петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7753 прочитания

    Има законодатества по света, в които възрастта е директно обвързана с рисковия профил на клиента

    Николай Стойков, Главен Изпълнителен директор на ING Пенсионно осигуряване и ING Животозастраховане
    29 май 2008, 08:55 a+ a- a

    Николай Стойков е роден на 26 юли 1970 г. в София. Кариерата си в ING започва с навлизането на компанията в България през 1994 г. В продължение на 7 години отговаря за отдел “Финансови пазари" в ING Bank, клон София. Преди това е работил в Министерството на финансите, Булбанк и Хиосбанк. Завършва МИО в УНСС. Преминал е редица обучения и специализации зад граница - в Амстердам, Лондон, Ню Йорк. През 2006 г. завършва двугодишна програма за висши мениджъри към INSEAD, Франция. Участва в създаването на пенсионното дружество ING, което оглавява от 2001 г., а през 2006 г. поема контрола и на новосъздаденото ING Животозастраховане.

    ING е глобална финансова институция от холандски произход, предоставяща услуги в три направления - банково дело, застрахователна дейност и услуги по управление на активи. Ползва се с доверието на над 75 млн. частни, корпоративни и институционални клиенти в повече от 60 страни по света. Сред приоритетите на компанията е разпространяването на нейните продукти и услуги в динамично развиващите се пазари на Централна и Източна Европа. На база брой клиенти и активи под управление, ING е регионален лидер в областта на пенсионното осигуряване и на второ място в сферата на животозастраховането.

    Интересен аспект от маркетинговата стратегия на компанията е спонсорската програма за отбора на Renault F1 за сезони 2007-2009 г. От началото на новия сезон финансовата група е и основен спонсор на състезанията от Формула 1 в Унгария, Белгия и Австралия в допълнение към брендирането на пистите в 13 от 18-те състезания от Шампионата. Има сключени договори и с двамата пилоти - Фернандо Алонсо и Нелсън Пикет – младши, ангажирани в голяма част от маркетинговите комуникации на различни пазари. Като спонсор на отбор от Формула 1, за втора поредна година ING ще допринесе за емоцията на почитателите на този спорт и в България. Репликата на болида на отбора ING Renault F1 е на уникално по рода си турне в страната от 17 до 29 май.  
          
         
    Г-н Стойков, от гледна точка на вашия дългогодишен опит, как се разви пазарът на пенсионноосигурителни и животозастрахователни услуги у нас?
    Динамиката при двата сегмента е различна. Пенсионният бизнес се разви изключително бързо, особено след въвеждането на тристълбовия модел на пенсионно осигуряване през 2001 г., важна стъпка в реформирането на пенсионната система в страната. Към края на изминалата 2007 г. броят на осигурените във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване лица е над 3 милиона души, а средствата, акумулирани в техните партиди, надхвърлят 2,3 милиарда лева. Показателен е и изключително високият миналогодишен ръст на средствата под управление в пенсионните фондове от 53%. Разбира се, той е обусловен както от новите вноски по партидите на осигурените лица, така и от реализираната доходност от управлението на активите. През 2007 г. нарастна и броят на осигурените лица в цялата система с около 200 000 души. В областта на животозастраховането ръстът е по-значителен в последните няколко години. Този сектор на финансовата система бе най-късно реформиран, като едва през 2006 г. беше възпроизведено европейското законодателство в тази сфера. Освен с регулаторните промени, развитието на пазара беше обусловено и от приватизацията в сектора, навлизането на много нови компании, нарастването на доходите на населението, повишаването на общата информираност на клиентите, развитието на продуктите и дистрибуционните канали. В последните 3-4 години почти всички фактори за едно бурно развитие бяха налице и ръстът на пазара, измерен чрез брутния премиен приход, надхвърли 30% годишно.

    Превърнаха ли се този тип услуги във важен инструмент за планиране на личните финанси и средство за осигуряване на материална стабилност за българина?
    На базата на пазарни проучвания, направени от нашата компания, както и от някои от другите големи финансови институции, може да се направи изводът, че финансовото богатство на българите е концентрирано изключително в краткосрочни по своя характер финансови активи /текущи и спестовни сметки, депозити и т.н/, като тук изключвам недвижимите имоти и другите материални активи, които притежава населението. Пенсионноосигурителните и животозастрахователните продукти и услуги дават възможност на клиентите да регулират в дългосрочен аспект неравномерното разпределение на доходите и потреблението през техния жизнен цикъл, т.е да планират своето финансово бъдеще. Акумулираните към настоящия момент спестявания в пенсионноосигурителните партиди и животозастрахователните резерви са все още твърде ограничени, измерени като процент от брутния вътрешен продукт. Хубавото е, че относителното им тегло нараства изключително бързо през последните години, т.е техният дял в "богатството" на населението се увеличава. А нещо, на което аз лично много се радвам, е че инвестиционната култура и информираността на българина през последните години се разви и нарасна и той преценява много повече възможности и алтернативи при планирането на финансовото си бъдеще.

    Какви са предимствата на новото поколение животозастрахователни продукти, свързани с инвестиционен фонд, пред традиционната застраховка "Живот"?

    Застраховката Живот, свързана с инвестиционен фонд, съществува като клас застраховка от доста време в нашето законодателство, но едва през последните 1-2 години значението й на пазара нарасна по-съществено с преориентирането на част от клиентите, които до този момент бяха фокусирани единствено към спестовни инструменти. ING Едно е предназначен за всички, които имат нужда от застрахователна защита и същевременно желаят да инвестират финансови средства с цел реализиране на допълнителна доходност. В зависимост от рисковия профил на инвестиционната част и съответно желаната доходност, клиентите могат да избират между нискорискова, балансирана, агресивна и защитна инвестиционни програми на ING. Продуктът осигурява изключителна гъвкавост за клиентите по всяко време да пренасочват както новите вноски, така и вече инвестираните средства от една програма към друга, като могат да правят това няколко пъти в годината без допълнителни разходи. Друго предимство на продукта е, че може да бъде комбиниран с допълнителни покрития, например освобождаване от премийни плащания в следствие на злопулука. В случай на такъв риск компанията започва да плаща вместо клиента вноските не само по застрахователната, но и по инвестиционната част на продукта. В този смисъл ING Едно предлага някои нови елементи, в сравнение със съществуващите до момента продукти в този клас, освен разбира се селекцията от инвестиционни фондове, управлявани от нашата компания.

    Каква е оценката Ви за професионалната уредба на пенсионното осигуряване в България?

    Към момента на въвеждане на тристълбовата пенсионна система България се сдоби с едно от най-модерните законодателства в тази област, базирано на чилийския модел, който Световната банка основно подкрепяше като образец за въвеждане в повечето страни, които имаха програми за реформиране на пенсионните си системи. След първоначалната реформа, проведена през 2000 – 2001 г., бяха направени редица промени в пенсионното законодателство, включващи кодифициране на цялата нормативна уредба в тази област през 2004 г. и възпроизвеждане на редица нормативни изисквания от европейското законодателство, непосредствено преди приемането на страната ни за член на Европейския съюз. Към момента има две основни сфери, в които се развива пенсионното осигуряване. Едната част от промените е свързана с въвеждането на мултифондовете в доброволното пенсионно осигуряване. Идеята е в рамките на доброволните пенсионни фондове да се даде избор на клиентите между три рискови профила /нискорисков, балансиран или високодоходен/ за управление на средствата. Има законодателства по света, в които възрастта на осигурените лица е директно обвързана с рисковия профил на клиента. Това е обусловено от обстоятелството, че в по-млада възраст лицата са ориентирани към по-висока доходност и съответно по-висок рисков профил на портфейлите, с оглед на дългосрочната перспектива за управление на средствата в техните партиди. С нарастване на възрастта настъпва фазата на консолидация и запазване на богатството и толерантността към риск силно намалява. Разбира се, има и други фактори, които влияят на инвестиционния избор и съответно на рисковия профил на клиента, като сред тях бих споменал образованието, инвестиционната информираност на лицата, доходите, семейното положение и т.н. Другата серия от промени е свързана с фазата на изплащане на средствата. В задължителните фондове тя все още е недостатъчно регламентирана и нормативно уредена. До голяма степен това се дължи на ниската спешност, с която се третираше този проблем през последните години, с оглед на това, че първите пенсионери в универсалните фондове ще са факт след повече от 10 години.

    Очаквате ли следващи по-големи трусове на капиталовия пазар и какво е въздействието на финансовата криза върху сегментите, в които оперирате?
    Никой не може да каже в конкретния момент какво ще бъде непосредственото движение на пазара в краткосрочен аспект. Но за разлика от много от финансовите инвеститори, основните цели в управлението на активите на пенсионните фондове и средствата в животозастрахователните резерви са фокусирани в дългосрочен план. За нас настоящият момент е свързан с възможности на селективна база да добавяме нови активи в портфейлите си, за които считаме, че са подценени или имат значителен потенциал в дългосрочен план без оглед на възможните краткосрочни колебания в цените им. В този смисъл, независимо от негативния ефект на сътресенията на финансовите пазари върху цените на редица активи в краткосрочен план, за нас този период е свързан и с определени възможности в дългосрочна перспектива.
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 15 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 16 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 17 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам