четвъртък, 02 април 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  15754 прочитания

  Българското лице на американската мечта

  За пътя към успеха в САЩ – младият българин Андре Андреев пред Economy.bg
  29 август 2014, 09:29 a+ a- a

  Млад, амбициозен, креативен и успешен. Това е Андре Андреев. 30-годишен българин, който в CV-то си е записал имена на компании като MTV, Nike, British Petroleum (BP), IBM, Samsung. Това са само част от големите фирми, с които той е работил през годините.
  Напуска родния Перник през 1997, когато е на 13 години. Заедно с майка си, която печели „зелена карта”, емигрира в САЩ. Завършва графичен дизайн в California College of Arts. Малко по-късно започва работа в MTV. Две години след това заедно с приятеля си от колежа Дан Ковърт създава дизайнерското студио Dress Code. Успешните им проекти за клиенти като Adobe, Deloitte, Mozilla Firefox, DuPont им създават име в света на рекламата и им носят много награди.

  Свързахме се с Андре по Skype, за да ни разкаже как е попаднал в MTV, как се гради име в света на рекламата и какъв филм за България снима в момента.

  „Да гледат напред”. Това е съветът на Андре към българите, запътили се към чужбина в търсене на реализация. „Успехът не е задължително навън, но посоката е една – напред”.

  За пътя до MTV

  От Перник до MTV
  „Имах късмет, защото нямах никакъв опит”. Така Андре започва разказа си за това, как е попаднал в MTV. Споделя, че много е искал да работи там. Приятелят му, който в момента е негов партньор в компанията им, вече работел за MTV. Посъветвал го да преработи проектите си и да ги изпрати в компанията. „Изпратих ги, но не разбирах нищо от техническата част. Което беше малко страшно”, признава той. Минава успешно интервюто, но се притеснява, че не е добре подготвен технически. „Паникьосах се и им казах, че мога да започна след месец, защото трябва да се пренеса от Сан Франциско. Излъгах. Защото този месец ми трябваше, за да науча нещата”, споделя Андре. В MTV работи две години, като се занимава основно с анимация.

  За работата с големи клиенти

  От MTV към върховете в рекламата
  „Винаги сме знаели, че искаме да напуснем”, разказва Андре за това, как са се решили да напуснат MTV. „Още когато бяхме в училище с моя партньор, знаехме, че искаме да си имаме собствено студио”, отбелязва той. И добавя, че за тях важи правилото, че ако искаш да натрупаш опит, не оставаш на една позиция повече от две или най-много три години. „Защото ако останеш повече, то тогава това се превръща в кариера”, посочва младият българин.
  Работата в MTV създава на Андре и приятеля му репутация и им носи поръчки от големи компании, с които стартират бизнеса си в началото. Постепенно се фокусират върху анимацията (3D или традиционна 2D) и документалните филми. Правят и реклами, които са най-вече за телевизията. „Вече 7 години сме в бизнеса. Сега се концентрираме най-вече в motion picture – анимация, реклама и комерсиални документални филми”. Споделя, че сред по-известните им клиентите са BP (British Petroleum), Mozilla Firefox, DuPont. „Сега приключихме доста проекти за IBM. Започваме работа и по два проекта за Samsung и HTC”.

  За рецептата за успех в САЩ и за проекта в България

  За успеха в САЩ и в България
  „Да си упорит и да се трудиш”. Така звучи рецептата за успех на Андре в САЩ. „Талантът според мен има малко значение. Има много талантливи хора, но са малко тези, които се трудят усилено”.
  А дали упоритият труд може да донесе подобен успех в България? „Аз напуснах България през 1997, когато беше голямата криза. За това време подобен успех беше невъзможен. Сега може и да има начин. Не съм сигурен”, отбелязва Андре.

  Проектът в България
  В момента Андре подготвя документален филм за самозапалванията у нас през миналата година. Надява се до края на годината филмът да е готов. Споделя, че интересът му към самозапалванията е породен от факта, че подобно нещо никога не се е случвало в България. Трогва го и историята на самозапалилия се във Варна Пламен Горанов.
  „Правим доста документални филми, които са фокусирани върху някакъв феномен”, разказва Андре. „Миналата година направихме филм за едно момче, което дарява футболни топки в Африка. Направихме филм и за една проститутка, която живее в Ню Йорк”. Документалните им филми участват във филмови фестивали, а много от рекламните агенции, с които работят, също проявяват интерес към тях.

  За приятелите като вдъхновение, за провала като урок, за мечтите

  За мотивацията, вдъхновението и значението на провала
  „Смятам, че не работим на пълния си потенциал. Надявам се в близките пет години да достигнем 100%. Сега сме на около 70% от това, което можем”, коментира Андре по отношение на това, какво го мотивира да продължи да работи.
  Споделя, че приятелите му го вдъхновят да твори. По думите му средата е много важна за креативния процес. „Едно от най-хубавите неща, които ми се случиха, е да имам много добри артистични приятели”, подчертава младият българин.
  Отбелязва, че провалът е важен, за да можеш да научиш нещо. И признава, че е имал много провали, докато е работил за MTV и докато са стартирали компанията си с Дан. „Много зависи от проекта. Ако е нещо експериментално, ако е личен проект, то тогава провалът е полезен, защото можеш да се научиш да вървиш напред. Но когато става дума за комерсиални проекти, бюджетите са ни такива, че не можеш да си позволиш да се провалиш. Ако се провалим, клиентите не разбират за това”, разказва Андре.

  Плановете и мечтите
  Плановете на предприемчивия българин за следващите 10 години е фирмата им с Дан да стане по-автономна. „Да се развива така, че да може ние да не сме хората, които работят в нея, а които я „отглеждат”, отбелязва Андре. „След това се надявам да започнем да се занимаваме с пълнометражни филми или feature films. Това ми е мечтата”.

  Интервю: Детелина Калфова

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 минути
  АИКБ предлага страната ни да въведе немския модел за запазване на заетостта
  От работодателската организация разясняват разликите за 60% подкрепа у нас и в Германия
  преди 41 минути
  4 нови щата издадоха директиви за оставане у дома
  Вече около 80% от американското население е под блокада
  преди 2 часа
  COVID-19 отложи отварянето на 1070 хотелски стаи в София
  Хотелският пазар е блокиран заради пандемията, която спря бизнес и туристическите пътувания
  преди 3 часа
  4777 нови безработни са се регистрирали само за ден у нас
  По-голямата част от тях са посочили като причина въведеното извънредно положение
  преди 3 часа
  Красимир Вълчев: Ще се наложи да преместим изпитите с до 10 дни
  Образователният министър обясни какви промени ще има в училищата, ако учебните занятия бъдат възстановени на 14 май
  преди 5 часа
  Потвърдените случаи на Covid 19 в България са 449
  За последното денонощие новите случаи са 27, нова област със зараза е Видин