петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    18133 прочитания

    За да успееш, на първо място трябва да вярваш в себе си

    „Не разбирам как българите можем да работим, както трябва, в чужбина и да даваме всичко от себе си за държава, която ни е чужда, а не можем да го направим в България“, казва Николай Нанков, регионален директор на HTC, пред Economy.bg
    27 ноември 2014, 18:19 a+ a- a

    Николай Нанков е начело на HTC България и Македония от края на октомври 2014, когато тайванският производител обяви, че открива официално представителство в страната. Той отговаря за търговските отношения и маркетинговите активности на HTC с мобилните оператори и търговските вериги в двете страни. Преди да се присъедини към HTC, е отговарял за маркетинга и продажбите на Huawei за България и Македония. Започва кариерата си в „Германос“, където преминава през различни позиции – от продуктов мениджър до мениджър на търговски отдел.

    Срещнахме се с новия регионален директор на HTC  в деня на неговото официално представяне в България, за да ни разкаже кой е той в работата и в живота.

    За образованието и наученото от него

    Г-н Нанков, разкажете ни къде и какво сте учили и бихте ли избрали нещо различно, ако можехте да върнете времето назад? 
    Доста съм мислил бих ли променил нещо в избора си на образование, но като улегнал семеен човек бих казал – не. Започнах образованието си във военно училище - Висше военновъздушно училище в Долна Митрополия. Не завърших, напуснах по-рано, имам приравнена техническа диплома. Това, на което ме научи военното образование, е дисциплина. Едно от качествата, които трябва да притежава човек, за да е успешен днес. След като напуснах Долна Митрополия, записах икономика.

    Първото ми образование е чисто търговско – завърших „Управление на търговията“ в УНСС. И всъщност там открих себе си. Разбрах, че аз съм човек търговец. Това, което научих, е, че човек първо трябва да се научи как да продава себе си, за да може да продава продуктите и компанията.  След това продължиш образованието си в УНСС – завърших магистратура „Маркетинг“ преди 3 години и това ме доизгради като човек, който вижда в дълбочина развитието на един бранд. Сглобих всички частици от пъзела.

    За първото интервю за работа, кариерния път и какви качества са необходими, за да растеш

    Как стартирахте кариерата си? Кои хора считате за свои ментори и какво научихте от тях?
    Започнах кариерата си като консултант-продавач в „Германос“ през 2000 година с едно запомнящото се интервю. Беше в провинцията, на английски език. Всички кандидати бяха дошли по джапанки и тениски, аз бях единственият, който беше дошъл с костюм. Може би това впечатли шефовете ми, които бяха гърци. Аристотелис Фотилас беше първият ми мениджър, който ме хареса, избра и впоследствие ме промотира. През годините имах много ментори. В етапа „Германос“ най-много ми повлия Александър Димитров, който сега е главен търговски директор на Vivacom. Той ми беше пряк началник от 2004 до 2009. При него се научих как да се договарям, как да бъда твърд, какво е корпоративен маркетинг и как работи тази машина. 

    Парите са... средство за постигане на целта, не самоцел

    Щастието е... децата и семейството

    Успехът е... щастието на семейството ми

    Лидер е...HTC

    Чувствам се добре, когато... съм със семейството си и когато съм си свършил добре работата

    Възхищавам се на хора, които... държат на нацията си и на държавата. Хора като Путин и Бойко Борисов. Твърдият тон, дисциплината и ясните цели, които си поставят, е това, което ми харесва

    Смятам, че за да расте човек в кариерата, освен дисциплина, са нужни нюх и хъс, т.е. да разбира това, което работи, но и да има желание да го работи. Без да харесваш работата си, без да бъдеш упорит и дисциплиниран, успех трудно се постига. Особено в международна компанията, където очакването е доста над средното на пазара. „Германос“ ми помогна и ме научи на тези ми качества. Там се научих да бъда „мъжът“ в бизнес отношенията. Тъй като ролята, което сега имам, повече подхожда на „жена“. Бих казал, че тази ми роля повече ми допада, защото има повече възможности, изисква повече мислене и повече себедоказване. 

    След Гераманос започнах работа в търговското представителство на LG, където се научих на тези стъпки в тази посока - как да бъда гъвкавият партньор, който винаги да бъде на място. В LG най-много ми повлия Иван Иванов, управляващ директор на LG, който ме научи как да „вляза в кожата“ на доставчик. След това продължих в Huawei, където изкарах почти три години. Там се поучих най-много от генералния мениджър за България – Роки Лиу. Той ме научи на китайския начин на мислене и как да постигаш и преследваш целите си. Азиатците имат една много различна представа за бизнес. Те не правят бизнес с човек, когото не познават, и човек, който ги подценява. Ще Ви дам пример с една фраза, с която се сблъсках, когато за пръв път влязох в Huawei. Отидох при изпълнителния директор и попитах: „Г-н Роки, какъв е маркетинг бюджетът ни за тази година?“, а той ми каза: „Какво искаш да направиш?“.  Това е точно обратно на мисленето, което го има тук – точното обратното на това, което бях учил до този момент. Това е начинът, по който човек може да постигне целите си. Всичко опира до това, колко можеш да инвестираш, дали си достатъчно креативен и настойчив да постигнеш своето. Така че китайският „push” подход  ми помогна много да постигна целите си.

    За нуждата от промяна

    Какво ви мотивира да търсите промяна?
    Вътрешната удовлетвореност. Когато човек навърши едни години, си прави равносметка какво е постигнал и какво иска да постигне. Когато бях на 30, приех за себе си, че на тези години, на които съм сега, трябва да бъда на определено ниво и се стремях към това. Причината да се движа напред винаги е била вътрешното ми чувство за удовлетвореност и кариерно развитие. Смятам, че това което постигнах сега, го изпълва на 100%. 

    На 30 бях оптимистично настроен и  донякъде – леко заблуден в реалностите. Тогава работех за „Германос“. Голямата корпорация или смачква човека, или той успява да се адаптира и върви нагоре. Когато си част от една корпорация, на теб ти трябва вътрешен ментор, човек, който да те вдъхновява, човек за пример. Без такъв човек ти ставаш поредното колелце от голямата машина. Ако искаш да си някой, трябва да излезеш и покажеш себе си в различна светлина, но без ментор, който те подкрепя и който да те забележи, това не става.     

    За типичния работен ден


    Днес как минава ежедневието ви? Колко дълъг е един работен ден и как протича типично?  
    Няма конкретна продължителност, тъй като все пак съм отговорен за бизнеса. Аз приемам работата, все едно работя за себе си, не само за бранда. Денят ми започва в около 7-7.30. Ако не съм се събудил, децата ми ме будят. В момента бих казал, че е доста динамичен и разхвърлян. Постоянно съм в движение, влизам от среща в среща, пътувам много, комуникирам през телефон и имейл, което е нормално за този тип работа. Все пак София е космополитен град и начинът, по който се работи в Лондон и Ню Йорк например, не е чужд и тук. Понякога работя от кафенета – тази обстановка ми действа релаксиращо и креативно. Обичам движението, обичам да мисля ходейки и шофирайки.

    За уроците до момента

    Какви уроци научихте до момента?
    На първо място да вярваш в себе си и в това което правиш. На второ място, да обичаш работата си и да бъдеш последователен. И не на последно място – дисциплина. Без дисциплина няма резултати. На мен ми се е случвало многократно и в „Германос“, и в Huawei буквално да нощувам в офиса. Такива са нещата от живота - някои поставят кариерата преди всичко. Аз не бих казал, че съм кариерист, опитвам се да балансирам. Работата си е работа, но до вкъщи. Там е семейството, децата те отпускат, релаксираш. Смятам, че съм намерил баланса как да релаксирам и същевременно да бъда амбициозен, защото в крайна сметка от мен зависят още три човешки живота. 

    Какво бихте посъветвали децата си да учат?
    Преди всичко езиково обучение. Виждаме, че все повече ставаме едно глобално село и може би след време ще имаме Съединени европейски щати. Вярвам, че следващата голяма доминираща сила ще бъде Китай, така че за едното от децата ми имам планове да учи китайски. Безспорно смятам, че два езика – английски задължително плюс втори азиатски език са нещо, което ще ни промени. Ако България се отвори повече към Азия, ще има много по-големи бизнес възможности. Но и от друга страна, азиатците също трябва доста да се адаптират и наваксват, тъй като културата им е много различна. 

    За почивката

    Как си почивате и за какво харчите парите си?
    Като се замисля, през последните 4-5 години не съм имал сериозна почивка. Не съм си позволявал дори да съм на море повече от една седмица и да стоя просто на плажа. Винаги съм бил в някаква връзка с технологиите и съм вършил работа. Позициите, които съм заемал, не са ми давали тази възможност. Да, мечтая си, като поостарея още и навърша 50, да се отдам на една заслужена почивка и може би поне на едно околосветско пътешествие. 

    Нямам хоби да пазарувам, обичам да посещавам нови места, обичам да пътувам много и да шофирам. Не съм почитател на някаква марка, обичам да харча за преживявания и за семейството си. Обичам да сме заедно. 

    Ако си вземете една година почивка, какво бихте направили? 
    На първо място бих направил това околосветско пътешествие. На второ място, бих посетил задължително Австралия, Нова Зеландия и Южния полюс, защото никога не съм бил там. Австралия и Нова Зеландия ме привличат, защото обичам слънцето и морето. 

    За ролята, в която би искал да влезе

    Ако можехте да влезете в нечия чужда роля, например за един ден, какво бихте пробвали?
    Може да прозвучи много амбициозно, но бих се пробвал да бъда икономически министър. Бих работил върху това, България да изглежда по-добре в лицето на младите. Много млади хора подценяват бъдещето си в България. Да, тук е трудно, но на Запад не е по-лесно.  Лошото, което виждам там, е национализмът, който се надига. Аз лично не виждам своето място в държава, в която всеки те сочи с пръст и казва, че ти си нежелан.  Искам да спра младите хора да бягат, искам да ги накарам да повярват и да работим за държавата си. Просто ни трябва повече труд. 

    Какво бихте посъветвали младите, които са в началото на своята кариера?
    Да отстояват себе си и да се борят за идеите и идеалите си. Това е начинът да променят държавата към по-добро. Да факт е, че от промените през 1989-90 БВП на България се вдигнал три пъти, но на фона на всичко, което се случва в Европа, това не го усещаме. Аз съм човек, който идва от провинцията и идвайки в големия град видях много изкушения, различния начин на живот. Но за близо 15-те години, в които съм в телеком бизнеса, успях да видя и другата страна на монетата - какво е на Запад и начина, по който там се работи. Това, което не мога да разбера, е как българите можем да работим както трябва там и да даваме всичко от себе си за държава, която ни е чужда, и единственото, което ни дават са пари, а не можем да го направим това в България. Надявам се всички млади хора, които са успели по някакъв начин да се развият и докажат на Запад, биха пренесли опита си тук, за да имаме бъдеще.  

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 1 час
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 3 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla