неделя, 07 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  318 прочитания

  Facebook сключи сделка с Австралия за новинарското съдържание

  В следващите дни новините във Facebook в Австралия ще бъдат възстановени
  23 февруари 2021, 09:08 a+ a- a

  От Facebook съобщиха, че са сключили сделка с австралийските законодатели да плащат на местните издатели за съдържанието на новините им, след като правителството най-накрая се съгласи да промени някои от условията в новия си медиен кодекс, съобщава Axios.

  Споразумението прекратява временната забрана на Facebook за споделяне на връзки към новини на своята платформа в страната. Данните показват, че забраната за споделяне на връзки е довела до спадане на трафика на новините в региона. То също така прекратява глобалната забрана на Facebook за споделяне на връзки от потребители към австралийски издатели на новини.

  Решението на Facebook да спре споделянето на връзки е взето в отговор на нов закон, който би принудил Google и Facebook да плащат на австралийските издатели на новини за съдържание, включително заглавия и връзки, с условия, определени от трета страна, ако те не могат да изготвят споразумения за плащане със самите местни издатели.

  Миналата седмица Google сключи сделки в последния момент с големи австралийски издатели, за да не се налага да спазва закона и да изтегля Google Search от страната. Facebook не го направи.

  Законът имаше за цел да облагодетелства издателите, но въздействието на забраната на Facebook показа силата, която технологичните гиганти имат върху издателите, загубили голям обем трафик по време на конфронтацията, отбелязва Axios.

  „След по-нататъшни дискусии с австралийското правителство постигнахме споразумение, което ще ни позволи да подкрепим издателите, които сме избрали, включително малки и местни издатели“, каза Кембъл Браун, вицепрезидент на Facebook за новините. „Възстановяваме новините във Facebook в Австралия през следващите дни“, каза тя.

  Facebook обърна специално внимание на арбитражната клауза в новия медиен кодекс на Австралия, според която назначен от правителството комитет определя процента на изплащане, ако страните не могат да постигнат сделка. Според източници на Axios технологичният гигант се притеснява, че участието на арбитри може да помогне на издателите успешно да отправят неразумни искания.

  Facebook предложи австралийското правителство да промени тази част от закона, за да позволи на технологичния гигант да сключва сделки с издатели, които избере при свои условия.

  Браун каза, че австралийското правителство е изяснило, че технологичният гигант „ще запази способността да решава дали новините да се появяват във Facebook, така че да не бъдем автоматично обект на принудителни преговори“.

  „Нашето намерение винаги е било да подкрепяме журналистиката в Австралия и по света и ще продължим да инвестираме в новини в световен мащаб и да се противопоставяме на усилията на медийните конгломерати“, каза още той.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Предлагат нова мярка в подкрепа на туроператорите
  Изпълняваната към момента мярка за туроператори и туристически агенти ще се прилага до 5 април 2021
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  ЕК одобри инвестиция от над 63 млн. евро за област Бургас
  Проектът ще подобри качеството на питейната вода в региона
  преди 2 дни
  Италия блокира доставката на 250 000 дози AstraZeneca за Австралия
  Възражението на Рим е одобрено от Европейската комисия