сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9822 прочитания

    Ролята на лидера е да прави точни прогнози, а мениджърските права - да делегира

    Румен Гълъбинов, Управител на „ЕОС Риск България”
    01 декември 2009, 16:23 a+ a- a

    „Колкото по-често губиш, толкова по-силно изживяваш след това победата. В повечето случаи хората трябва да са с нагласата, че от 10 опита в 9 ще загубят. Въпросът е единият, в който спечелиш, да ти достави такова удоволствие и така да те компенсира финансово, че да игнорираш неуспешните”, убеден е управителят на „ЕОС Риск България” Румен Гълъбинов. Той завършва икономика, както сам казва, по случайност. Случайно започва и професионалният му път като инспектор в ДЗИ. След това специализира в ING Barings в Лондон и продължава кариерата си в ING Bank в България. Връща се към застраховането през 1998 в AIG, а през 2002 оглавява Агенцията по застрахователен надзор. Участва в създаването на Комисията по финансов надзор и става неин заместник председател, където ръководи направление „Застрахователен надзор”. Към бизнеса се връща като изпълнителен директор на ЗК „Български имоти” и ЖЗК „Български имоти”. Според Румен Гълъбинов човек не трябва да се стреми към кариера на всяка цена, а към бизнес, който да му доставя удоволствие не само като краен резултат, а и начин, по който се върши. И е убеден, че големият мениджър е този, който успява да делегира мениджърски права на останалите, за да могат да се чувстват пълноценни. „Така хората стават по-отговори и самите те са горди с това, което постигат, защото са били оторизирани да го направят”, категоричен е Гълъбинов.


    Г-н Гълъбинов, как започна вашият професионален път?

    Роден съм в Бургас, но средното си образование завърших в София, след което продължих във ВИИ„Карл Маркс”. Спечелих стипендия и заминах за Англия, където взех МВА по Banking and Finance Management . В  Лондон специализирах в  ING Barings и когато се върнах в България, продължих кариерата си в  ING Bank.  Занимавах се с капиталови пазари и инвестиционно банкиране. След въвеждането на валутния брод вече не беше толкова интересно да се занимаваш с капиталови пазари, както не е вълнуващо и в момента. Поради тази причина се ориентирах към застраховане. Започнах в AIG, където се занимавах с банковите програми – Credit life и Cross selling на застрахователни продукти през банките. Аз направих първата банкова кредит лайф програма за кредитополучателите на Пощенска банка през 1998. Направих няколко такива програми. Днес това е обичайна практика, но тогава беше нещо ново. Бизнесът вървеше добре и през 2002 бях поканен от министъра на финансите Милен Велчев да стана председател на Агенцията по застрахователен надзор. Постепенно направихме обединената Комисия за финансов надзор (КФН), като участвах в целия процес по писане на закона и структурирането на комисията. Станах заместник председател на КФН и отговарях за застраховането и здравното осигуряване. След това реших да се върна към бизнеса. По това време „Винер Щедтише Ферзихерунг” придоби компанията „Български имоти” и аз заех поста изпълнителен директор на двете компании на дружеството. Работихме добре на българския пазар повече от пет години.

    Днес отново сте в ново поприще?
    Да. Оглавих застрахователния брокер „ЕОС Риск България”. Работим с  Greco  – това е най-големият австрийски брокер. Обслужваме международни клиенти по застрахователни програми. Освен това се занимавам с катастрофични рискове. Бях консултант на Световната банка по един проект във Филипините. Пак по линия на Световната банка ще имаме и други проекти в държави от Югоизточна Азия, където рисковете от природни бедствия и катастрофи са по-големи. Там има вулкани, земетресения, високи вълни, масови наводнения. Бедствия, които, за щастие, в континентална Европа едва ли биха се случили. 

    Как започва професионалният път на Румен Гълъбинов?
     
    Завършили сте гимназия. Как се насочихте към икономиката?

    Ако тогава изобщо съм си представял с какво искам да се занимавам и ви кажа, че ми е било детска мечта, трябва да ви излъжа. Стана съвсем случайно, че отидох в Икономическия. Истината е, че много ми помогна стипендията, която спечелих и благодарение на която учих в Англия.  При различните работодатели карах вътрешни курсове, а сертификатите, които съм натрупал, освен че дават самочувствие, наистина те учат на нещо, което българските университети не могат.

    Случайно сте попаднали в Икономическия университет. А в застраховането?
    Случайно попаднах и в застраховането. Докато бях студент в София, още преди да замина за Англия си търсех работа и видях обява в „24 часа” за застрахователни агенти в ДЗИ. Отидох и питах на заплата ли е, а те ми казаха, че е само на комисионна. Бях на път да се откажа, но си подадох документите. Тогава имаше една много добра директорка на софийския клон на ДЗИ, която сега е в „Алианц”. Тя ми предложи да започна като инспектор. Аз отново зададох същия въпрос и когато ми каза, че е на заплата, отговорих, че съм съгласен. А тогава не знаех за застраховането почти нищо. Имаше пет свободни места за инспектор, а три бяха свободни. Разбирате, че нямаше голямо желание някой да я работи тази работа. Другата колежка след време пък си взе отпуск, за да гледа внучето си, и аз останах сам. Имах над 80 агенти, които трябваше да ми се отчитат. Отделно ликвидирах щети, а ми дадоха и хубав район – „Люлин”, „Модерно предградие” и „Бакърена фабрика”. Там щети, колкото искаш.

    Какво научихте на първата си позиция?
    Беше много интересно. Към мен се водеше и най-големият гараж на тогавашните таксита „С-Експрес” на „Житница”. Сутрин идвах преди всички, в 8.30, а шофьорите от нощната смяна вече се бяха наредили и ме чакаха. После обикалях районите и ликвидирах имуществени щети, а в късния следобед ми се отчитаха агентите. Това беше идеалният начин да обхванеш целия процес. Учех се в ход. Имаше много опитни колеги в ДЗИ, които ми помагаха и с които и до днес поддържаме връзка. Тогава ДЗИ беше все още държавна. Някои казват, че в държавното няма какво да научиш, но не е така. Всичко зависи от хората, които са в тази структура.

    Това ли предопредели вашия път? Ако позицията не беше на заплата и не бяхте започнали в ДЗИ?
    Да, може би ако тогава не бях започнал в ДЗИ, днес щях да се занимавам с нещо друго. Аз вътрешно за себе си винаги съм бил човек търговец. Ако не бях започнал да търгувам финансови фикции, каквито са финансовите инструменти на капиталовите пазари и дори застраховките, сигурно щях да продавам нещо друго. И не съм сигурен, че цял живот ще се занимавам с финанси, но всичко, което може да се продава и е ново, представлява интерес за мен. Аз вярвам, че търговията е всичко. Първоначално това е най-чистата форма на бизнес. Търговията е съборила толкова много прегради в световното развитие. Точно тя събори и Берлинската стена, а не политиците. Бизнесът го предизвика.

    Какви качества трябва да притежава един мениджър, за да бъде успешен?
    Ако можехте да върнете времето назад, бихте ли извървели същия път?

    Да. С нищо не бих заменил тези хубави моменти, които съм имал. Не бих заменил и разочарованията си, защото те са начин да научиш нещо. Преди да се научиш да побеждаваш, трябва да се научиш да губиш. Колкото по-често губиш, толкова по-силно изживяваш след това победата. В повечето случаи хората трябва да са с нагласата, че от 10 опита в 9 ще загубят. Въпросът е единият, в който спечелиш, да ти достави такова удоволствие и така да те компенсира финансово, че да игнорираш неуспешните.

    Вие рисков играч ли сте?
    Аз съм за обмислените решения. Допускам риск, но трябва и да се хеджира.  Моят любим икономист е Милтън Фридман, който изповядва абсолютна свобода в пазарната икономика. Пример, който той винаги дава, е Хон Конг, където няма държавна администрация, регулация и т.н. Това, което той казваше преди 35 години, отново добива актуалност. А всички  концепции за леверидж и надценяване на базови активи сега се доказва, че са били погрешни. Те просто са надували балон на очакванията. Недвижимите имоти са формален повод, за да се спука балона. Във всички търгуеми активи се наблюдава преекспонирана стойност.

    Кога според вас ще се подобри икономическата ситуация в България?
    Недвижимите имоти движеха икономиката ни напред и това е показателно за държави, които разчитат основно на суровини или нискотехнологични производства за преработка на суровини. За да видим малко повече светлинка в тунела, първо трябва да си зададем въпроса какво можем да произвеждаме и изнасяме успешно и конкурентноспособно? За съжаление не са много тези стоки, а голяма част от тях са енергоемки. И в крайна сметка човек си задава въпроса ще излезем ли изобщо от кризата или ще си останем в перманентна такава? И аз по-скоро си мисля, че ние няма да излезем от кризата. Може би втората половина на 2010 кризата ще се чувства по-малко в България, но няма да сме излезли от нея.  Докато не започнем да развиваме високотехнологични производства или поне да генерираме такива идеи.

    Бил сте ръководител на държавна структура и мениджър на частна компания. Има ли разлика?
    Където и да ръководиш хора, дори и на плажа, няма разлика. Според мен повечето хора повтарят поведението си от голямото междучасие в училище. Там всички деца са навън и са заедно. Начинът, по който комуникират и се отнасят един към друг тогава, се пренася и занапред в живота. Лидерството не е по административна причина. Лидерите винаги биват припознати от останалите. Но те без останалите хора са нищо и това го признават и най-преуспелите личности.

    Какво ви мотивира да търсите нови предизвикателства?
    Аз никога не съм доволен от себе си и от това, което съм направил. Винаги ми се иска да правя нещо по-различно и по-ново. Да запаля повече хора около мен за някаква идея. Не си представям, че ще върша едно и също нещо 10 години.

    Как усещате, че е време за промяна?

    Това е вътрешно чувство и досега не ме е лъгало.

     

    Какви качества трябва да има един мениджър или да изгради във времето, за да бъде успешен?
    За мен преди всичко големият мениджър е този, който делегира мениджърски права на останалите, за да могат те да се чувстват пълноценни, че вършат нещо важно и значимо. Така хората стават и по-отговори и са горди с това, което постигат, защото са били оторизирани да го направят. Но няма безгрешен мениджър. Напротив, често се греши, въпросът е успешните сделки да те компенсират и да си достатъчно отговорен, за да направиш още няколко такива сделки. Погледнете капиталовите пазари. Много често се публикуват само успешните сделки на Джордж Сорос или Уорън Бъфет. А колко неуспешни инвестиции са имали? Никой не казва. Само те си знаят. И може би трето нещо, което е важно, е, че нито един мениджър не може да каже, че знае всичко. Всеки трябва да е с вътрешното чувство, че трябва да се учи всеки ден, цял живот. Иначе се отдалечава от хората, с които трябва да работи, а такива мениджъри са напаст за своите организации и за съжаление ги има много.

    Как минава един Ваш работен ден?
    Планирам времето си, но винаги ми е приятно, когато някой ми се обади инцидентно с нещо, което иска да ми сподели. В компанията съм делегирал много отговорности на хората и те ги вършат ежедневно. Спомням си, когато навремето ме поканиха в централата на AIG в Ню Йорк. Мислех, че ще се срещна с Морис Грийнбърг, обаче ме посрещна един колега от маркетинга, който ми каза, че няма да мога да се видя г-н Грийнбърг и че всъщност и самите те не го виждат. Аз се учудих и попитах как е възможно, сутрин не идва ли на работа? Колега ми каза, че не е нужно Грийнбърг да идва, защото те знаят какво да правят. Важно е да дойде поне два пъти в годината, за да им каже какво ще се прави през следващите две години. Аз също вярвам, че това е ролята на лидера. Да може да направи точни прогнози. Очакванията, които има за бизнеса, са да му дадат предимството след няколко години, а не непосредствено днес. Защото днес нещата са подредени. Не са кой знае колко вълнуващи и денят минава прозаично. 

    Смятате ли се за успял човек?
    Ако човек сам си е повярва, че е успял, значи е. Аз съм се убедил, че съм успял.  


     



     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 16 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 17 часа
    преди 18 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 20 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 20 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд