сряда, 02 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1009 прочитания

  Три съвета за добро съдържание в Интернет

  Съвети, извлечени от практиката и грешките на един Content Marketing Expert в SoftUni – Румен Янев
  19 ноември 2020, 15:42 a+ a- a

  Как да създаваме добро, интересно и ангажиращио съдържание в Интернет? Румен Янев - Content Marketing Expert в SoftUni, споделя няколко съвета от практиката си, които той следва и счита, че са приложими за всички, които имат амбициите да се занимават със създаването на съдържание.

  Четете
  Това е съветът, който получавах най-често от баща ми, който беше журналист и писател: „За да можеш да пишеш, трябва да можеш да четеш. Ще обогатиш речника си, общата си култура и ще се научиш на стил.“
  Всяко едно от тези неща е ключово за един content creator. Плюс това, винаги ще има какво да четете. Това включва четене книги, разкази, стихотворения, блогове, туийтове, постове във Facebook и дори табели.

  Всеки източник е полезен за вас и може да ви вдъхнови. Ако имате желание да създавате “copy” (кратко и синтезирано съдържание), Twitter например може да ви даде много идеи и да ви научи на много техники за бързо привличане на читатели. Ако имате амбиции да списвате блог, кой е любимият ви такъв и защо? Вземете пример и се учете от другите. Голям бонус за мен са подкастите, аудио книгите и радиото. Изборът ви е голям.

  Направете си портфолио
  Наскоро бях попитан дали липсата на портфолио може да е пречка за намирането на работа в създаването на съдържание. Отговорът е да. Всеки работодател иска да види как пишете, на какви теми сте писали, умеете да пишете и колко сте писали. Но не се плашете. Дори и никога да не сте били активно нает на Content или Copy позиция, вероятно винаги сте изразявали себе си чрез писане. Не се колебайте да го покажете. Кадър, който пише правилно с уникален стил, но няма опит в сферата, няма да бъде пренебрегнат. Качеството винаги се цени.
  Направете си блог, пишете за теми, които ви интересуват и ви правят впечатление. Може да анализирате геополитически отношения в близкия изток в една статия, а в друга - да описвате любимия си пуловер. Още по-хубаво. Пишете за свое удовлетворение. Това ще развие стила ви и ще ви помогне да изградите портфолио, което да покажете пред работодател и с времето да подобрявате.

  Редактирайте текстовете си
  Този съвет е колкото за читателите, толкова и за мен самия. Хората са различни и има перфекционисти и не. Аз не съм, което значи, че често допускам минимални грешки – запетаи, изядени букви, тавтологии и други. Всеки греши и това е нормално и дори хубаво. Но публикуването на текст с грешки прави лошо впечатление не само за автора, но и за компанията или продукта, за които пише. Точно по тази причина редакцията на текстовете е толкова важна и отговорна задача. Аз съм нетърпелив и въпреки че за мен това е изключително досадно, съм убеден, че публикуването на не редактиран текст е по-лошо от липсата на такъв.
  Съвет, който съм получавал не веднъж, е да си почина след като напиша текст, да го оставя да „втаса“ и след половин час да мина обстойно през него на свежа глава. И не се притеснявайте, често ще пропускате нещо много малко, дори и да сте прочели статията си сто пъти. Не се засягайте от критика, поправяйте грешките си и се учете от тях. Ако много се колебаете – „езикови справки“ е вашият най-добър приятел.

  Вижте още:
  IT JOBS in BG: Програмист
  IT JOBS in BG: Експерт по дигитален маркетинг
  IT JOBS in BG: SEO специалист
  IT JOBS in BG: Email Marketing експерт
  IT JOBS in BG: Python Developer
  IT JOBS in BG: Графичен дизайнер/Уеб дизайнер 
  IT JOBS in BG: Експерт по дигитален маркетинг
  IT JOBS in BG: Java Developer
  IT JOBS in BG: Blockchain developer
  IT JOBS in BG: C# Developer
  IT JOBS in BG: PHP Developer 
  IT JOBS in BG: JavaScript Developer

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 минути
  преди 36 минути
  Парламентът прие на първо четене закона за индустриалните паркове
  Законопроектът дели индустриалните паркове по два критерия
  преди 44 минути
  Paynetics разширява присъствието си в Европа
  Това става в рамките на програмата Mastercard Accelerate
  преди 2 часа
  Великобритания одобри ваксината на Pfizer
  Ваксинацията ще започне в началото на следващата седмица
  преди 3 часа
  ОИСР: За възстановяване са необходими продължителна фискална подкрепа и действия в сферата на здравеопазването
  Възстановяването ще бъде неравномерно между страните и секторите и може да доведе до трайни промени в световната икономика
  преди 3 часа
  Приет е Националният план за готовност при пандемия
  До края на седмицата ще бъдат осигурени фризери и хладилници за обезпечаване на първата доставка на ваксина срещу Covid-19