вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    845 прочитания

    България ще e домакин на едно от най-големите технологични събития в ЦИЕ

    Фокусът на събитието ще е ролята на технологиите във финтех сектора и в здравеопазването
    10 февруари 2021, 11:30 a+ a- a

    България ще бъде домакин на едно от най-големите технологични събития в Централна и Източна Европа: The Townhall. Първото издание на онлайн събитието на 23 февруари ще бъде с фокус върху трансформационната роля на технологиите във финтех сектора, както и в здравеопазването.

    На дигиталната сцена на Townhall в обща дискусия ще се включат познати имена в тех индустрията като Revolut, Transferwise, bunq, United Group, Mastercard и Evrotrust, както и много други. Събитието ще се проведе онлайн, като достъпът до него е напълно безплатен, но се изисква предварителна регистрация.

    The Townhall ще се открие съвместно от посланика на Великобритания за България, д-р Роб Диксън, и от посланика на Великобритания за Словакия - Найджъл Бейкър.

    Това издание има четири панела. Първите два са с фокус върху финтех компаниите както от B2C, така и от B2B сектора. В третия панел участниците ще дискутират критичната роля на технологиите в сектора на здравеопазването с поглед към променената реалност вследствие от коронавируса. Четвъртият панел е относно рисковия капитал. Познати инвеститори от България и Великобритания ще се включат в този сегмент, за да споделят впечатленията си от развитието на технологични компании от Централна и Източна Европа.

    Организатори на The Townhall са Департаментът за международна търговия към Британското посолство и Patterns Technology - консултантска агенция за тех продукти, основана от Едуард Цветанов, който доскоро бе мениджър на Revolut за България. Именно културата на компании като Revolut дава тласък на идеята Townhall да бъде проведен изцяло дигитално и в неформален диалог между участници и модератори. Събитието се осъществява със съдействието на United Group, които наскоро влязоха на българския пазар с придобиването на Нова телевизия и Виваком.

    “Великобритания е глобален лидер в иновациите и интересът към Централна и Източна Европа е съвсем логичен. През последните години регионът се установява като двигател на технологичната трансоформация, а това отваря редица възможности за партниране. Радваме се, че The Townhall е сред платформите, чрез които ще засилим диалога и сътрудничеството между локални играчи и компании от Острова,” каза Анелия Тодорова, заместник-директор в Департамента за международна търговия към британското посолство.

    Макар и онлайн, неформален домакин на събитието е България. Организаторите изтъкват няколко причини за това. През последните години технологичният подем у нас нарежда България сред лидерите на регионално ниво по определени критерии. През 2020 България се изкачва до 37-о място в света в класацията Global Innovation Index. Класацията се изготвя от World Intellectual Property Organisation и мери иновационното ниво на отделните държави. България изпреварва редица по-големи световни икономики, а от тези на Балканите единствено Словения е пред нас с пет места.

    Картината придобива друг вид, когато погледнем Индекса за навлизането на дигиталните технологии в икономиката и обществото, публикуван ежегодно от Еврокомисията. За поредна година България е на последно място в целия Европейски съюз.

    “Усещането за тех напредъка в България се изпарява, когато се сблъскаме с реалността като крайни потребители - дигиталната ни инфраструктура е мъниче, ние произвеждаме продукти, от които често не можем да се възползваме на местно ниво. В известен смисъл бизнес средата и крайното потребление на технологии у нас вървят на две съвсем различни скорости. Tова прави пазара ни ненадежден за тестване на продукти и неминуемо оказва влияние върху качеството на експорта,” каза Едуард Цветанов, организатор на събитието и основател на Patterns Technology.

    По гореспоменатите индекси Великобритания заема челни позиции и до ден днешен продължава да бъде огнище за иновации. През последните години тех секторът във Великобритания привлича повече VC инвестиции, отколкото са получили тех компании от Франция и Германия взети заедно. Позитивният резултат от това засяга и сектори от Острова, които са пряко свързани с развитието на такива компании: маркетинг, човешки ресурси и други. Организаторите на The Townhall смятат, че такава тенденция се забелязва и у нас: “Темата за технологиите и прилежащите сектори трябва да бъде популяризирана у нас, защото не само ИТ специалисти работят в сектора. Събитието е със свободен достъп, за да стигне до максимално много хора. България има реалната възможност да бъде не регионален, а европейски лидер, но за целта се изисква всички съвместно да проявим нужните лидерски качества,” продължава Цветанов.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 минути
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 56 минути
    преди 1 час
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 4 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 4 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 5 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка