събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10384 прочитания

    Women in IT: Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS

    Мотивира ме фактът, че имам възможност да работя с едни от най-добрите експерти по киберсигурност не само в Европа, а и в целия свят, споделя Константина
    05 юли 2022, 16:45 a+ a- a

    Константина Костадинова - Sales Manager на AMATAS. Снимка: AMATAS

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се с Константина Костадинова - Sales Manager на българската компания за киберсигурност AMATAS. 

    AMATAS е част от Ocean Investments – семейна инвестиционна компания, фокусирана върху стартъпи на идейна фаза в сферата на киберсигурността, дигиталното здраве и недвижимите имоти, чиято цел е да допринесе позитивна промяна в българската предприемаческа екосистема.

    Константина, разкажете ни за Вашето образование.
    Бакалавърската си степен завърших в Софийски университет, като последните две години от обучението си посветих на подготовка, за да продължа магистърската си степен в чужбина. Бях избрала да уча MBA (Master of Business Administration), като за целта се изискваше професионален стаж, както и много високи оценки на GMAT и английски език. 

    Два месеца след като завърших бакалавърската си степен, бях приета MBA в Кардиф, Уелс, с направление „Интернационален бизнес“. 

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и с какви аргументи Ви спечели?
    Винаги съм проявявала силен интерес към новите технологии и широкото им приложение в различните индустрии. Поради тази причина по време на обучението ми в чужбина се стараех да правя максимално много стажове в различни технологични компании. 

    Определено имаше важни за мен хора, които повлияха на този мой избор. Част от тях са членове на семейството ми, които работят в сектора на информационните технологии. Следях с интерес тяхното развитие в сферата и установих, че тя не само представлява интерес за мен от технологична гледна точка, а може и да осигури добър старт с множество перспективи.   

    Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
    Истината е, че първата ми работа започнах още на 15 години, когато работих като сервитьорка в ресторанта на родителите ми. Впоследствие като студентка в София работих на различни места, но първата ми по-осъзната работа започнах в трети курс – маркетинг експерт в компания за лабораторно оборудване. 

    Това да работя от по-ранна възраст ми даде освен положителни емоции и много научени уроци. 

    Как започнахте в ИТ сферата?  На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    След като бях минала през няколко стажа, свързани с продажбите на IT продукти, започнах работа като експерт продажби на CRM системи. Част от задълженията ми бяха обвързани с провеждането на демо, както и стартови стъпки на интеграция. Спомням си, че се чувствах много неуверена  и притеснена в началото, че след работа се затварях, учех и репетирах като за най-тежкия ми изпит. Впоследствие придобих достатъчно увереност и започнах да се наслаждавам на срещите с клиенти. В този период осъзнах, че винаги ще се стремя да бъда в сферата на продажбите, независимо дали в корпорация, или в мой личен проект.

    „Силно ме мотивира фактът, че имам възможност да работя с едни от най-добрите експерти по киберсигурност не само в Европа, а и в целия свят.“, споделя Константина. Снимка: AMATAS

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
    В момента работя като мениджър „Продажби“ в една от най-добрите компании за киберсигурност в България – AMATAS. За разлика от предишните компании, работата ми в момента е обвързана с продажба на услуги в сферата на IT индустрията, а не на продукти, което е много по-комплексно и се изискват много повече знания. Ежедневно се срещам с текущи и потенциални клиенти. Освен това като мениджър имам и административни задължения за проследяване на всички сделки, които минават през компанията и администрирането им в Salesforce. Ангажирана съм с интервюта на нови хора, които да са част от моя екип, обучението, онбординга и представянето им. 

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    Работейки в различни компании, които са в сферата на IT индустрията, смея да твърдя, че киберсигурността е най-интересната и най-интригуващата за мен. 

    Силно ме мотивира фактът, че имам възможност да работя с едни от най-добрите експерти по киберсигурност не само в Европа, а и в целия свят. 

    Много е мотивиращо да помагаш на компании да осигурят сигурност на своя бизнес, която да им помогне да запазят дейността си, също така да помагаш на компании да възобновят дейността си след киберинцидент. AMATAS освен компания с ясно изразена бизнес перспектива и резултатно фокусирана  определено е и компания със силно изразена социално отговорна политика. Защитаваме различни мотивиращи каузи в помощ на отделни единици или големи корпорации. Това допринася за повишаване на удовлетвореността от добре и пълноценно свършената работа.

    В АМАТАS се цени свободата на всеки един служител независимо от позицията му. Възможността да изрази себе си, различни свои възгледи и идеи, както и да бъде креативен. Нещо, което липсва в много други компании, особено в нашата сфера.

    Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
    За мен ролеви модели са хора, които не спират да се развиват и предизвикват себе си. Възхищавам се на личности, които независимо от трудностите и безбройните несполучливи опити са продължили пътя си целеустремено и са постигнали целта си. Един много актуален пример в момента е Илън Мъск и SpaceX. 

    Аз вярвам, че с постоянство всичко се постига, стига човек да е готов да излезе от зоната си на комфорт. Имам удоволствието да бъда заобиколена и да се уча от такива хора, чиито действия ме мотивират да следвам мечтите си независимо от трудностите по пътя към успеха.  

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Мисля, че предизвикателствата са еднакви, както за мъжете, така и за жените. Стига да си готов да се развиваш и да работиш здраво, няма значение дали си мъж или жена. 

    Единственото, което мога да помисля като потенциално предизвикателство за една жена, са бързите темпове на развитие и промени в IT сферата, които често могат да бъдат трудни за преодоляване на една млада майка, но има ли желание, винаги има начин. Тук за пример мога да дам сестра ми, която също е в IT сферата и която бременна в деветия месец изкарваше сертификат след сертификат, за да може по никакъв начин да не изостава от колегите си на работа и да се върне максимално трудоспособна. 

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    Със сигурност е едно от най-големите клишета. Възможно е да е било в сила преди 20 години, но сега се виждат все повече жени на отговорни позиции в IT сферата. Истината е, че аз винаги съм се чувствала оценена и на правилното място, независимо дали работя предимно с мъже, или с жени. 

    Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Чувала съм, че жените нямат възможност да се развиват в IT сферата, тъй като нямат аналитична и техническа мисъл. Полът няма значение за това колко си последователен, упорит и знаещ. Има хора, които са с по-голяма „дарба“ да развият кариера в тази индустрия, за други просто е нужно повече постоянство и хъс. 

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Креативен човек съм и обичам да изработвам различни неща с ръцете си. Това е хоби, което ме успокоява, тъй като не съм ангажирана с дисплей пред мен. 

    В свободното си време обичам да спортувам и да прекарвам време с любимите ми хора. Много социален човек съм и не обичам да се затварям вкъщи. Обожавам планината, независимо че съм родом от морето. Обичам да карам ски и да посещавам различни и интересни държави.  

    Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    Бих ги посъветвала да изберат това, което им е интересно. Много е важно да харесваш това, което правиш, защото IT сферата може да бъде много предизвикателна и се изисква непрекъсната мотивация, за да си успешен. Съветът ми е да инвестират време в различни стажове, за да установят дали е нещо, в което искат да се развиват. IT сферата в бъдеще единствено ще расте, като има непрекъснат недостиг на кадри. Смея да твърдя, че това е сферата, която може да ти даде огромно поле за развитиe. И не на последно място, поддържа най-високите нива на възнаграждение.

     
     
    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

    Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
    Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
    Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
    Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
    Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
    Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
    Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
    Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

    Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech BulgariaТеменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe
    Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
    Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
    Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
    Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
    Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
    Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
    Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
    Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
    Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
    Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
    Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
    Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
    Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
    Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 17 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство