четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    19582 прочитания

    Мениджър означава да вземаш трудни решения

    Петър Иванов пред Economy.bg в първото си интервю като изпълнителен директор на „Майкрософт България”
    23 октомври 2013, 17:28 a+ a- a

    Петър Иванов пое поста изпълнителен директор на „Майкрософт България” през юли 2013. Преди да се присъедини към „Майкрософт”, той е бил старши консултант на борда на директорите в STB AG Swiss Medical R&D и директор „Стратегия и планиране на бизнеса” в Cisco Systems във Великобритания. В Cisco Иванов работи 14 години, като заема различни позиции – изпълнителен директор на компанията в България, генерален директор за Централна Европа и Прибалтика, регионален изпълнителен директор на Cisco в България, Хърватска, Черна гора, Сърбия, Словакия и Словения.
    Петър Иванов е магистър по бизнес администрация от НБУ и има бакалавърска степен по кибернетика от Военната академия в София.
    Потърсихме г-н Иванов, за да ни разкаже за предизвикателството да поемеш ръководството на компания, която на глобално ниво се намира в период на мащабна трансформация и реорганизация, за визията му за развитие на бизнеса на „Майкрософт” у нас и за технологиите на бъдещето.

    За предизвикателствата, визията и пазара в България

    Г-н Иванов, наскоро поехте поста директор на „Майкрософт България”. Присъединявате се към компанията в момент на мащабна трансформация и реорганизация. Какви предизвикателства очаквате?
    В кариерата ми винаги, когато съм се присъединявал към някоя компания, в нея са започвали някакви трансформации. Това вероятно е моята съдба. Но в това е смисълът на една мениджърска позиция, да можеш да преодолееш предизвикателствата. Думата мениджър означава да вземаш трудни решения, да ги вземаш, когато нямаш 100% яснота дали цялата информация, с която разполагаш, е напълно проверена. Трябва да поемеш своя риск да решиш някои проблеми. Това е моята професия. Това ме прави жив и целенасочен. За мен няма по-хубаво нещо от това, че се случва тази промяна. Още повече, че аз идвам от компания, която е продавала устройства (хардуер) – нещо, което в момента се случва в Microsoft. Ние ставаме компания, която обхваща цялата гама от продукти, стартирайки от хардуера и завършвайки до софтуера, базата данни и цялата инфраструктура. Може би няма друга компания в момента в света, която да има такова завършено портфолио и всичко върху Windows платформата с новия Windows 8 и сега новата версия Windows 8.1. За мен е удоволствие да работя с този млад екип и с тези наистина успели хора, защото да работиш в Microsoft е винаги чест. И това, което виждаме, е, че особено на малък пазар, какъвто е България, в тази компания работят може би едни от най-добрите специалисти.

    Каква е визията ви за развитие на бизнеса на компанията у нас?
    Още ми е рано да говоря за визия, но определено ще вървим към цялостното предлагане на продукта – от крайния клиент до голямата корпорация. И нещо повече – ще вървим в посока на интеграция на всичките устройства, независимо дали човек ги ползва за забавление, или за работа в едно устройство, така че той да може да го ползва независимо къде е, по кое време. И смятам, че това позволява нашата платформа.

    Какви са особеностите на пазара в България?
    Аз две години не съм бил в България, но това ми дава свеж поглед. Гледам по друг начин. Тук съм прекарал повече от професионалната си кариера като част от различни компании в ИТ бранша. Видял съм развитието на този пазар, как за 10 години от буквално едни големи телефони се премина към смартфони и вече хората имат достъп навсякъде.
    В България са построени основните магистрали на Интернет, на broadband. Върху тези магистрали сега вече могат да се изграждат системи и точно тук е силата на Microsoft, силата на софтуера. Върху съществуващите пътища трябва да тръгнат коли, а те са точно тези програми, които са нужни, за да оптимизираме производителността на хората в държавата и за да имаме достъп до един по-голям световен пазар. Световната мрежа го позволява. Затова говорим за неща като виртуализация и „облак”. Това е абсолютно възможно в България днес, защото ние сме една от първите страни по инфраструктура, особено в големите страни. На този етап България се намира между 4-те топ страни в ЕС по качество на предлаганата услуга и неговата цена. Казвам това, след като съм пробвал английския интернет, и се почувствах горд, че идвам от страна, в която Интернет е толкова добре развит. Така че за бъдещето на Microsoft има създадена основа и оттук нататък зависи от нашия екип да я развием.

