петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5751 прочитания

    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва WPX?

    Повече за продуктите, екипите и технологиите научете от Георги Петров, Chief Executive Officer на WPX
    15 април 2022, 13:39 a+ a- a

    Снимка: WPX

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

    По какви проекти работят екипите на WPX, разказва Георги Петров, Chief Executive Officer на WPX.

    Георги, разкажете ни кой е основният проект, по който работят екипите на компанията Ви.
    Основната услуга на WPX е WordPress хостинг, което определя и задачите на екипите ни. За разлика от много други хостинг компании, ние сами градим сървърната си и софтуерна платформа, което означава, че използваме собствени сървъри и сами пишем софтуера, който ги управлява. Това определя и нуждата да имаме сравнително големи и много подготвени екипи, които да се занимават със системна администрация, интернет сигурност, девопс и софтуерна разработка и инженерство.

    Бихте ли разказали накратко за ключовите Ви проекти?
    Хостинг услугата, която предлагаме, е специализирана и висок клас. Имаме две основни предимства пред всичките ни конкуренти: много високото ниво на техническия съпорт и много високата скорост на сървърната ни платформа. Нашият технически съпорт отговаря средно за под 30 секунди и едновременно с това може да коригира голяма част от потенциалните проблеми на уебсайта на нашия клиент. Обратното би означавало загуби заради неработещия сайт или допълнителни разходи за специалист. Много високата скорост на сървърната ни платформа, от друга страна, означава, че уебсайтът на клиента ще се отваря изключително бързо, и то от целия свят. В последните 3 години редовно участваме в независими тестове, които измерват скоростта на платформата ни и тази на конкурентите ни и винаги сме във водещата тройка, като в най-авторитетните тестове редовно ни обявяват за “най-бързия хостинг в света”. Печелим срещу платформите на компании като „Амазон“, WP Engine, Kinsta. За клиента това е важно, тъй като бърз сайт означава доволни клиенти. Нещо изключително важно за всеки онлайн бизнес. Никой не харесва онлайн магазини или блогове, които работят бавно.

    Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
    Админи, информационна сигурност, софтуерни инженери, QA и девопс – 16 души. Техническа поддръжка, миграции, customer care – около 70. Отделно имаме маркетинг екип и финансов екип. Бидейки продуктова компания, имаме от абсолютно всички видове специалисти, нужни за създаването и развиването на един информационен продукт или в случая услуга.

    Какви технологии използвате за отделните проекти?
    Технологиите вероятно са над 100, така че едва ли има смисъл да ги изброяваме, но някои основни са следните: сървърите ни използват операционна система RockyLinux с някои къстъм пакети и някои пакети от Cloudlinux, мрежовото ни обурудване е Juniper, уебсървърите ни са Litespeed и OpenResty, а клауд мениджмънт платформата ни, която сами си пишем, е базирана на микросървизис архитектура и всяка част от нея е правена на най-подходящия за случая език, като в различни части от нея използваме един от тези фреймуърци и езици: Node.JS с TypeScript, GoLang или Rust.

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти? Доколко екипите в България имат самостоятелност да вземат решения?
    Всеки от екипите ни има двама лидери, които си споделят отговорностите и задачите. Те, от своя страна, имат огрома свобода да вземат решения, сързани със самата работа – било то избор на технологии или създаване/промяна на процеса на работа. По-голямата част от решенията се вземат още там и не се отнасят до по-високото ниво на лидерство, което всъщност е само едно – двамата създатели и управители на компанията.

    Цялостната култура на компанията е много демократична и базирана на личната отговорност. Заедно определяме дългосрочните планове и оттам нататък всеки екип ги изпълнява почти независимо. Звучи като мечтания вариант за всяка компания, но в WPX наистина работи. Естествено, тази култура е нещо, което градим с години. Нужно е огромно доверие, насърчаване и развитие на всеки персонално. И в крайна сметка всичко опира до лидерството – не може да съществува добър екип с лош лидер, както и обратното. Ако лидерът е добър, той ще създаде добър екип, ако е лош, ще създаде лош екип. Много е просто, но доста трудоемко.

    Как се промени проектът през годините?
    За 8-те години на съществуване на компанията всеки един аспект от нея се промени многократно. Повечето екипи сме ги започвали отначало повече от веднъж. Променяли сме процеса, технологиите, които ползваме, всяко нещо сме го преправяли многократно. Например в рамките на клауд мениджмънт платформата – първият ѝ вариант го зарязахме напълно след 2 години работа. Поради грешен избор на технологии. Започнахме отначало. Във втората версия някои части от нея бяха преправени 3 пъти отначало, преди да пуснем първата продукционна версия. Ще перифразирам един известен цитат: Ако има нещо постоянно в WPX, това е промяната. Можем дори да кажем, че на всеки 6 месеца в компанията нещо се променя толкова много, че това вече не е същата компания.

    Кои са най-големите предизвикателства, които решавате?
    Най-голямото е, както за повечето IT компании, намирането и подготвянето на специалисти. Но ние изградихме работеща система за търсене на кадри, работим с партньори, след което имаме много дълъг период на обучение и постоянно доубочение. Огромна част от експертните позиции в компанията се заемат от младши специалисти или хора от други екипи. Почти 90% от всички лидерски и експертни позиции в компанията са заети от хора, израснали при нас от най-ниското ниво. Това ни помага да имаме и консистентна култура.

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за проектите, по които работите?
    Консистентните ни победи в тестовете за скорост и над 2000 изключително положителни ревюта от наши клиенти на trustpilot.com. Четейки тези ревюта, става ясно защо си заслужава да влагаме толкова усилия в това клиентите ни да са доволни. Това са хора, които сами по себе си имат онлайн бизнеси и свои клиенти. Когато ние предоставяме перфектна хостинг услуга, те могат да предоставят отлична услуга от своя страна и крайният резултат е един отлично работещ онлайн магазин, да кажем. Тоест успехът на нашите клиенти зависи от нас, а нашият от тях. В този смисъл ние сме партньори и това може да се усети в нещата, които клиентите ни пишат за нас.

    Какво предстои?
    Предстои голям ъпгрейд на технологичната ни платформа, който, надяваме се, ще ни изстреля с още по-голяма преднина технологично пред всички останали хостинг компании. Ще ни позволи също така да разширим портфолиото с няколко допълнителни услуги, които отново ще бъдат насочени към собствениците на онлайн бизнес.

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Gtmhub?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Региоком България?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва „Уча.се“
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DROXIC?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Delasport?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Бош Инженеринг Център София

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи ТехноЛогика?
    ИТ проeктите в България: По какви проекти работи Godel Technologies
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва ICDSoft
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва „Алтерко“
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва OfficeRnD?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Motion Software?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Matrix Eastern Europe?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mobile Wave Solutions?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи TINQIN?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tek Experts?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва TIMIFY?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Eos Matrix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи GemSeek?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Milestone?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи ITGix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Devision?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Acronis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи EPAM Systems
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи KPMG ITS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Scalefocus?

    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва OpenTag?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Anakatech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Flat Rock Technology?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Balkan Services?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Нетера?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Fourth?
    ИТ проектите в България: По какви продукти работи Dynamo Software?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Мнемоника?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Paysafe?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Alcatraz AI?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва PROS?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
    ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 39 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 43 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 18 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България