четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    21545 прочитания

    Нери Карра: Важните неща в живота не са видими за окото

    Известната дизайнерка пред Economy.bg за пътя от България до световната модна сцена
    26 март 2015, 16:48 a+ a- a

    Ан Хатауей, Джордж Клуни и Даниел Крейг. Това са само част от имената на известни личности, които са почитатели на марката чанти и кожени аксесоари NERI KARRA. Тя вече се предлага в 15 страни в стотици магазини по света.
    Всичко започва от Асеновград, откъдето е родом Нери. Живее там до 11-годишна възраст, когато през 1989 т.нар. „Голяма екскурзия” принуждава семейството й да напусне дома си и да се пресели в Истанбул. Пристигали само с два куфара, те трябвало да започнат живота си наново. Въпреки трудностите Нери успява да завърши с отличие училище. Заминава за САЩ, където е приета със специалност „Бизнес мениджмънт” в University of Miami. Завършва бакалавърската си степен за 2 години и половина с почести и медали. Започва стаж в Morgan Stanley и вместо да продължи кариерата си там, тя решава да се върне в Турция и да започне собствен бизнес. Така на 22 години тя се връща и дава началото на марката с нейното име.
    Нери Карра има докторска степен по мениджмънт от Кеймбридж. Тя е учила и преподавала в престижните London School of Economics, London College of Fashion и Imperial College Business School. В момента преподава в Conde Nast College of Fashion в Лондон.

    Economy.bg се свърза с Нери Карра, за да ни разкаже повече за уроците по пътя към глобалния моден бизнес.

    Г-це Карра, фамилията ви означава „черен” на турски. Ако трябва да опишете пътя си досега, какъв цвят бихте използвали?
    Така е, фамилното ми име означава "черен". Но аз определям живота си с всички цветове на света.

    Какво сте запазили от момиченцето, четящо списание „Паралели” и „Бурда” на смокиновото дърво в Асеновград?
    Нейният оптимизъм, любознателност и непрестанно възхищение към света и красивите неща в него.

    Дядо Ви е бил сарач, а баба Ви – шивачка. Вие продължавате традицията, изграждайки успешна модна марка. Ако можехте да погледнете себе си през техните очи, какво щяхте да видите?
    Те вече не са сред нас, но съм сигурна, че щяха да са много горди с пътя, по който семейството ми е поело. Щяха да бъдат много щастливи от силната връзка помежду ни, тъй като това винаги е било най-важното за тях и често са ни го повтаряли.

    На 11-годишна възраст по време на т.нар. „Голяма екскурзия” се налага да напуснете България. Пристигате в Истанбул с два куфара. Трябвало е да започнете живота си отначало. Как Ви се отрази това? На какво Ви научи?
    Научих се, че важните неща в живота не са видими за окото. Всички се борим за добра кариера, за по-добър живот, но това, което наистина има смисъл, е извън материалния свят. Както лисицата казва на Малкия принц: „Най-същественото е невидимо за очите”. Любовта в семейството, подкрепата и силната връзка между нас ни помогнаха в тези трудни времена. Осъзнах, че всички сме едно цяло и това ни помага да изградим живот, който е пълен с любов и уважение.

    Амбицията Ви отвежда по-късно в САЩ. Опитът там ли Ви вдъхна увереност, че можете да създадете собствен бизнес?
    От една страна - да, защото осъзнах, че всички тези големи корпорации са стартирали отнякъде, били са малък бизнес. Може да е отнело много години, но важна е била първата стъпка. Повлияха ми и американският дух, американската мечта - истинско вдъхновение да преследвам моите мечти и амбиции.
    Всичко започна, когато споделих със семейството си. Заедно работехме усилено - с родителите ми, с брат ми, с чичовци и лели, братовчеди, всички обединени, около една цел. Имах визия, споделих я с тях и до този момент, продължаваме да работим заедно. Ето защо, това не е само мое постижение.

    Как се създава успешен глобален бизнес от нулата?
    Трябва да имаш правилния продукт и смелостта да правиш нещата с интегритет. Вярвам, че хората реагират позитивно на това. Останалото са добри личностни познанства и постоянна мисъл за това, какво може да дадеш от себе си на другите. В това се крие успехът в бизнеса: винаги даваме най-доброто от себе си (най-добрия продукт, приятелството, истинската стойност), вместо само да консумираме.

    Спомняте ли си усещането при създаването на първата чанта с Вашето име?
    Всъщност първият продукт беше калъф за телефон. Честно да Ви кажа, бях толкова фокусирана върху това да предложим продуктите правилно и да имаме добър старт, че не забелязвах името си върху кутиите. Вълнуващо беше, че създаваме бизнес, който принадлежи на нашето семейство и че ще предлагаме най-качествените продукти на пазара. И до този момент, не го чувствам като „ето, това е моето име”, но със сигурност е голяма отговорност, защото когато даден артикул носи твоето име, той трябва да е най-доброто. Това е твоята репутация и почтеност, като човек и като марка.

    Колко хора са заети в компанията ви и в кои страни?
    Имаме клонове в Лондон, България, Италия и Истанбул. Фабриката ни е в Истанбул, производството на метални аксесоари и един от дистрибуционните центрове са в България, а в Италия е дизайн офисът ни и голяма част от мрежата ни от снабдители. Тъй като аз живея в Лондон, там е фокусирана маркетинговата и ПР страна на бизнеса. Общо бизнесът ни наброява близо 500 човека.

    Планирате ли производство и в България?
    Вече имаме производство в България, но само за металните части. Там хората имат много добри технически и инженерни познания, но също така българите влагат огромно количество любов в работата си и внимание към детайла и това ясно си личи в крайния продукт.

    Вие ангажирана ли сте лично с дизайна на чантите и аксесоарите?
    Кое Ви доставя повече удоволствие – креативната част по дизайна или по-скоро управлението на бизнеса?
    Разбира се, че участвам в креативния процес. Имаме дизайн екип, но всички продукти и модели са плод на моя идея или визия. Креативната страна на моя характер е силно развита и това ми доставя по-голямо удоволствие. Бизнес страната оставям по-често на баща ми, брат ми и майка ми. По този начин съм свободна да мечтая и да създавам.

    Какво Ви вдъхновява да творите?
    Може да бъде всичко. Важното е да докосне сърцето ми – природата, разговор с приятел, всекидневието или енергията, която имам, когато мислите ми са свободни. Креативността, красотата и любовта - с това е пълно сърцето ни.

    Психолози твърдят, че дамската чанта отразява женската ни същност и характер. Какво би ни разкрила Вашата чанта?
    Моята лична чанта е Mini Missy от крокодилова кожа. Тя е симпатична, елегантна, но и изчистена, което я прави лесна за комбиниране с всеки тоалет.

    Живели сте из цял свят. Къде се чувствате у дома?
    Без съмнение, моят дом е в Лондон. Това е място, където се срещат много култури и синергията е осезаема.

    Споделяли сте, че това, което Ви прави най-щастлива, е да преподавате. Защо?
    Обичам да споделям опита си с останалите. Харесва ми обмяната на енергия в класната стая. Студентите ми казват, че си тръгват от лекциите ми вдъхновени, но не осъзнават, че всъщност и аз се вдъхновявам от тях. Преподаването ми помага да оценя настоящето и колко важни са човешките отношения.

    Тема на Ваша лекция в TED е била „Наръчник как никога да не се предавате”. Вие лично имали ли сте моменти, в които сте искали да се откажете? Какво Ви даде сили да продължите?
    Разбира се, че съм имала моменти на трудност и предизвикателства, но те ме научиха, че няма грешни решения, а само житейски уроци. Понякога неуспехите са по-добри учители от успехите. Имам вътрешен дух и стремеж да създавам и да бъда най-добрата версия на себе си и това ме движи напред. Винаги казвам „Да” на идеите си, независимо от обстоятелствата.

    Споделяте, че Ваш ментор е брат Ви? На какво Ви учи той? Вие самата ментор ли сте на някого?
    Той е мой ментор, защото е пълна противоположност като характер. Той вижда света от светлата и забавната страна, което му дава по-истински поглед върху нещата. Аз съм интелектуалец, а той е натрупал опита си от живота. Докато аз съм много емоционална, той винаги знае как да запази спокойствие и да не приема нещата навътре. Той е мой ментор и често се питам: „Как би постъпил брат ми в тази ситуация?” Той е човек, който може винаги да ме разсмее и винаги носи щастие в живота ми. Ние сме като най-добрите приятели и съм истинска късметлийка, че е мой брат.

     

    Интервю: Детелина Калфова

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 59 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 3 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 4 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 5 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 5 часа