    Как плановете Ви за България се вписват в цялостната стратегия на Microsoft за трансформиране в компания за устройства и услуги?
    Моята визия винаги е била насочена към промяната. Аз съм човек, който обича предизвикателствата. Така че това, което се случва в компанията, е добре дошло за мен. Всички ние трябва да претърпим някаква трансформация, ако искаме да постигнем тази цел. И аз затова работя с моя leadership екип.

    Пазарът и потребителите очакват да научат кой ще замести Стив Балмър начело на Microsoft и какъв курс ще поеме наследникът му. Какви са Вашите очаквания? Как ще изглежда Microsoft на бъдещето?
    Това никой не го знае, но съм сигурен, че изборът ще бъде подходящ и че акционерите и бордът на директорите в Microsoft ще направят правилния избор за човек, който трябва в такъв момент. Сигурен съм, че това се търси и резултатът ще бъде добър.

    Наскоро Microsoft придоби мобилния бизнес на Nokia. Как придобивката се вписва в стратегията на компанията? Можем ли да очакваме собствени устройства?
    Иска да уточня, че придобивката все още не е осъществена. Нека да не коментираме преди окончателно да е завършена, защото се изискват одобрения от регулаторите на много държави.

    Кое ще е приоритет за Microsoft - устройствата или услугите? И кое е основното предимство на Windows 8.1?

    Microsoft е в процес на трансформация в компания за устройства и услуги. Кое ще има приоритет – устройствата или услугите?
    В нашия офис имаме дартс, в който всеки от нас хвърля стреличка. На него са нарисувани основните ни концепции за услуги и устройства. Смятам, че всички трябва да знаем какво правим – всеки от рецепцията до най-големия началник на отдел. Защото промяната става в хората и после в компанията. Ще бъде невярно да кажем дали ще станем хардуерна компания или компания за услуги. Това е една екосистема и услугите вървят заедно с устройствата. Устройствата без услугите са нищо, както и услугите без устройствата са нищо. Ние сме компанията, която има цялата екосистема, за да завърши успешно този процес. Така че няма преимущество. Всичко върви успоредно и реализацията и успехът му зависят от симбиозата между тези компоненти.

    Наскоро Microsoft представи обновената Windows 8.1. Какви са основните предимства на новата платформа? Защо бизнесът трябва да премине към нея?
    Има една съществена промяна и тя е свързана с това, че човек може да персонализира своята операционна система към своите нужди. Това е най-съществената отличителна характеристика. Аз, който съм ползвал почти всички видове операционни системи, мога да кажа, че в това е силата на Windows 8.1. Другото важно нещо е, че това е една система, която минава през всички видове устройства, които продаваме. Отново се връщам на думата екосистема. Това е нашата платформа, върху която се гради цялата ни визия за бъдещето. Относно ползите за бизнеса от преминаването на Windows 8.1, съвсем скоро (на 8 април 2014) изтича поддръжката на Windows XP. Това означава, че клиентите и партньорите няма да получават актуализации за защитата на операционната система или няма да могат да получават техническа поддръжка от Microsoft. Ето защо преминаването от Windows XP към по-модерни платформи като Windows 8, ще подготви ИТ инфраструктурата на бизнеса за бъдещи технологични решения и растеж.

    Ще продължи ли да подкрепя Microsoft професионалното развитие на младите хора у нас и кои са уменията, които ще се ценят в бъдеще?

    Ще продължи ли Microsoft инициативите в България, подкрепящи професионалното развитие на младите хора у нас?
    Абсолютно. Ние сме инвестирали повече от 2 млн. лв. в образованието през всичките тези години. Тази година продължаваме да работим активно по всички YouthSpark инициативи. Като част от тази програма ще се насочим и към жените в ИТ бизнеса чрез инициативата DigiGirlz. Сега на 14 и 15 ноември организираме двудневен семинар, част от DigiGirlz, който ще разкаже за възможностите за кариера в ИТ и ще включва практическа част за създаване на приложения за Windows Phone. Ще се насочим към средните училища, за да привлечем повече момичета към ИТ професията. Ще ги запознаем с инструментите за разработка върху нашата платформа. Смятам, че това е едно много хубава инициатива.
    Това, което виждам, е, че и в офиса на „Майкрософт” има много жени. Така трябва да бъде в доминираната от мъже професия. Жените внасят нов елемент във всеки бизнес. Те са по-организираните, могат да правят много неща едновременно, а и внасят конкурентна среда, което кара другите да работят повече.

    Вие самият имате дълъг опит в ИТ сектора. Кои умения Ви помогнаха в работата Ви у нас и в чужбина и какви умения ще се ценят според Вас най-много в бъдеще?
    Много умения се ценят, но на мен лично ми помогна моята целеустременост, това никога да не се отказвам, да вярвам, че всяка задача е изпълнима. Всяка мечта или идея може да бъде осъществена. Това е нещо, което е било винаги в моята индивидуалност още като дете. С това хората са ме запомнили - че за мен няма непреодолими бариери. Това изключително много ми е помогнало в цялата ми кариера. Разбира се, понякога това води до това да съм по-взискателен, защото съм взискателен и към себе си. С годините разбрах, че това не е мисия на един човек. Това е мисия на един отбор, на група от хора. И това е мъдростта, която идва с времето. И че всеки човек има място в този екип. Един тим не е съставен от еднакви хора. Един е целеустремен, друг постига нещата с упоритост, трети е добър в това, че премисля нещата и ги изказва, когато има решение. Точно в това е силата на един отбор, че хората се допълват и всеки един от тях носи своята индивидуалност. Едно е да постигаш нещата сам, но аз винаги съм ги постигал с моите тимове. Хората и екипите, които съм оставил в предишните си назначения, са успешни в живата си, реализират се в много компании и това за мен е най-голямото доказателство, че ние сме били успешни.

    Какво ще е мястото на технологиите в живота ни в бъдеще?

    Как си представяте, че технологиите ще променят живота ни през следващите години?
    Това, което виждам, е, че след вълната на ИТ революцията, която се случи много по-бързо от индустриалната революция, отколкото телевизията и радиото, нещата ще се случват с още по-бързи темпове. В това съм сигурен. Човекът е социално същество, той има нужда от общуване и неслучайно има бум на социалните мрежи и социалните софтуери. Мисля, че тази тенденция ще придобие по-селективен характер. Това, което виждаме сега, е, че има компании за социална връзка, но има компании, които са за бизнес социална връзка. Може би тази тенденция ще продължи и ще играе все по-голяма роля в живота ни.
    Безспорно „облакът” и оптимизацията на изградените инфраструктури ще бъдат ключови. Има много хардуер на тази земя, който не се използва. Точно затова виртуализацията и оптимизацията ще включат този хардуер. Това е една огромна изчислителна мощ, която седи някъде, някой не я е включил или е забравена. С това, което ние предлагаме като компания с нашата виртуализационна платформа, с други подобни системи за виртуализация на дейтацентрове - всичко това ще доведе до използването на всичкия наличен ресурс и по-оптимизираното му използване. Това е добре и от гледна точка на пестене на енергия, и от гледна точка на ефективно опазване на околната среда.
    Хората ще започнат повече да работят от вкъщи, това е сигурно. Защото колко още пътища ще можем да построим? И новите, които направим, се задръстват. И убиваме всичко около нас с това, че използваме колата си. Защо всички трябва да започваме да работим в 9 часа? Когато бях в Англия, аз работех с колеги от Аржентина, Бразилия, Китай. Аз работех, когато другите се прибираха вкъщи. Технологиите го позволяват днес. Разбира се, не трябва да се прекалява с това. Трябва да има баланс, защото човекът е социален. Можеш да говориш с всеки човек по телефона и през Skype, но е хубаво да си го видял поне веднъж на живо, за да е ефективна комуникацията.

    А как технологиите промениха Вашия живот?
    За мен определено технологиите промениха начина, по който комуникирам. Отвориха света за мен не само с физическите ми пътувания. През последните 20 години сигурно съм изминал над милиони километри. Но компютърните технологии ми дават все още младежки дух, карат ме да ползвам нови и нови технологии, да оптимизирам ресурса. Също така технологиите са и голямо предизвикателство. Когато работех от вкъщи с всички тези колеги от други континенти, в един момент се почувствах социално изолиран. Имах нужда да отида в офис, да видя хора и да си поговоря с тях.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 46 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 1 час
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС