събота, 12 юни 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  685 прочитания

  Всяка нация трябва да уважава литературата, която се пише на нейния език

  Как се ражда едно от водещите издателства в България и какво чете българинът - Раймонд Вагенщайн, основател на „Колибри“, и Кремена Димитрова, директор „Комуникации“
  09 юни 2021, 09:31 a+ a- a

  Кремена Димитрова, директор „Комуникации“, „Колибри“

  Създадено в турбулентната 1990 година, днес издателство „Колибри“ има портфолио от над 2000 заглавия и безупречна репутация както в България, така и в чужбина. От самото начало на своето съществуване издателството е незаобиколим фактор в културния живот на страната и стожер на добрия вкус. Сред най-престижните колекции са „Съвременна европейска проза“, „Световна класика“, „Модерна класика“ и автобиографичната поредица „Амаркорд“. Издателството е лидер в предлагането на учебна литература и езикови системи и пионер на пазара на електронни книги. За дейността си екипът, авторите и преводачите на „Колибри“ са отличавани с множество награди през годините, в т.ч. с годишната награда на Асоциацията на българските книгоиздатели „Бронзов лъв“.

  Раймонд Вагенщайн, основател на „Колибри“, и Кремена Димитрова, директор „Комуникации“ разказват пред Economy.bg как се ражда едно от водещите издателства в България и какво чете българинът в момента.

  Раймонд Вагенщайн, основател на „Колибри“

  Как започна всичко? Как стартира „Колибри“ и коя е първата книга, която излиза с логото на издателството? 
  Раймонд Вагенщайн: Всичко започна малко след промените. Събрахме се четирима души и решихме да си направим издателство. Вече беше разрешено да има частни издателства.

  Първата ни книга беше „Историята на О“ в тираж от 70 000. Осигурихме финансирането й чрез договор с още държавната фирма „Софкнига“, която пое ангажимента да изкупи тиража. Името „Колибри“ освен от птичката идва от латинското „Либри“, което означава „книги“, тоест „Либри и Ко“.

  Какво се промени през годините?
  Раймонд Вагенщайн: За изминалите години придобихме опит, израснахме много, вече имаме няколко хиляди издадени заглавия и сега всяка седмица излизат по 3-4 нови книги.

  Превеждаме от различни езици чуждестранни автори на художествена и нехудожествена литература, работим и с доста български автори. Участваме в панаири на книгата в страната и чужбина. Имаме две фирмени книжарници в София.

  Кремена Димитрова: Издателството се разрасна, мащабът се промени, вкусовете се промениха, пазарът се промени. 

  Как подбирате какво да издавате в България?
  Кремена Димитрова: Това е с години изграждана издателска политика и възпитаване на читателски вкус. Нашите заглавия са най-добрите сред класиката, модерната класика, съвременната европейска проза, преводна поезия на класически автори, книги за родителство, собствената кино поредица Амаркорд, учебна и помощна литература, речници и помагала, книги за деца, псохология, история, биографии. Избираме книги с награди, книги с потенциал, съвременни български автори, силни дебюти. 

  Промениха ли се и как през годините предпочитанията на българина при избора какво да чете?
  Кремена Димитрова: Да, неизбежно е. Сега публиката е по-взискателна и малко разглезена. Защото й се предлага от пиле мляко, а преди е била жадна  за хубава литература.

  Какви са вкусовете в момента?
  Кремена Димитрова: Търсят се както обикновено нашумели и разпознаваеми автори – като Мураками, Алиенде, Феранте, Юнасон, Бегбеде, Кундера, Еко и др. Традиционно се четат трилъри, криминалета, женска литература, психология, класика. 

  Издавате и много съвременни български автори. Какъв е интересът към българската художествена литература?
  Кремена Димитрова: Има интерес, въпреки че е по-малък, отколкото е редно да бъде. Всяка една национална култура трябва да уважава литературата, която се пише на нейния език, а ние срещаме скепсис понякога дори и у журналистите и инфлуенсърите, с които работим. 

  Слава богу, появиха се нови и силни гласове, които малко по малко се надяваме да променят картината. 

  Как изглежда един работен ден в издателство „Колибри“?
  Кремена Димитрова:  Ден ли казахте? :) Нашата работа е денонощна. След работния ден чета, следя конкуренцията, записвам подкаст, участвам в събития. 

  Какво стои зад издаването на една книга?
  Кремена Димитрова: Много труд и много любов.

  Какво предстои до края на 2021? Кои са някои от най-интересните заглавия, които излизат?
  Кремена Димитрова: Новата книга на Феранте  -„Тягостна любов“,  новата книга на Жоел Дикер - „Загадката на стая 622“, новата книга на Анди Велков - „Ерата на паниката“, новата книга на Мария Касимова - „Записки от Шато Лакрот“. И още много изненади!

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  В САЩ удължиха срока на годност на ваксината на Johnson & Johnson
  Ваксината, която в Европа се разпространява под марката Janssen, може да се съхранява в обикновен хладилник до 18 седмици
  преди 1 ден
  Нова доставка на ваксини у нас
  В понеделник пристигат над 186 хил. дози от ваксината на Pfizer
  преди 1 ден
  Великобритания с рекорден ръст на икономиката
  Ръстът през април е над 27% спрямо година по-рано
  преди 1 ден
  Откриха нов STEM център в Пазарджик
  Идеята е да се даде възможност за учене чрез правене
  преди 1 ден
  Китай прие закон, който да противодейства на чуждестранни санкции
  Чуждестранните компании се опасяват, че той може да свие инвестициите в страната
  преди 1 ден
  Г-7 ще дари 1 милиард ваксини на света
  Половината ще дойдат от САЩ и поне 100 млн. от Великобритания, съобщи премиерът Джонсън
  преди 1 ден
  СЗО: Европа трябва да засили процеса на имунизация
  Въпреки значителния прогрес в региона, вирусът все още се разпространява широко на Стария континент