротивляват, да прощават и да обичат. Тази книга е моето любовно писмо до Париж и може би някой ден ще има и друго...“

    9. „Малкото шато в Прованс“ от Рут Кели, „Сиела“

    История за заблудите, в които живеем и надеждата за по-добро бъдеще.

    Бракът на Ева се оказва съграден върху низ лъжи. Съпругът ѝ Марк е прекарал последните пет години в това да пропилява всичките им спестявания. Реакцията му на опразнената банкова сметка е да изостави Ева и дъщеря им Софи да се оправят сами без обяснение къде е отишъл и дали ще се появи отново. Въпреки това нищо не може да накара Софи да спре да заема страната на обожествявания си баща.

    Точно когато Ева не би могла да се чувства по-зле, тя получава писмо от Южна Франция. Дядо ѝ, когото не е виждала от дете, е завещал цялото си шато на нея. Имението, в което Ева е прекарала най-щастливите си лета и около което витае легендата на тайнствено и неповторимо вино.

    Първото нещо, което ѝ хрумва, е да го продаде… но дали ароматното кафе, кроасаните и виното не са точно това, от което има нужда? Запознанството ѝ с красивия сервитьор Жак също я кара да се колебае. Ева започва да се привързва все повече към живота в страната на виното. Но дали миналото е готово да я остави, или ще се върне, за да посегне на новия ѝ дом?

    10.  „Кралицата на шампанското“ от Фабиен Моро, ЕРА

     Идеята за книгата „Кралицата на шампанското“ се заражда, след като Моро открива стари бутилки „Вьов Клико“ сред плаж на Балтийско море. С достъп до архивите в къщата на Барб Клико, Фабиен Моро представя истинската история на една изключителна жена...

    Наричана първата бизнес дама на своето време, мадам Барб-Никол Понсарден Клико признава само едно качество за своето шампанско – най-доброто. Тя открива метода ремюаж и първа създава шампанско, чисто като сълза. 

    От първия момент в Бузи, Барб е завладяна от гледката на стелещите се лозя. Омъжена за Франсоа Клико, производител и търговец на вино, тя постепенно научава всичко за отглеждането на лозята и изкуството да създава вино. Когато съпругът ѝ умира внезапно, Барб не се колебае дълго преди да вземе своето решение. С неукротимия си предприемачески дух, тя застава начело на една компания, която въпреки всички трудности ще превърне в истинска империя. 

    Освен романизирана история за Барб Клико, книгата представлява и роман за шампанското. Научаваме ненатрапчиво за вегетативния цикъл на лозята, за работата на лозари и винари, за етапите на производство на шампанско. И за тайните експерименти и нововъведения на Барб, които ѝ позволяват да направи шампанското „Клико“ кристално чисто и ароматно.

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 минути
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 2 часа
    преди 5 часа
    преди 6 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 8 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 23 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места