петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5501 прочитания

    Кризите стимулират иновациите и ускоряват процесите

    „Над 40 компании се свързаха с нас по време на извънредното положение и работихме по иновиране на продукти, услуги, процеси и бизнес модела им“, казва Леона Асланова – основател на Innovation Starter
    16 юли 2020, 18:45 a+ a- a

    Леона Асланова – основател на Innovation Starter

    „Иновациите са обратното на статуквото и традицията, като в същото време не ги конкурират, а ги подобряват. Затова съм сигурна, че човечеството ще оцелее и ще се справи и с тази криза. Това ще промени живота ни, но към по-добро, защото кризите идват с научените уроци от тях, но и с любов към спокойствието, мира и бъдещето“, убедена е Леона Асланова, с която разговаряхме за това как кризите стимулират иновациите.

    Леона е основател на Innovation Starter, първата специализирана агенция за иновации в България, на форума за иновации Innovation Explorer, на акселераторска програма Innovation Starter Accelerator. Работила е като мениджър партньорски взаимоотношения в Мобилтел, мениджър „Продажби“ в „Инвестор.бг“, директор “Връзка с клиентите” в „Нетуърк медиа“, маркетинг мениджър в M3 Communications Group Ltd.

    Завършила е с отличие Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с бакалавърска степен по българска филология и магистърска степен по теория на литературата, бизнес иновации във Виена към TAG Business School и mini MBA програмата на PWC`s Academy. През 2018 г. печели стипендия за лятна специализация за преподаватели по иновации в Училището по дизайн мислене – d.school в Станфорд (Hasso Plattner Institute of Design at Stanford) от БЕК (Български център за предприемачество). Автор е на 5 курса по иновации и води лекции в 4 български университета.

    Здравей, Леона! Годината постави началото на една нова реалност - в ежедневието, работата и бизнеса, в обучението на децата. Много компании буквално за няколко дни промениха начина си на работа. От гледната точка на човек, който се занимава с иновации, би ли споделила къде виждаш положителен ефект от COVID-19? Защото проблемите получават много по-голяма гласност, а всички имаме нужда от повече позитивни новини :)
    Здравей, Даниела! Това, което наистина се случи, е, че пандемията от коронавируса принуди хората да осмислят най-важните си ценности и принципи. Да подредят приоритетите си, за да пренаредят изцяло процеса си на комуникация със семейството, работата, външния свят изобщо. Кризите стимулират иновациите и ускоряват процеси. Видяхме как се случи дигитална образователна трансформация за дни. Как обекти, транспорт и работодатели се реорганизираха и преоборудваха в защита на потребителите и служителите си за седмици. Как дигиталният ни свят взе превес над реалния като източник на информация, платформа за работа, учене, забавление.

    Лично ти как преживя изминалите месеци? Спазвахте ли всички мерки по време на извънредното положение и до каква степен си се върнала към предишното си ежедневие?
    За мен думите солидарност и интегритет винаги са били много важни по отношение на гражданското общество и в този смисъл, то не би могло да функционира без спазване на обществен договор на индивидуално ниво от всеки негов консуматор. Да, аз и моето семейство стриктно спазвахме всички противоепидемични мерки, за да гарантираме своята и на другите безопастност, въпреки неудобствата, които това донесе.

    Ти си основател на специализираната агенция за иновации Innovation Starter. От бизнес гледна точка каква равносметка би направила - за вас периода бе с по-малко работа или напротив, предвид че много компании трябваше да се трансформират буквално за дни?
    Ако помня правилно, вие сте една от медиите, която при стартирането на нашия бизнес през 2014 г. първи ни интервюирахте. Тогава споделихме, че започваме тази дейност - консултации, обучения, трансфер на ноу-хау в областта на иновациите в България, заради много ниското разбиране на значението и потенциала на тази нова икономическа дисциплина да помогне на бизнеса. Във време на криза иновациите стават още по-важни за оцеляването, защото, ако не се пренастроиш и промениш бързо да работиш по нов начин и с нови методи, ще фалираш.
    Като естествен резултат от кризата ние влязохме и във финансова рецесия, което принуди всички наши клиенти да обмислят досегашния си модел на работата и какви нови продукти и услуги могат да предложат на пазара, ако старите не се купуват и няма нужда от тях в момента.
    Над 40 компании се свързаха с нас по време на периода на извънредното положение и работихме по иновиране на продукти, услуги, процеси и бизнес модела им. Някои са стартиращи, други - утвърдени бизнеси в затруднение. Беше много натоварено, защото искахме да помогнем на максимално количество фирми.

    Кризите винаги са възможност за предприемчивите и адаптивните, които виждат решенията, а не се фокусират върху проблемите. Можеш ли да разкажеш за такива идеи и проекти, родени от COVID?
    С най-голямо удоволствие, защото именно там е дълбочинната ни експертиза. По време на извънредното положение ние подкрепихме няколко стартиращи компании, всяка от които има свое решение на конкретен проблем, породен от нея. Ще дам пример с три от тях, защото са в различни пазарни ниши.
    • Кардинал Байтс ООД, с основател Жасмина Гевезиева, е компания, която предлага иновативен продукт - протеиновите бонбони. Те поддържат мускулите да не атрофират, засищат чувството за сладко и глад, въпреки че се произвеждат без захар, от какаово масло, пробиотици, лактобацили, фурми и бадеми, и са с традиционен вкус на българска роза, пчелен прашец и йогурт. Новорегистрираното дружество продаде първите си две партиди протеинови изделия за под два дена и в момента обмисля влизане в ритейл мрежата.
    • „Синтели“ ООД на Георги Сердаров е дигитална компания със софтуер за анализ на големи масиви клиентски данни и програми за лоялност. Продуктът се интегрира успешно с онлайн магазини, за да увеличи продажбите им и да им помогне да не губят клиенти, като стана неимоверно ценен по време на извънредното положение, когато хората концентрираха покупките си онлайн.
    • „Иннолед“ ООД на Николай Ангов подкрепихме с комуникационна кампания. Това е дружество, което създаде робот за дезинфекция с UVC- светлина за големи индустриални площи в партньорство със „София Тех Парк“.

    По време на кризата с COVID - 19 създадохте и нова акселераторска програма Innovation Starter Accelerator. Кой стои зад нея и каква цел си поставяте?
    Innovation Starter Accelerator e нова акселераторска програма, която финансира стартъпи и зад която стои изцяло нашият екип от агенцията за иновации Innovation Starter.
    Обявихме инвестиционен прозорец в началото на кризата и акселерирахме 10 компании, като 5 от тях получиха и инвестиция за валидация на идеята си в размер до 10 000 евро. Стратегията на инвестирорите и партньорите в акселератора е да подкрепя иновации (продукти, услуги и бизнес модели, които подобряват качествено и устойчиво живота на потребителите в България) в традиционни сектори на българската икономика, в които има изградени вериги на доставки, знание, капацитет, налична работна ръка и не на последно място - достатъчно добро образование. Такива според тях са лека промишленост и традиционната хранително-вкусова индустрия, здравеопазване, грижа за възрастните, транспорт&логистика, дигитални проекти и др.
    Самата програма се реализира по оригиналните учебни материали и методология на Факултета по иновации d.school в Станфорд, които се ползват под Creative Commons License 4.0 и са предоставени от директорката на програмата Teaching & Learning Stuido в d.school Hasso Plattner Institute of Design at Stanford Летисия Бритос Кавагнаро.

    Вече не си част от екипа на Innovation Accelerator Bulgaria.
    Историята, която ни свързва с „Иновейшън Акселерейтър България“ (ново име “Иновейшън Кепитъл” АД) е, че аз и Венеция, както и още трима души от екипа на „Иновейшън Стартър Бокс“ ЕООД участвахме и финансирахме проекта за структурирането и финансирането на фонд за дялови и рискови инвестиции в стартъпи в отворена процедура по ЗОП към „Фонд на фондовете“ (ФМФИБ) от 2017 г.
    Преминавайки през всички стъпки през 2019 г. и много перипетии, ние учредихме фонда, но няколко месеца по-късно излязохме изцяло от проекта „Иновейшън Акселерейтър България“ АД и „Иновейшън Акселерейтър България Фонд“ КДА, за да продължим работа по своята стратегия самостоятелно. Аз бях в позицията на ключово лице, а Венеция беше основен проектен мениджър и ръководител на проекта. Другите хора от екипа ни работиха по маркетинг и дигиталната му стратегия.
    Стратегията, която сме написали за предходния проект не може да се реализира от новия екип, който работи с ФМФИБ, защото те не са автори и носители на тази стратегия и нямат подкрепящите проекти, които стоят зад нея, като Акселераторската ни програма, проектът ни за студенти “Академия за иновации”, проектът ни за бизнеса Innovation Explorer, нито доказана експертиза в областта на иновациите. Тя е много специфична и е обвързана с Innovation Starter и идеята ни за фонд за иновативни предприятия в България, които не са технологични, а са в икономически сектори, в които ние след проучване сме видели потенциал за иновации у нас, като Здравеопазване с фокус грижа за възрастните, Лека промишленост с фокус бързооборотни стоки и конкретно чисти храни, Телекомуникации, Транспорт & Логистика, Дигитални проекти, с които ние вече се занимаваме над 20 години.
    Също така най-важното нещо при акселерирането и финансирането на компании е да имаш най-добрия възможен pipeline (проспекти за бъдещо портфолио) за инвестиции, а аз мисля, че до Innovation Starter достигат всички най-качествени проекти в България и оттам насетне водеща е добрата експертиза и знанието, контактите и не на последно място - моралът, на който можем да научим компаниите, с които работим.

    Ти си и човекът зад събитието Innovation Explorer. Събитията са сред най- засегнатите сегменти. Как би искала в най-добрия случай да изглежда следващото събите :) а ако трябва реалистично да отговориш - как смяташ, че ще се случи и в какъв формат?
    Следващото издание на международния ни форум за иновации Innovation Explorer 2021 е вече изцяло подготвено и вие ще сте първите, които ще чуят темата и подробности от “кухнята” на нещата.
    Събитието ще се проведе на 25.02.20201 г. в „София Ивент Център“ и темата е Innovation Crossroads - кръстопътища на иновациите. След турбулентната 2020 г. - пандемията, протестите, рецесията, това е един по-дълбок пласт спрямо миналата година, който ще очертае възможните посоки за България, ако иска да се позиционира като страна топ иноватор в света. В кои области имаме потенциал? Какво е нужно, за да се отключи? Как да стане? С екипа сме подготвили и книжки за гостите с примерна драфт иновационна стратегия на България.
    Ще ни гостуват Marie-Louise Köhl Harritsø, Regional Director, Reach For Change Europe, European Investment Fund, European Investment Bank, Stanford & INSEAD преподаватели.
    Ако събитието не може да се проведе на живо с гости, ще излъчваме в реално време с холограмно-виртуална реалност от „София Ивент Център“ и гостите ще получат сет за гледане от вкъщи - със специални очила, материали, брандирани пуканки и програма. Подготвени сме, както винаги.

    Мислиш ли, че в обозримо бъдеще животът ни ще се върне към “нормалното”? Ще има ли нещо, което завинаги ще оставим в миналото и с какво ще се наложи да свикнем да живеем за напред?
    От философска гледна точка “нормалност” няма. Имаме битие и съществуващо, които винаги се догонват или изостават или са в противоречие помежду си. Нашето “съществуващо" не може да бъде фиксирано и еднакво, дори да имаме очаквания за дълги периоди от статукво. Иновациите са обратното на статуквото и традицията, като в същото време не ги конкурират, а ги подобряват. Затова съм сигурна, че човечеството ще оцелее и ще се справи и с тази криза. Това ще промени живота ни, но към по-добро, защото кризите идват с научените уроци от тях, но и с любов към спокойствието, мира и бъдещето.

    Повече за новата акселераторска програма Innovation Starter Accelerator, вижте тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 11 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 51 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 55 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове