четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4901 прочитания

    Тези книги ще ви вдъхновят на прага на 2021

    Вижте препоръките на водещи издателства в България
    30 декември 2020, 09:35 a+ a- a

    Всяка нова година е повод за ново начало. За промяна, за нови цели, за нови мечти... Ако ви липсва вдъхновение, може да го потърсите на страниците на някои от книгите по-долу.  Вижте кои заглавия ни препоръчаха да прочетем в началото на 2021 водещи издателства в България (подредени по азбучен ред):

    „Атомни навици“ от Джеймс Клиър, Хермес

    Често в началото на годината се замисляме за промяна, за поставяне на ново начало или стартиране на нова дейност. Ето защо за вдъхновение през януари препоръчваме „Атомни навици“ от Джеймс Клиър.

    Авторът е един от водещите експерти по изграждане на навици, а в книгата си разказва как удивителните постижения всъщност са резултат от дребни на пръв поглед, но значими промени в поведението ни. Една чудесна стратегия за по-успешна нова година.

    „Беззвездното море“ от Ерин Моргънстърн, Ентусиаст

    „Вдъхновяващ“ е най-точното определение за новия фентъзи роман от автора на „Нощният цирк“ Ерин Моргънстърн – „Беззвездното море“. Книга, която медиите по света определиха като „любовно писмо до библиофилите“. Опияняващата история приласкава читателите в таен подземен свят, пропит с магия и романтика – място на пирати, художници, любовници и измамници.

    На бреговете на Беззвездното море има лабиринт от тунели и зали, пълни с истории. Входовете, които водят до това светилище, често са скрити – насред избуялата горска трева, в нечий дом или там, където видимото е невидимо. Но тези, които търсят, ще намерят. Техните врати ги очакват.

    Бяла приказка от Валери Петров, Колибри 

    За нас това е съвършената книга!

    Високо в бялата планина имало малка метеорологическа станция и в нея живеел един стар метеоролог. Той бил съвсем сам и когато му оставало свободно време, си съчинявал разни приказки и стихотворения. Ето и сега, като гледал през прозорчето тихия сняг, който валял навън, той си бил намислил нещо и вече го пишел на машинката си върху опакото на един лист за метеорологическо съобщение...

    Казва се „приятел пръв“,
    но защо е той такъв?
    Затова, че пръв полита
    в огъня да те спаси;
    пръв и без да се запита
    прав ли си, или не си.

    „Глина“ от Виктория Бешлийска, Софтпрес

    Ако трябва да е само една – без колебание бихме препоръчали „Глина“ от Виктория Бешлийска. Само за три седмици от официалното си обявяване в края на ноември дебютният роман на Виктория Бешлийска успя да спечели вниманието на читателите и да се превърне в най-продаваната книга за 2020 г. на сайта на Софтпрес още на етап предварителни поръчки.

    Освен че ни поднася една великолепна история, книгата на Виктория Бешлийска ни пренася в китното село Бусинци, Трънско, което през XVII век е било прочуто със своите майстори грънчари. Техните съдове били толкова изящни и красиви, че им спечелили благословията на турския султан да пътуват свободно из империята и да продават стоката си.

    Родена от пръстта от земята, замесена с огъня на любовта и животворната сила на водата и носеща онази невидима енергия, която движи ръцете на твореца – „Глина“ е роман, който използва магията на думите, неподвластни на времето, за да извае история, която завладява и подпечатва сърцето на всеки читател.

    „Завръщане” от Никълъс Спаркс, ЕРА

    Един от любимите автори на читателите по света е ненадминатият разказвач Никълъс Спаркс. Неговите истории са близки до обикновения човек, но са разказани по необикновен начин. 

    В романа си „Завръщане” той отново завладява сърцата със сюжет, изпълнен с любов, топлота и нежност – днес, необходими ни повече от всякога. 

     

     

    „Защо стареем и защо това не се налага“ от Дейвид А. Синклер и Матю Д. Лаплант, Бард

    Има толкова надежда в тази книга.

    Дейвид Синклер е класиран от сп. Тайм сред „50-те най-известни хора в здравеопазването“. Доктор е на науките, щатен професор по генетика в института „Блаватник“, Харвардското училище по медицина, известен е с теорията си върху въпросите: защо остаряваме и как да обърнем този процес. 

    Матю Лаплант пък е професор по журналистика в университета на щата Юта и вероятно е помогнал много с това книгата да е толкова достъпна.

    По темата има достатъчно издадена литература. Ако искаме обаче да се позовем на науката, опита и дългогодишната работа, книгата, на която истински трябва да обърнем внимание несъмнено е тази. В потвърждение на казаното обръщаме внимание, че бележките и библиографията отзад са над 70 стр., нещо, което винаги е важен маркер за задълбочено проучване.

    „Пеша из Хималаите“ от Левисън Уд, Вакон

    В годината на дистанциране и изолация ни става все по-трудно да се потопим в дълбочината на малките, светли неща, които ни дават вяра, че ще преминем през изпитанията. Затова ви предлагаме да започнете новата година с книга, която ще ви пренесе в друг свят и ще разкрие  неподозираната сила на човешкия дух и стремеж за развитие. 

    „Пеша из Хималаите“ от Левисън Уд разказва за прекосяване на Хималаите по стъпките на великите изследователи. В продължение на пет месеца Левисън Уд изминава 2700 километра пеша, като прекосява границите на пет държави. По време на това епично пътешествие той се сблъсква с природни бедствия, става свидетел на жестокостта на крайни екстремисти, споделя храната си с номадски пастири, преследван е от диви животни, прекосява бушуващи реки, среща се с шамани и гостува на Далай Лама. 

    „Сенките на ума“ от Роджър Пенроуз, Изток-Запад

    Това е едно от най-впечатляващите и значими заглавия, които издадохме през тази година.  „Сенките на ума“ е необикновена книга. Обсъдените в нея теми се разполагат в често трудно забележимите граници между математика, физика, биология, когнитивна наука и философия. Част от тезите са необичайно спекулативни и често встъпват в спор с някои от наглед очевидните истини, които мнозина учени приемат за даденост. Би могло да се очаква, че съчетанието от подобна широта и задълбоченост изисква цял екип автори. Сам човек не би могъл да се справи с подобна задача. Не би могъл, ако не се казваше сър Роджър Пенроуз...

    В „Сенките на ума“ носителят на Нобелова награда ни предлага нов вълнуващ поглед към съвременната наука и начева още по-мощна атака срещу теорията на изкуствения интелект. Но по-важното е, че тук той посочва пътя към формирането на една нова наука, способна да обясни материалната основа на човешкия ум.

    „Фермата на животните“ и „1984“  от Джордж Оруел, Сиела

    Още в първия ден на 2021 г. на пазара ще се появят безсмъртните творби на Джордж Оруел – „Фермата на животните“ и „1984“ – с кориците на художника Дамян Дамянов (а „Фермата на животните“ и с негови илюстрации).

    Всяка една от тях подлежи на задължително препрочитане поне веднъж в годината, а какво по-добро време от старта на новото десетилетие.

     

    „Щастието ти отива” от Тина Търнър, Locus

    Тук разкривам моите най-големи несподелени житейски уроци, най-големи прозрения и любими древни принципи, които ще ви помогнат да заредите отново душата си.    

    Позволете ми да ви покажа всички прекрасни начини, по които щастието ви отива. 

    Вярно е, че досега само близки приятели и членове на семейството ми са чували подробностите, които споделям в „Щастието ти отива”. Но както в публичния, така и в личния ми живот винаги съм се опитвала да насърчавам хората посредством моите действия, както на сцената, така и извън нея, да бъда добър пример за подражание, да споделям положителни мисли и да постъпвам добре с всички. Ето така се проявява моята духовност в ежедневието. А по въпроса какво ме мотивира да споделя моето духовно пътуване сега, отговорът е текущото състояние на обществото. Светът е препълнен с несигурност и безнадеждност, каквито не сме виждали от много години. Това ме подтикна да споделя как протече моето собствено пътуване от несгоди и отчаяние към стабилност и радост. Искам да споделя начините, по които станах по-позитивна и преодолявах всяко препятствие дори в най-немислимите обстоятелства пред които се изправях. Знам, че след като аз съм успяла да го направя, всеки, който чете „Щастието ти отива”, също би могъл да го направи. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 32 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 3 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 4 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 4 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 5 часа