петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4534 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като Маркетинг Експерт в Resolute Software?

  За професията, изискванията и перспективите разказват Антония Божкова - VP of Marketing, и Деница Костова - Marketing Director в софтуерната консултантска компания
  17 януари 2023, 15:26 a+ a- a


  Деница Костова (вляво) - Marketing Director на Resolute, и Антония Божкова - VP of Marketing. Снимки: Личен архив

  Антония Божкова и Деница Костова са част от маркетинг екипа на софтуерната консултантска компания Resolute.

  Антония заема позиция VP of Marketing. Притежава магистър по международни отношения към Софийски университет и MBA от EADA (Barcelona). Професионалният ѝ опит е над 20 години, а кариерата ѝ стартира в малка финтех компания, наречена Moneybookers (сега Paysafe). По онова време се занимава с всичко – от изпращането на имейли до преследването на финансови измами от Украйна и Тайланд. През годините в Progress развива страстта си към продуктовия маркетинг. Работи за международни компании като Director Product Marketing и Product-led Growth Advisor.

  Деница е Marketing Director на Resolute. Завършила е бакалавърска степен по маркетинг от университета по бизнес IAE Lille във Франция, както и магистратура по International Business and Management от Manchester Business School в Англия. Стартира професионалния си път в Management consulting отдела на Deloitte Bulgaria, а след това работи като бранд мениджър в различни корпорации. Страстта си обаче открива в стартъп средите, а натрупаният опит от Catalyx и работата в Resolute напълно променят представите ѝ за ролята на маркетинга и възможностите пред бизнеса.

  Днес Антония и Деница отговарят за успешното реализиране на маркетинг стратегиите в Resolute.  Пред Economy.bg разказват повече за работата си и възможностите за развитие в компанията. Какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за тази професия?

  Кога и как започнахте работа в Resolute? 
  Деница: С Resolute отношенията ни започнаха случайно. През 2020, докато бях по майчинство, Христо (CEO в компанията) се свърза с мен в LinkedIn. В началото започнах part-time, а през април 2021 официално станах част от екипа. Минахме през много предизвикателства. От малък стартъп се превърнахме в scale up. Всяка фаза е изключително интересна и всеки от нас израства заедно с компанията. Да стана част от Resolute, беше едно от най-добрите решения, които съм вземала. 

  Антония: Познавам се с Христо и Вели (съоснователи на Resolute) още от Телерик, а с Христо бяхме работили и по други проекти. Когато решиха да реализират идеята за Resolute, се свързаха с мен – трябваше им маркетинг план и стратегия за сайт на компанията. Работихме по сайта и го финализирахме половин година преди да се учреди Resolute. След това просто минах тестовете за подбор и другото е ясно.

  Какви са основните Ви отговорности на позициите, които заемате?
  Деница: Като Маркетинг Директор в компанията отговарям пряко за маркетинг екипа и неговото развитие. Всяка една стъпка за развитието на нашия екип помага да бъдем много по-успешни за бизнеса. Точно затова продължаваме да се разрастваме и търсим още свежи попълнения за ролите Marketing Consultant и Growth Marketing Manager.

  Друга част от работата ми е като консултант на компаниите в групата на Ocean Investments, консултираме стартъпи (в идейна или съвсем начална фаза) и предоставяме маркетинг услуги за тях. 

  Антония: В една маркетинг организация, независимо къде се намираш като позиция и конкретни отговорности, задачите са едни и същи – да докараш повече и по-качествени лийдове на най-добрите възможни цени. Различните позиции в екипа отразяват по различен начин тези отговорности. Аз като VP of Marketing се чувствам отговорна да предоставя на екипа пълната информация, знания и поуки, придобити от личния ми опит. Изключително важна част от работата ми е да  мисля няколко хода напред. Така мога да предвидя къде трябва да бъдем след 6 – 12 – 18 месеца и какво може да ни помогне да стигнем дотам. Непрестанно търся възможности за подобряване на работните процеси за екипа и бизнеса.

  По какви проекти работите и с кои колеги (отдели) комуникирате най-често?
  Деница: Работя най-активно с нашия маркетинг отдел. Имаме активна работа с дизайн и инженерния екип. Работим и с компаниите в групата на Ocean Investments по техните маркетингови предизвикателства – brand awareness lead generation, както и employer branding цели. 

  Антония: Проектите и работата ми, от една страна, са свързани с годишния бизнес цикъл на компанията.Това са създаване на годишна маркетинг стратегия и обвързването ѝ с по-големите цели на компанията, създаване и одобряване на бюджети, маркетинг планове и програми по тримесечие. Ежедневно работя със C level хората, търговския отдел, дизайн екипа, нерядко с delivery екипа и отделни програмисти.

  Как типично протича един работен ден?
  Деница: Моят ден стартира рано и протича с много срещи и разговори. Активно обсъждаме казуси, правим брейнсторминги и се стремим колективното знание, което имаме в екипа, да бъде прилагано по най-ефективния начин.

  Денят за мен приключва в 17:45, затварям лаптопа и вземам децата от градина – започва още по-предизвикателната част на денонощието. Времето с децата ми е много важно. Мисля, че от тях уча също толкова, колкото и от работата си.

  Антония: Денят е обикновено стремглав и динамичен. :) Имам изключително разнообразни срещи за стиковане по различни проекти, стартиране на нови, синхронизиране на различни бизнес функции с маркетинга.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Деница: Бърза мисъл, can do attitude, адаптация, комуникация, проактивност, работа в екип и любимото ми качество – да умееш да слушаш активно. Често казвам на моя екип, че всеки сам управлява кариерата си и има избор – да стои в комфортната си зона или да се развива, да търси, да намира. Зоната на комфорт е нещо много приятно, но дали е най-доброто за нас като професионалисти? 

  Антония: За мен най-важното бизнес качество е емпатията. В маркетинг функцията, където има много работа с други екипи, е необходимо да можем да се поставим в обувките на хората отсреща. Важно е да разберем реакциите им и че в крайна сметка целта ни е една и съща, пречупена през призмата на различните ни задължения. 

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Деница: Слушам много подкасти и книги в Blinkist. Чета статии от международни издания, свалям си whitepapers за теми, които ме вълнуват. Когато имам интересен събеседник не изпускам възможността да си говорим за иновации и бизнес. Последното ми е най-любимо, защото съм по детски любопитна, качество, което не искам да загубя. 

  Антония: В момента, в който навлезеш в лудницата на дигиталния маркетинг, те удря FOMO синдромът. Индустрията бълва новини, нови платформи и инструменти ежедневно и е непосилно да следиш всичко. Успявам да отсея важното благодарение на разговорите с други хора от технологичната индустрия. Това са не само маркетолози, но също продуктови мениджъри, стартъп фаундъри, програмисти, дизайнери. 

  Какви са възможностите за развитие?
  Деница: Дигиталният маркетинг е един непрестанно развиващ се домейн. Професиите се изменят. Но това, което не се променя е правилната нагласа, че ако стартираш с маркетинг екип още в началната фаза на развитие на компанията, ти имаш шансове, каквото и да се случи, да си наясно кои са клиентите ти и как да стигнеш до тях. 

  Антония: Според мен възможностите за развитие са много и зависят от стартиращата точка, желанията и уменията на маркетолога. Можеш да избереш конкретна подспециалност в маркетинг дисциплината – ПР, събития, социални медии, SEO. Можеш и да трупаш цялостен опит в различните сфери. Този избор понякога е планиран, а понякога стечение на обстоятелствата. Като маркетолози обаче ни се налага да работим тясно с много други специалности в бизнеса и от време на време ни се случва да се влюбим в различна дисциплина и да навлезем в нея. Този опит е безценен и обикновено създава много добри специалисти, независимо дали те ще продължат като маркетолози, търговци, продуктови мениджъри, или друго.

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Деница: Заблуда е, че маркетингът е една екстра към екипа, която се занимава със закупуването на рекламни материали и друга платена реклама. Маркетингът е много повече, ако той е правилно планиран за бизнеса, може да има изключително силен ефект върху цялостното представяне на компанията. Да вземем едно позициониране – важна част от маркетинга. Ако един бизнес вникне в детайл за индустрията, персоните, и осъзнае собствената си роля за решаване проблемите в този домейн, тогава шансът позиционирането им да предизвиква интерес, е много по-голям.

  Антония: Прави ми впечатление, че съществува цялостно неразбиране за сложността на маркетинг похватите и технологичното време, което е необходимо, особено в една b2b бизнес среда. А ето ги и любимите ми заблуди:

  •Digital marketing = advertising (много хора все още вярват, че това да имаш/правиш маркетинг в една компания, е по-скоро разход, а не инвестиция);

  •Digital marketing = Social media marketing (с менажирането на social media organic and paid promotion се изчерпва функцията на маркетинг екипа);

  •Трябва да се прави само lead generation, няма никакъв смисъл от brand awareness;

  •Маркетинг функцията се предполага да докарва лийдове и може да го направи по команда от днес за утре. 

  Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
  Деница: Обичам да се разхождам в планината, да карам ски, йога. Обичам и да рисувам с децата си и да строя кули от лего.  

  Антония: Краят на работния ден е запазен за дъщеря ми, която тъкмо се е върнала от детска градина и иска да ме бие на морски шах или пък да пеем и да танцуваме. :) Последната ми страст е ветроходството, така че свободното време, в което мога да се откъсна от София, е запазено за плаване.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Resolute Software JSC в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА JOBS IN BG:

  Какво е да работиш като Ръководител отдел застрахователни щети в Аксенчър България?
  Какво е да работиш като Специалист Производствено Планиране в Леони България?
  Какво е да работиш като Ръководител Отдел Обслужване на Клиенти в myPOS?
  Какво е да работиш като AML/KYC Manager в TransferMate?
  Какво е да работиш като Старши Консултант по недвижими имоти в АДРЕС?
  Какво е да работиш като шоколатиер в Chicolatti?
  Какво е да работиш като Head Of Customer Service Dept в Скайнет, част от Ойрошпед?
  Какво е да работиш като Специалист Дигитален Маркетинг в Радина Груп?
  Какво е да работиш като Енергиен Диспечер в EVN България?
  Какво е да работиш като Експерт по Анализи и Търговия с Електрическа Енергия в EVN?
  Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
  Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
  Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
  Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?

  Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

  Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

  Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
  Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
  Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
  Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 8 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 12 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 12 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 14 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект