събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10985 прочитания

    В бъдеще ще се строи все по-качествено и природосъобразно

    Иван Мекушин, изпълнителен директор на Winslow Developments и Limex Toys
    04 юли 2008, 10:15 a+ a- a

    Иван Мекушин е лекар по образование, избрал пътя на предприемачеството в годините, когато страната ни преминава към пазарно ориентирана икономика. Захваща се с частен бизнес през 1994 г., виждайки огромен потенциал в пазара на детски играчки. Заедно с брат си Яник и с Явор Йосифов създават Limex Toys. Компанията се развива успешно и Мекушин решава да използва амбицията, бизнес усета и опита си в подбора на професионалисти и в друга ниша с голям потенциал – тази на недвижимите имоти. Така през 2001 г. заедно с английския партньор Майкъл Уелингс създава Winslow Developments с офиси в София, Лондон и Банско. Компанията реализира инвестиционни проекти както в областта на жилищното строителство, административни и бизнес сгради, така и при земеделската земя. Партньори по проектите за изграждане и управление на жилищни комплекси са RREEF – звено на Deutsche Asset Management, част от Deutsche Bank, и Mornington Capital, ползващи се със сериозен опит в сферата на недвижимите имоти, капиталовите пазари и инвестициите.
    С малки крачки и общи усилия постигат много. Днес и двете компании са сред лидерите в своя бранш. "Успехът ни се дължи на професионализма и усилената работа на екипа, добрите ни партньорства и качествено новата концепция за живот, която предлагаме", обобщава постигнатото Мекушин.


    Г-н Мекушин, в кои сегменти на пазара са инвестиционните ви планове? Представете настоящите проекти на Winslow Developments.
    Инвестираме в жилищно строителство, административни и бизнес сгради, земеделски земи и в производството на селскостопански продукти. Общата сума на инвестициите в проектите, в които участваме, надхвърля 600 млн. евро. (за сравнение, такава сумата ще бъде вложена в рехабилитацията на ТЕЦ "Марица Изток" 3). Собственици сме на над 15 000 декара селскостопанска земя и планираме да закупим нови 30 000 декара до края на 2008 година. Съвместно с партньора ни RREEF инвестирахме в три жилищни комплекса: най-новият е единственият екологично проектиран комплекс Winslow Gardens, разположен в кв. Манастирски ливади, София. Главен изпълнител на проекта е "Главболгарстрой". Преди това инвестирахме в кв. Витоша в София и в гр. Банкя, Градоман (в подножието на Люлин планина). Инвестицията ни в трите проекта е над 532 млн. лв. Компанията ни има 7 други проекта в Банско - жилищни сгради за сезонно ползване или т. нар. "апартаментни хотели", инвестицията в които е за над 60 млн. лв. Също така ще стартираме изграждането и управлението на проект в с. Баня, собственост на британския фонд Люис Чарлз. Неговата стойност ще надхвърли 200 млн. лв.

    Ориентирани сте към високия ценови сегмент. Какво е развитието на този сектор в областта на недвижимите имоти?
    Winslow Gardens е единственият комплекс от затворен тип, който предлага всички удобства и екстри на едно място, плюс "собствен" парк. Клиентите на комплекса са взискателни хора с ясни критерии. 60% от тях са собственици на малък и среден бизнес. Останалите заемат ръководни позиции в български и международни компании. Работят в сферата на услугите, IT бранша, търговията, недвижимите имоти, маркетинг и реклама, политика, банки и финанси, юридически науки, архитектура и др. При покупка на апартамент в комплекс с контролиран достъп, освен апартамента си, те получават много удобства и повече свободно време, защото имат всичко необходимо само на метри от жилището си. Комплексите с контролиран достъп ще стават все по-предпочитани от динамичните бизнес хора поради добавената стойност, която им предлагат. Цената на качественото жилищно строителство не очакваме да се понижи, тъй като за момента търсенето на имоти от подобен клас надхвърля предлагането.

    Кои области се очаква да добият повече популярност в идните години?
    На първо място, комплексите от затворен тип. Те ще стават все по-търсени, тъй като предлагат всички удобства на едно място, предлагат сигурност и спокойствие за децата и за имуществото, пестят много време на заетия човек и му предоставят възможност за пълноценна почивка. Най-много ще се търсят комплекси с добра комуникативност, голямо отстояние между сградите и парково пространство, отбрана социална среда и възможности за спорт и грижа за децата. Успоредно с това все повече ще се развива и управлението на собствеността (услугата property management).



    Ласка Ненова, Директор Маркетинг и продажби в Winslow Developments

    Ласка Ненова отговаря за организацията на продажбите и маркетинга, разработва и контролира изпълнението на маркетинг стратегиите и програмите за лоялни клиенти, наема и обучава нови служители в Маркетинг отдела. Преди да постъпи в "Уинслоу" е един от собствениците на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Service Company. Тя отговаря за създаването и развитието на първия офис на компанията в България. До декември 2006 г. живее и работи в град Пловдив. В продължение на осем години се развива професионално в сферата на маркетинга и продажбите. Ласка е бакалавър по Аграрна икономика и магистър по бизнес администрация, специалност международна търговия от Пловдивския университет. Има специализации по бизнес, финанси, мениджмънт и маркетинг от Швейцария, Холандия, Англия и САЩ. В свободното си време тренира бойното изкуство кунг-фу. Обича да ходи на къмпинг в планината. Интересува се от психология.
    Реализирате първия екологичен проект в България – Winslow Gardens. Каква е неговата концепция?
    Winslow Gardens наистина е първият екологично проектиран у нас комплекс, което означава, че е насочен към съхраняване на околната среда, плътността на застрояване е по-малка от нормативно разрешената, така че да създаде усещане за пространство и уют. Строителството на сградите е нискоетажно и тухлено, таваните са високи, което прави стаите светли и просторни. Комплексът гледа към Витоша, има голям парк от 12 000 кв. м. с антиалергични дървесни видове, зелени алеи, площадки за игра на децата. Той е единственият енергийно ефективен комплекс и предлага индивидуално топлоснабдяване с газ за всички 444 апартамента. В първата фаза Winslow Gardens е единственият комплекс, който обединява всички удобства на едно място – подземен паркинг, СПА, контролиран достъп, детски площадки, зелени алеи, собствена аптека, ресторант, мини-маркет, магазини, фризьорски салон, химическо чистене, пекарна, детска занималня, специално оборудваната площадка за домашни любимци, парко-място за всяко семейство в паркинг на две нива. За свободното време предлагаме комбинирано игрище за минифутбол и баскетбол, собствен парк за живущите там, SPA център, фитнес, 25 м. басейн. В Winslow Gardens е помислено за всеки един детайл, който би могъл да направи живота на съвремения човек по-удобен и по-спокоен. Денонощнa охрана следи за сигурността на жителите и тяхната собственост. Всичко това е само на 12 мин. от НДК и Витоша, в пряка близост до бул. България, Околовръстен път, магистрала Е79. През м. април 2008 г. направихме официална първа копка на първа фаза на проекта. Към момента едната от сградите вече е на първа плоча, а останалите са на етап фундамент и изкоп. Всички строителни дейности вървят по план и ще бъдат завършени през 2010 г.

    Като човек, който от години работи в областта на недвижимите имоти, не мога да не ви попитам какви са личните ви прогнози за развитието на пазара?
    Пазарът на жилищни имоти ще продължава да се развива динамично. Освен голямо предлагане, ще има и голямо търсене. В бъдеще инвеститорите ще започнат да строят по-качествено и природосъобразно, защото това отговаря на критериите на купувачите. Българинът започва все по-често да пътува в чужбина и да черпи опит и впечатления от там, затова смятам, че ще става все по-взискателен. Много ще се развие пазарът на комплекси от затворен тип. В момента са новост, средностатистическите българи ги мислят за лукс, но те предлагат качествено нов начин на живот, което все повече се търси.

    Повишават ли се критериите на съвременния българин при избора на жилище?
    Да, все повече. Наскоро направихме проучване сред клиентите на Winslow Gardens, които са съвременни, динамични и взискателни хора. С помощта на търговския ни отдел обобщихме резултатите и мога много точно да ви кажа какви са техните критерии. На първо място при покупката на жилище в комплекс с контролиран достъп поставят сигурността и спокойствието. На второ място - комуникативността и местоположението, на трето - гледката, на четвърто - околната среда (зеленина, чист въздух), на пето – допълнителните удобства, които спестяват време на заетия човек, на шесто - архитектурната концепция, на седмо - социалният статус на съседите. Цената е на едно от последните места при избор на жилище в затворен комплекс.

    А какво търсят хората, ориентирани към луксозните жилищни имоти?
    Съвременният българин търси качество, удобства и сходна социална среда. Той разполага с малко лично време и живее динамично. Заетите хора ценят времето си - работят усилено, искат да почиват качествено, домът им да е уютен и удобен, разположен сред зеленина и с добра комуникативност до работното място. За съвременния човек средата, в която ще живее, се оказва не по-малко важна от местоположението. Комплексите с контролиран достъп събират на едно място хора със сходен социален статус и интереси и създават възможности за бизнес партньорства.
    Около 30% от апартаментите при нас например са закупени от клиенти, които се познават и искат да живеят близо един до друг.



    Мариян Беляков, Директор отдел Управление на собствеността в Winslow Developments

    Мариян Беляков отговаря за набора от допълнителни услуги на следпродажбения мениджмънт. Заслуга на неговия отдел е и създаването и управлението на хотелската верига на компанията. За тази позиция му помага над осем годишен опит в различни сфери на туризма, в компании и хотелски вериги от България, Австралия и Италия. Бил е част от Front Office Management екипа на петзвездния Carlton Crest Hotel в Мелбърн, Австралия. От 2002 до 2004 г. работи в софийския офис на една от водещите автомобилни компании у нас - Автоджет. Беляков е човекът, който въвежда и развива дейността rent-a-car, която днес е водеща в портфолиото на компанията. През лятото на 2001 г. участва в международна програма за обмен на опит в туризма - в туристическия комплекс ‘Torre Macauda’ на остров Сицилия. Избран е за ръководител на работна група от български ученици от Техникума по туризъм. От есента на 2001 г. до средата 2002 г. заема длъжността Административен сътрудник в Българската асоциация на туристическите агенции. Завършил е Туризъм в Института по управление на туризма в Мелбърн. Там придобива и множество допълнителни квалификации в областта на туризма и хотелиерството. Сред най-големите му страсти са пилотажът на леки самолети и Boeing 737 на професионален тренажор, както и космологията.
    Управлението на имоти добива все повече популярност. Съществува ли вече пазар на тази услуга у нас?
    Услугата ще добива все повече популярност у нас особено в комплексите от затворен тип, където за хората времето е "предимство", с което те не разполагат в ежедневието си. Отделът ни Winslow Property Management е тясно специализиран в тази сфера. Желанието ни е да предложим на клиентите си качествено управление на имота им, а без специализация и обучен екип това не е възможно. Услугата предлага най-общо казано поддръжка на общите части – осветление, зелени площи, гаражи, двор, алеи, открити водни площи, детски площадки, почистване и хигиенизиране, поддържане на СПА комплекса, на зоната за домашни любимци, на спортни и развлекателни съоръжения, безплатна доставка на вестници, разпределение на пощата, администрация и счетоводство и др.

    Инвестиционните ви интереси насочени ли са и към други пазари?
    Разширяването на дейността е естествен процес в развитието на една успешна компания, но все още е рано да споделяме конкретните си планове. Към момента основният ни фокус е България, тук са инвестициите ни и основните ни проекти.
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    18 април 2024, 16:05
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    18 април 2024, 15:57
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство