петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3733 прочитания

    Jobs in BG: Какво е да работиш като шоколатиер в Chicolatti?

    В Световния ден на шоколада, 7 юли, ви срещаме с Петко Мирчев - основател на семейната шоколадова къща Chicolatti
    07 юли 2022, 11:06 a+ a- a

    Петко Мирчев - основател на семейната шоколадова къща Chicolatti. Снимка: Личен архив

     На 7 юли честваме Световния ден на шоколада. Според някои източници датата отбелязва пристигането на шоколада в Европа през 1550 г., затова празникът е познат и като Европейски ден на шоколада. Маите и ацтеките са първите хора в света, които са произвеждали хранителен продукт от какаото. Маите вярвали, че то има божествен произход. На техния език „какао” означава „божествена храна”.  Днес тази „божествена храна“ е любима на милиарди хора по света.

    В Деня на шоколода ви срещаме с Петко Мирчев, който упрявлява собствена шоколадова къща. Основава Chicolatti след като се влюбва в магията на шоколада на едно обучение. Пред Economy.bg Петко разказва повече за работата си. Как минава денят му, какво прави, какви умения и качества са необходими, за да станеш добър шоколатиер, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за тази професия.

    Петко, разкажи ни как стана шоколатиер?
    Кариерата ми на шоколатиер стартира на 42 години, след едно шоколадово обучение, на което отидох ей така, от интерес към нещо ново. До този момент не се бях докосвал до магията, наречена шоколад и не си бях мечтал за подобна шоколадова кариера. Години наред свирих в рок групи, пианист съм, организирах телевизионни предавания, имах строителна фирма, а последните 10 години бях част от екипа на съпругата ми във фирмата й за организиране на корпоративни събития. Там бях фотограф, организатор, сценарист, всичко, за което се сетите. :)

    По време на шоколадовото обучение цялата информация ме връхлетя като буреносна мълния…Слушах историята на шоколада, гледах снимки на какаови плантации, опитвах и попивах правилата при консумиране и съхранение на шоколад… Шоколадът например не се дъвче, защото слюнката го окислява и се губят до 40% от вкуса му. Трябва да дадем шанс на шоколада да ни разказва истории, като го оставим да се разтапя в устата и по този начин вкусовете му започват да се развиват и разкриват цялата палитра на магията.

    Бях като дете в магазин за играчки, ненаситно, попиващо, мечтаещо. След всичко това вече бях омагьосан и знаех, че искам да работя с шоколад и да творя нестандартни вкусове. Започнах работа за един сезон в шоколадово магазинче, но в един момент с любимата ми Силвия Тодорова решихме, че искаме сутрин да влизаме в наша шоколадова фабричка и да творим със страст и любов. След двегодишно търсене на локация открихме нашето първо местенце и отворихме шоколадовата ни къща с френски десерти и торти. В основата на повечето сладкарски творения главният герой е Шоколадът.

    Снимка: Chicolatti

    Кога стартира Chicolatti и какво произвежда?
    Нашата семейна шоколадова къща Chicolatti  работи вече близо 5 години. От отварянето на 1.11.2017 г. създаваме култура към полезния и правилен подход към шоколада и към собственото ни здраве. Заедно с екипа от сладкари създаваме различни продукти по топ рецепти както за можещите да хапват захар и бяло брашно, така и за диабетици, за кето последователи, за веган любители, които стават все повече. Шоколадът е главния герой и във всяко шоколатиерско ателие/курс, което организираме при нас за малки и големи, както и във всяко частно или корпоративно парти. Шоколадовите тиймбилдинги, които предлагаме, се превърнаха в голям хит през последните години. Хората са жадни за нови знания и предизвикателства. Все повече подаряват на близки и приятели ваучери Chicolatti за шоколатиерски курс. Това означава, че мисията ни се случва.

    И както гласи един надпис в нашето уютно местенце: „Девет от десет души обичат шоколад, десетият винаги лъже!“

    Какви са основните Ви отговорности в шоколадовата къща?
    Освен собственик съм главен шоколатиер и сладкар. Моята ежедневна отговорност е да творя, да създавам нови рецепти за клиентите ни, които ни следват от първия ден и не само, разбира се. Това е много отговорна и в същото време приятна задача. Освен това правя цялата гама от нашите бонбони, трюфели, пралини и шоколадови изкушения и тествам всичко, което излиза на нашите витрини. Обучавам колегите ни, контролирам целия процес на създаване.   

    Снимка: Chicolatti

    Кои са някои от най-интересните проекти, по които сте работили?
    За нас всички големи празници като Коледа, Нова година, Св. Валентин, Великден, Хелоуин и други са ключови проекти, защото искаме да предложим на клиентите ни различни и нестандартни изкушения, подаръчни комплекти, тематични курсове. И тук вече целият ни екип жужи неуморно по поръчките на нашите клиенти, докато не издадем и последната Работим с нашите партньори, от които си купуваме топ суровините и оборудването. 

