събота, 15 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1026 прочитания

  Трябва ли да мога да рисувам, за да бъда графичен дизайнер?

  Графичните дизайнери са понякога психолози, винаги естети, задължително креативни и доста често търпеливи, казват от SoftUni Creative
  20 април 2021, 11:03 a+ a- a

  Трябва ли да мога да рисувам, за да бъда графичен дизайнер? От SoftUni Creative казват, че това е един от най-често срещаните въпроси, задавани от начинаещите графични дизайнери. Отговорът, както всичко, свързано с изкуствата, няма как да бъде еднозначен. Но все пак: не, не е необходимо да си художник, а по-скоро естет. Никой няма да иска от теб да нарисуваш следващото произведение на изкуството. От теб ще се очакват други неща. Ето какви са те според експертите на Софт Уни:

  Да умееш да скицираш
  Голяма част от работата ти като графичен дизайнер ще включва създаването на концепции, които да показваш на екипа си или на клиентите си. Умението да прехвърлиш идеята от главата си върху лист хартия, за да може събеседникът ти (а и ти самият) да вникне в нея, е изключително ценно и полезно. Скицирането е грубо, подлежи на безброй корекции и е интересен прозорец към креативния процес на абсолютно всеки дизайнер. Скиците могат да бъдат простото разпределение на елементите в един нов уебсайт, страница, банер, плакат, или пък грубите идеи около създаването на едно ново лого.

  Да си запознат с теорията на дизайна
  Първата тема, с която започва безплатният курс в Софт Уни - Design Basics, е композиция. Всеки дизайнер трябва да знае концепциите за естетическото съчетаване на елементи в пространството, принципите на Гещалт (Gestalt), цветове, палитри, сечения, шрифтове и още. Това са фундаментални знания, с които боравят абсолютно всички в сферата и които ще направят пътя ти към графичния дизайн по-смислен, подреден, логичен и завършен.

  Принципи на Гещалт

  Да умееш да комуникираш
  Графичният дизайн е по-свързан с комуникацията, отколкото с рисуването. Чрез него се създава емоционална връзка между зрителя и съобщението, предадено от дизайнера. Добрият дизайнер разбира най-важното, есенцията на един бранд или продукт, и намира най-добрия начин да го изобрази. Един от най-любимите примери за такъв български професионалист е Стефан Кънчев, който чрез множеството си лога, успява да остави един дълбок отпечатък в местната ни графична история.

  Не
  За да не останете с впечатлението, че не сте получили отговор на въпроса: „Трябва ли да мога да рисувам, за да бъда графичен дизайнер?“, ще повторим – не. Няма нужда да си завършил Художествената академия, да си правил портрети, или да си роден с четка в ръката. Графичните дизайнери не са илюстратори. Те са понякога психолози, винаги естети, задължително креативни и доста често търпеливи.

  Да
  Това е отговорът на въпроса ти „Мога ли да се науча на графичен дизайн?“. Например в SoftUni Creative има безплатен въвеждащ курс, но и цялостна програма, благодарение на която можеш да излезеш като напълно квалифициран графичен дизайнер. Курсовете са подбрани по такъв начин, че да успееш да се докоснеш до всички аспекти на дигиталните визуални изкуства, а лекторите са доказани професионалисти, които споделят опита си с желание. Така че, ако единственото нещо, което те е спирало да се пробваш в сферата на графичния дизайн, е липсата ти на художнически умения, то вече можеш смело да направиш първата крачка!

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 1 ден
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 1 ден
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 1 ден
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 1 ден
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 1 ден
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година