вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7420 прочитания

    Women in IT: Ваня Михова, Android Developer в Модис България

    „Не съм попадала в среда, в която да изпитвам затруднения заради пола си. Навсякъде фокусът е падал върху знанията и възможностите“, казва Ваня
    15 април 2022, 12:12 a+ a- a

    Ваня Михова - Android Developer в Модис България. Снимка: Модис

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Ваня Михова е самоук програмист. Още в гимназията, заедно с по-малкия си брат, създават сайт с игри. Покрай усилията за развиване на проекта натрупва много знания, които продължава да надгражда и до днес както в работата си, така и в университета. В сектора стартира през 2011 година като Junior Web developer в малка компания в София. В момента е Android Developer в Модис България.

    Вижте какво разказа Ваня пред Economy.bg за кариерния си път в света на технологиите.

    Разкажете ни за Вашето образование.
    Завършила съм СУ „Иван Вазов” Стара Загора с профил „Информационни технологии, английски, математика” през 2008 година. След гимназията записах бакалавърска степен по електроника в Техническия университет в Пловдив, но доста бързо разбрах, че това не е моята цел. Година по-късно се преместих в Пловдивския университет със специалност „Информатика”, като след втората година поради финансови причини не успях да продължа обучението си. Въпреки това не се отказах от образованието си и през 2017 година записах в Пловдивския университет специалността „Софтуерно инженерство” и тази година следва да се дипломирам.

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
    Още в гимназията заедно с по-малкия ми брат си направихме сайт с игри, който поддържахме доста дълго време. След това решихме, че искаме да си направим отделна доста по-сложна игра, за която ни трябваха знания и опит. Така започнахме да четем статии и книги и да се самообучаваме. Въпреки че не успяхме да реализираме играта, получихме доста знания в сферата. Продължих да уча, като целта ми беше да получа достатъчно знания, за да започна работа и да продължа да се развивам.

    Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
    Първата ми работа беше като оператор в копирен център през 2006 година. Работата беше лека и имах достатъчно време да инвестирам в личните си знания. Още тогава знаех, че това трябва да е временна работа и се възползвах от времето, за да достигна до програмистките среди. 

    Как започнахте в ИТ сферата?  На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    Първата ми работа в IT сферата беше през 2011 година като Junior Web developer в една малка компания в София. Разработвахме и поддържахме сайтове на PHP и HTML. Най-интересният проект беше онлайн магазин за аксесоари за домашни любимци. Беше си цяло приключение да се добави нова функционалност или да се промени нещо малко по него, но беше полезен опит за мен като специалист.

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
    В момента съм Android Developer в Модис България. Част съм от екип, работещ по приложенията на Kidjo. Това са мобилни и уеб приложения, които предлагат образователни и развлекателни видеа, детски книжки и игри за малки деца. Моята основна задача е да разработвам и поддържам две от приложенията за Андроид устройства - Kidjo TV и Kidjo Stories. 

    В Kidjo TV потребителите могат да намерят голямо разнообразие от образователни видеа, забавни истории и интересни факти, както и игри за деца между 2 и 10 годишнa възраст. 

    Kidjo Stories предлага детски книжки от различни категории (приказки за лека нощ, приключенски, образователни), които могат да се четат или слушат от децата. 

    Апликациите са адаптирани и напълно безопасни да се оставят в ръцете на малко дете.

    Офисът на Модис България. Снимка: Модис

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    Аз обожавам да намирам решения на различни проблеми. Също така ми харесва да изграждам и оптимизирам архитектурата на приложенията. Малко съм консервативна в това отношение, но най-мотивиращото за мен лично е, че се старая винаги да създавам чист и лесно четим код, добре подкрепен от тестове, за да съм сигурна винаги, че приложението работи, както се очаква.

    Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
    Робърт Сесил Мартин, или още познат като „Чичо Боб“, е един страхотен софтуерен инженер, от който може да се научи страшно много за софтуера като архитектура и като начин на работа.

    Венкат Субраманиам е друг изключителен специалист полиглот, който има страхотни идеи и похвати, а неговите лекции са невероятно забавни и поучителни.

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Може би не съм попадала в такава среда, в която да изпитвам затруднения заради пола си. Навсякъде фокусът е падал върху знанията и възможностите, отколкото върху половото разделение. Дълги години съм участвала в различни стажантски програми като ментор и трябва да призная, че повечето кандидати са били мъже, но дали имаш знания, е въпрос на мотивация и умения.

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    От дългогодишния ми опит и наблюденията ми, това е доста погрешно. Мъжете имат много добра линейна логическа мисъл, което е страхотно, тъй като трудно могат да се разсеят и могат почти до край да завършат започната задача. Но тук започва да се усеща една липса, която ние жените притежаваме – а именно да сменяме контекста по-бързо и по-често, което пък ни носи позитиви, че можем да следим как малките промени се отразяват на цялата система. Личното ми мнение е, че един екип трябва винаги да бъде смесен, за да може да се покриват недостатъците на едните с позитивите на другите! Почти всички екипи, в които съм работила, са се състояли само от мъже, но това никога не ми е пречило и винаги сме намирали общ език.

    Кои са най-големите клишета, които Вие сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Смятам, че това е морално остаряло. В днешно време жените са достатъчно способни и находчиви, за да работят почти всяка една „мъжка” работа.

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    В свободното си време обичам да чета книги, повечето от които техническа литература. Ходя на фитнес, изготвям тренировъчни програми. От миналата година започнах и да бягам на дълги разстояния и по различен терен. Карам колело, правя си екскурзии до различни градове. Летата предпочитам да изкарвам на морето или в планината.

    Ако можете да се обърнете към момичета, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    Както е казал Мечо Пух – „Колкото повече, толкова повече” или иначе казано – не се страхувайте от грешките си, колкото повече грешки допускате, толкова повече знания получавате. Никога не спирайте да учите! Бъдете упорити и консистентни. Четете книги, статии, гледайте видеа, крадете знания от хората, които вече са ги получили. И никога не се срамувайте да питате или да си признаете, че не знаете нещо. Постоянството води до успех!

    По какви проекти работи Модис в България вижте тук

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 минути
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 1 час
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 18 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 19 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 19 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 20 часа