петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9958 прочитания

    Пазарът на документи в Западна Европа ще бъде изцяло цветен след две години

    Елена Дречева, Управляващ мениджър Konica Minolta България
    01 октомври 2007, 17:10 a+ a- a

    Елена е родена на 12 август 1977 г. в Гоце Делчев. Завършва Природо-математическа гимназия с математическа паралелка. Следва Стопанско управление и Международни отношения в СУ. Винаги дава много от себе си в работата, но не поставя кариерата на първо място. Определя се като реалист-оптимист. Когато си постави дадена цел, я преследва докрай. В Konica Minolta вижда своето професионално бъдеще, работата в компанията й дава много, както и тя на нея. Мотивира я хъсът за победа. Амбицията, която ражда непрекъснат стремеж към нещо ново, различно и интересно, е най-добрият начин да се откроиш сред конкуренцията. Да бъде съзидател е нейно верую. Цени бизнес етиката като качество на пазара. През 2006 г. е отличена за най-успешна млада жена предприемач от Министерство на труда и социалната политика. Критериите за бизнес успеха на дамите са динамиката на съответната компания, търговските резултати и социална дейност. Компанията, която ръководи, реализира 2 млн. евро оборот за м.г. В рамките на 2 години Konica Minolta се изкачи от 5-то място в класацията на ИТ доставчиците на офис техника до 2-ро място на местния пазар. През последните 5 г. Елена е забравила какво е почивка, но се зарича това лято да излезе в отпуск, без компютър и комуникации, далеч от цивилизацията.        
         
    Как започна професионалният ви път?
    Професионалната ми кариера започна и продължава в сферата на ИТ сектора вече 9 години. Работя от III-ти курс. Първата ми работа беше в Алфа Линк, дистрибуторска компания на най-големия в България тогава ИТ холдинг - Експрес Консулт. Първоначално работех в сферата на маркетинга, с течение на времето започнах да съчетавам и логистични функции. Предоставиха ми да ръководя и една от марките, които дистрибутирахме, станах Product manager. Бях в компанията близо 6 години и стигнах до позицията заместник управител. Добих богат опит, почерпих от културата на чуждестранните компании, с които работехме. Но холдингът беше продаден и поради различия с новите собственици относно визията за по-нататъшно развитие голяма част от екипа напусна. Като емоционална натура, в работата влагам голяма част от себе си. След толкова години, компанията пое коренно нова посока, тръгна стремглаво надолу, което малко или много ме разочарова. Създаденото с помощта на колеги и партньори започна да се руши по независещи от служителите и мениджмънта причини. В този момент реших, че ще търся развитие в друга сфера, извън ИТ, но съдбата явно не пожела да стане така. "Поликом", друга дистрибуторска компания, ме поканиха да работя като Product Sales Manager. Прекарах там 1 година, но очакванията ми бяха за по-динамична работа, с каквато бях свикнала преди. Когато Konica Minolta стъпи в България, кандидатствах по тяхна обява. Явих се на всички интервюта и тестове, стигнах до среща с регионалния мениджър във Виена. Одобриха ме и от 1 март 2005 г. съм управител на българския клон. Определено имам късмет в работата, отново попаднах на точното място и харесвам това, което правя. Стартирах цялата организационна работа по набирането на екип, разкриването на офис и събиране на всички необходими регистрации.

    Как се разви представителството през тези две години?
    Случиха се много неща. За разлика от останалите конкурентни марки, ние сме и търговско дружество, осъществяваме целия внос на продукти Konica Minolta, не работим с дистрибутори. Съкратихме това звено и така осигуряваме по-конкурентни цени на продуктите. Оперираме чрез партньори - тип риселъри, не с дистрибутори. Те продават и обслужват крайни клиенти. При търговията с офис техника всичко започва с фактческата продажба, не свършва с нея, защото устройствата трябва да се поддържат. Ориентирани сме предимно business to business. Обслужването на всеки клиент изисква обучаването на търговци и сервизни специалисти. Изградихме стабилна партньорска структура в цялата страна. Подготвихме добра база от кадри, за да осъществяваме качествена поддръжка на всички клиенти и поставихме това като основно изискване пред нашите партньори. Имаме една от най-добрите уеб базирани системи за дистанционно обучение. Успяхме да разширим пазарния си дял. Особено ни радва и същевременно е сериозен ангажимент към нас и към пазара, че за 2006 г. заехме 1-во място при цветните многофункционални системи, базирани на копирни устройства с пазарен дял от 45%. Това е следствие от европейската тенденция в развитието на Konica Minolta, първа при цветните устройства през последните 2 години в цяла Западна и голяма част от Източна Европа.

    Кои са основните тенденции в развитието на Konica Minolta в областта на многофункционалните офис устройства?
    Повечето хора ни разпознават предимно с фотоапаратите Konica и Minolta след обединението на двата бранда през 2003 г. В началото на 2006 г. дивизията, която се занимава с фотоапарати, бе продадена на Sony. Това е един бързо развиващ се пазар с постоянни технологични промени, изикващ доста ресурси. Компанията е преценила, че не е толкова интересен за нея и че ресурсите, които влага във фотодивизията, ще имат по-добра възвръщаемост на инвестицията в офис техника. Усилията са съсредоточени там и това се усеща с новите продукти и услуги. Изградихме дивизия, която се занимава със софтуер, закупихме една немска софтуерна компания, в Индия имаме такова поделение. Продължаваме да се занимаваме с оптика, но по-скоро под форма на измервателни уреди, графични инструменти и медицинска техника. Цветът и дизайнът са водещи в новите продукти. Наскоро представихме нова система с много добър дизайн, биометрично разпознаване на пръстови отпечатъци за конфиденциален печат, многофункционално устройство, базирано на копирна система, което осигурява по-ниска себестойност на притежание. В тази цена влиза не само покупната стойност, а и цена на копие, на поддръжка. Иновативното в тази система е, че работи с нова технология, с 2 лазерни лъча, бърза е и цветовете са много живи. Пазарните проучвания показват, че след 2 години пазарът на документи в Западна Европа ще бъде изцяло цветен, т.е ще се продават повече цветни устройства. В България няма да се случи толкова скоро, може би в следващите 5 години, така че ние също наблягаме на цвета. Тенденция при офис устройствата е оптимизирането на разходите за печат на документи, предлагане на софтуерни и хардуерни решения, услуги. Все повече ноу-хау в тази област. Konica Minolta е една от малкото компании с много регистрирани патенти по отношение на оптика. Разполагаме с нов химизиран тонер, различен от това, което другите компании ползват. Останалите марки ползват контролер (сърцето на всяко едно устройство) на външен производител, докато ние разработихме наш, маркетираме го под собствено име. Опираме се на сериозен опит, натрупан през 130 годишна история. Последните 2 години Konica Minolta бележи много добро пазарно представяне в цяла Европа. Това оказва позитивен полъх и върху нас като местен клон.

    Планове и стратегии за развитие на пазара и разширяване на вашата дейност?
    Казват, че едно е първото място и само то има значение! Стремим се да бъдем номер 1 и в България. Да задържим лидерските си позиции при цветните устройства. Опитваме се чрез анализ да предлагаме цялостни решения относно хардуерния продукт, софтуера и услугата по поддръжка, така че техниката да остане само като средство за работа на клиентите, а не да е тяхна грижа. Изясняваме конкретните нужди на всеки клиент, възможните опции за печат, за да оптимизираме разходите, които не са малки, обикновено заемат 3 до 7% от всички разходи на дадена компания.

    Konica Minolta има програма за приоритизиране на партньорите? Какво представлява тази система и само на местно ниво ли функционира?
    Категоризираме нашите партньори на 4 нива като критерии дадена компания да попадне в едно от тях са ноу-хау, т.е. обучени служители по нашата система, инвестиция в нашата марка и търговски резултат. Степенуваме партньорите си на Premium, Advanced, Registers и Entry partner level. В момента имаме партньори на всички нива. Програмата се развива добре и работи вече 2-ра година. Партньорите се съобразяват с нея, тя ги стимулира да се развиват. Системата функционира на местно ниво и е дело на българското представителство. Причината е, че в България имаме по-различен модел на работа, единствено и само с партньори. За разлика от други клонове на Konica Minolta, които работят и с крайни клиенти. Ние сме маркетингова и търговска структура, по тази причина имаме малко по-различен подход към пазара. Всеки клон на Konica Minolta се съобразява с изискванията на пазара и спецификите на съответната страна, затова разполага със свободата да следва своя стратегия. Преценихме, че грижата за партньора ще ни осигури по-добро представяне, защото в крайна сметка се трансферира в грижа за крайния клиент.

    Konica Minolta навлиза на българския пазар сравнително късно. Каква е причината за това?
    В ранните години на преход, когато присъстваха малко чуждестранни компании, на пазара оперираше Минолта България, част от европейската структура. По време на икономическата криза от 98-99 г. фирмата губи доста пари. Поради несигурните условия за бизнеса, компанията изтегля своя местен клон, но осигурява на част от служителите си търговци възможност да започнат собствен бизнес с Minolta. От 1998 до 2005 г. на пазара сме представени чрез 5 партньорски компании, собственост на тези предприемчиви служители. През 2005 г. компанията отново реши, че си заслужава да инвестира на нашия пазар, който се развива със стабилни темпове и днес условията са много по-благоприятни в икономически и административен план.
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 38 минути
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 16 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 18 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 19 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