    Как типично протича един работен ден?
    Денят ми сутрин започва с едночасово придвижване до Chicolatti предвид факта, че от една година се изнесохме от София и живеем във вилната зона на с. Трудовец до Ботевград. Пътуваме почти всеки ден. Пристигайки, първо поглеждам календара с всички поръчки, подготвяме шоколадовата къща за работа, правим бърза оперативка и стартираме работния процес. В дните, в които изработвам бонбони, започвам с правенето на различните ганаши (това е пълнежът на бонбоните и трюфелите), за да „отпочинат“ 24 ч. и  да узреят. След което започвам с полиране и рисуване на поликарбонатните форми за бонбони. Всеки вкус има различен цвят и украса, кореспондиращ с вкуса на ганаша. Например бонбонът ми с шарена сол има основен цвят бледокафяво и с четка изрисувани чертички в червено и жълто. Докато формите стягат с цветовете, започвам да темперирам шоколад, ако го правя на ръка. Но ние имаме машина за темпериране и черният шоколад тече направо от чешмата:). След това правя шоколадови черупки на бонбоните и когато са стегнали, ги пълня с ганаша и за финал затварям бонбона с шоколад. Процесът е дълъг, тъй като изисква много технологично време, за да се случат различните етапи в изработването на занаятчийски, ръчно направени бонбони и шоколадови изкушения. Най-напрегнатият момент е, когато започвам да изкарвам готовите вече бонбони от формите им, защото тогава разбирам дали всичко съм направил както трябва. И когато видя лъскавите, блестящи, красиви бонбони без нито една фира от тях, тогава си казвам, че всичко, което създавам и ми се случва, си струва!  

    Снимка: Chicolatti

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Студени ръце, голямо сърце, страст, любов, търпение и да обожаваш шоколад!

    Как поддържаш знанията и квалификацията си?
    Непрекъснато чета, гледам видеа и изучавам нови техники, експериментирам. Освен това посещавам постоянно курсове на известни майстори шоколатиери от Белгия и Франция. Знанията трябва да се предават на другите, които идват след нас, за да има и приемственост, която пък създава традицията.

    Какви са възможностите за развитие в света на шоколода?
    В последните 3 години в България наблюдавам нарастващ брой на шоколатиерите и всеки си е уникален по свой начин. Най-голямото ни предизвикателство е да създадем култура към шоколада и към храната като цяло. Възможностите за развитие са големи, защото ние като народ обичаме да си похапваме сладичко и точно тази ни любов отваря и възможностите за развитие. Колко хубаво би било да има улица на шоколада в София, която би дала възможност за развитие на всеки, който иска да бъде шоколатиер в България.

    Снимка: Chicolatti

    Какви са бъдещите планове за развитие на Chicolatti?
    Обмисляме къде да отворим следващата локация. Искаме да създадем концепция за еклерова къща в София. Както и няколко други идеи за развитие на бранша ни.

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Заблудите са много, но най-голямата е, че сладкарство и шоколатиерство е нещо елементарно според някои хора. А всъщност трябва много да се учи и работи ежедневно, за да се държи високо нивото на това, което се предлага. Сладкарството, в което влиза и шоколатиерството, като дисциплина е органична материя, която диша и живее с модерния ритъм на човечеството, с неговите съвременни вкусови потребности и мисията ни е да ги задоволим. 

    Какви са хобитата ти и какво обичаш да правиш след края на работния ден?
    Обичам да снимам в гората, сам сред природата. Обичам да свиря на пианото си, обичаме да обикаляме с любимата планините. Обожаваме круизите и вече много ни липсват предвид факта, че от близо 3 години не сме пътували предвид ковид изискванията. От близо година си имаме друго хоби – нашия селски двор :). Предизвикателството е голямо, но си струва всяка секунда сред природата. И естествено, в наш семеен стил, непрекъснато обмисляме нови идеи и проекти.:)

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА JOBS IN BG:

    Какво е да работиш като Head Of Customer Service Dept в Скайнет, част от Ойрошпед?
    Какво е да работиш като Специалист Дигитален Маркетинг в Радина Груп?
    Какво е да работиш като Енергиен Диспечер в EVN България?
    Какво е да работиш като Експерт по Анализи и Търговия с Електрическа Енергия в EVN?
    Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
    Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
    Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
    Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?

    Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

    Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
    Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
    Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
    Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

    Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
    Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
    Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
    Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
    Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
    Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
    Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
    Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
    Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
    Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
    Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
    Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
    Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
    Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
    Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
    Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
    Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
    Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
    Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
    Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
    Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
    Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
    Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
    Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
    Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
    Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
    Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
    Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
    Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
    Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 4 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 4 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 6 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове