четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15978 прочитания

    Успехът не означава „аз“, а „ние“

    Вихрен Славчев, съосновател и изпълнителен директор на българската ИТ компания „Мнемоника“, която влезе в класацията на „Делойт“ за 50-те най-бързо развиващи се ИТ компании в ЦИЕ
    10 ноември 2014, 10:45 a+ a- a

    За образованието и кариерния път преди „Мнемоника“

    Вихрен Славчев е главен изпълнителен директор на българската ИТ компания „Мнемоника“ и един от основателите й. Завършил е Техническия университет във Варна, специалност „Автоматика и системи за управление“. Започва кариерата си веднага след завършването на университета, като първата му работа е свързана с разработка на софтуерни продукти. Това е и първият му допир с реалната бизнес средата в България.  

    Професионалният му път продължава в компания, която работи в сферата на недвижимите имоти. В нея пък е първият му сблъсък с мениджмънта. Споделя, че тази работа го е научила на много от нещата, които може да прави днес. Научава много за това, как се управляват хора и какви подходи работят. След това натрупва опит и в различни компании във финансовия сектор, когато през 2009 съвместно със свой партньор решават да стартират собствен бизнес. Така се появява „Мнемоника“.

    „Търсихме не толкова наситена ниша на българския пазар.  И в областта на съхранението  и сигурността на данните ние видяхме точна такава“, разказва Славчев пред Economy.bg. ИТ компанията е партньор на водещи световни фирми, като ЕМС, RSA, VMware, HP, Cisco, Dell и Microsoft.  Наскоро влезе в класацията на Делойт за 50-те най-бързо развиващи се ИТ компании в ЦИЕ Deloitte Technology Fast 50 CEE 2014. Компанията работи предимно в Enterprise сектора, но има и клиенти от сегмента на малките и средни предприятия.

    Как стартира „Мнемоника“, какво се промени и какво предстои?

    Г-н Славчев, как започна всичко?
    Всичко започна съвсем естествено на база личен контакт с още един човек, Павел Йосифов, който освен мен е акционер в компанията. Разделихме дейността на търговска и на техническа и започнахме да правим това, в което сме най-добри. Най-сериозната трудност, която имахме след създаването на фирмата, бе да убедим големите компании да работят с нас. Но благодарение на личните контакти и професионализма успяхме да успеем да накараме първите сериозни играчи в Enterprise сектора да ни се доверят. С течение на времето започнахме да генерираме все повече и повече доверие. Нашето желание винаги е било не да продаваме, а да се установим като доверен доставчик и съветник на всяка една компания. 

    Какво се промени от създаването до сега?
    Освен ръста, който постигнахме, променихме се ние самите. Ние вече сме различни хора, но сме запазили в себе си чисто младежкото желание да вървим напред и да постигаме нови неща. Променихме се и като визия, и като знания. Но най вече се променихме в това, че вече знаем как да общуваме с бизнеса в България. 

    Какво предстои?
    Развиваме се с достатъчно добри темпове, макар че в нашите разбирания няма нещо, което да е абсолютно достатъчно и винаги искаме още. Планираме компанията да се разшири с търговски и технически персонал, така че да можем да покрием все по-голяма част от бизнеса в България. Дотам, докъдето ни се простират знанията, а там, където не знаем, да се научим. 

    Плюс или минус е да си българска ИТ компания?
    Безспорен плюс. Аз винаги съм бил патриот по душа и смятам, че българите в ИТ бранша имат една много добра завидна репутация. Дори и с хората, с които работим в чужбина, ние си партнираме с достатъчно много чуждестранни компании, да бъдеш българин в сферата на ИТ, е съществено предимство.

    Какви умения са нужни, за да си успешен днес и в бъдеще?
    Дисциплинираност. Българинът като цяло е много креативен човек и младото ни поколение е много способно. На места, според мен, му липсват част от познанията, които ние сме получили в образованието. Но, това което най-много ще му е необходимо е дисциплина и желанието да работи в екип. 

    Какво означава мястото в класацията на Deloitte на най-бързоразвиващите се ИТ компании в ЦИЕ? 

    За успеха и отношението към провала

    Това за нас е едно голямо признание. Беше и една голяма изненада. Когато ние влязохме в класацията, първите хора, които реагираха, бяха нашите клиенти. Започнаха да се обаждат и да ни поздравяват. За нас това е едно много съществено предимство – вече не сме малката компания, на която всички се чудеха дали да се доверят, сега вече сме една доказала се компания, с която хората предпочитат да партнират. 

    А каква е философията Ви за провала?
    Провал е силна дума. Ние в нашия бизнес винаги сме се опитвали да няма нещо, на което да кажем съществен провал. Имало е трудности, имало е пречки, но моят личен подход, който се опитвам да предам и на екипа, е, когато се срещне трудност - да може би не сме се справили по най-добрия начин, много бързо се вади поуката от нея, взема се решение, как да бъде поправена, и продължаваме напред. Връщането и ревизирането на един провал никога не е креативно. 

    Бихте ли се определили като работохолик?

    За работохолизма, уроците, хобитата и удовлетворението

    Аз не бих се определил като работохолик, близките ми обаче ме определят като такъв. За мен е важно да постигна това, което съм поставил като цел, и да продължа нататък. Не мога да кажа доколко или много ли работя. Моята лична формула е съвместяване на много работа с много спорт. 

    Кой е най-ценният урок, който сте получили до момента?

    Най-ценният урок, които съм научил, е, че в повечето случаи, когато употребяваш думата „аз“, не си толкова успешен. В повечето случаи за мен има „ние“. Не мога да кажа, че аз правя всичко сам, напротив - правим го ние. Когато има екипност, има успех. 

    Какви са хобитата Ви, какво четете?
    Обичам да играя тенис през лятото, карам сноуборд през зимата. Преди съм се занимавал с бойни изкуства. Какъвто и да е било вид спорт, който е достатъчно динамичен, ме разтоварва и ми помага да бъда по-добър в работата си.
    Предпочитам да чета развлекателна литература, която няма много общо с работата, тъй като това помага много за изчистването на съзнанието. Сред книгите, които в последно време най-много са ме вдъхновили, е автобиографията на Стив Джобс. 

    Какво Ви носи удовлетворение и какво Ви усмихва в края на деня?
    В работната среда нещата, които ме усмихват истински, са свързани на първо място с възможността да говоря с екипа свободно, всеки да може да влезе при мен и да сподели това, което го вълнува. Също удовлетвореността на клиентите, т.е. да сме предложили точното нещо в точното време.  Извън работата – да мога да прекарвам повече време с близките си хора. 

    Какви са прогнозите Ви за ИТ бизнеса през 2015?

    Очакванията за 2015-та

    Като цяло ИТ бизнесът през последните години доказа, че е труден за прогнозиране или поне в дълъг период от време. Това, което според нас ще се случи в следващата година, е ориентирането все повече и повече на българския пазар от продукти към услуги. Бизнесът ще се ориентира все повече към ползване на нещата толкова, колкото са му необходими, не придобиването им. За „Мнемоника“ специално следващата година ще бъде обусловена отново до голяма степен от способностите ни в работата със сигурност на информацията – продуктите, услугите, които предлагаме, така че да осигурим на нашите клиенти конкуретно предимство и съвместимост с регулаторните разпоредби.

    Аз имам един личен девиз, който ме води. На английски звучи: „There are two types of people: those who dream their life and those who live their dreams”.  Ние се опитваме да бъдем от хората, които претворяват мечтите си в истинския си живот. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 6 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 7 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 7 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 24 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 24 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.