четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    25581 прочитания

    Ценните неща в живота изискват време. Научете се на „настойчиво търпение”

    Първият програмист фрийлансър в света и основател на една от първите ИТ компании във Великобритания Дейм Стефани Шърли пред Economy.bg
    24 април 2015, 14:46 a+ a- a

    „Фактът, че почти не умрях по време на Холокоста, ме мотивира да направя така, че всеки мой ден живот да си струва, да направя живота си достоен да бъде спасен”.

    „Научих, че утре никога няма да бъде като днес и определено няма да е като вчера. Това ми позволи да се справя с промените, даже да ги приветствам”.

    „Дори и в най-тежките моменти на отчаяние има надежда, стига човек да намери кураж да я потърси”.

    Дейм Стефани Шърли е един от най-успешните технологични предприемачи и една от най-богатите жени във Великобритания. Тя е и един от най-големите филантропи, дарила над 150 млн. лири от състоянието си за различни каузи.

    Вижте историята на Дейм Стефани Шърли

    Историята й обаче не започва така обещаващо. Родена в Германия през 1933, тя е едно от 10-те хил. еврейски деца, които напускат нацистка Германия с т.нар. „детски транспорт” – влаковите композиции Kindertransport. Пристига във Великобритания, където е осиновена от местно семейство. Започва работа в Post Office Research Station, където се запознава със съпруга си. По това време обаче не е позволено двама съпрузи да работят заедно в обществени организации и тя е принудена да напусне.
    Така през 1962 въоръжена с опита си от първите компютърни системи на Post Office младата жена решава да основе собствена софтуерна компания - Freelance Programers, която е един от първите стартъпи във Великобритания. Назначава само квалифицирани жени, напуснали работа, след като са се омъжили или за да отглеждат децата си. Въвежда революционни за времето си модели на работа, като гъвкаво работно време, работа от вкъщи, раздаване на акции на служители на компанията. Една четвърт от собствеността на фирамата е в ръцете на служителите й. Така когато през 1996 тя излиза на борсата и е оценена на 3 млрд. долара, 70 от служителите й ставата милионери.

    Началото е било трудно. „Хората се смееха над идеята ми да продавам софтуер, защото по това време софтуерът вървеше безплатно с хардуера. Никой не искаше да купува софтуер, още по-малко от жени”, обяснява тя. За да пробие първоначално и да спечели поръчки в доминирания от мъже бизнес свят по съвет на съпруга й тя променя името си от Стефани Шърли на Стив Шърли в бизнес кореспонденцията. Този ход й отваря врати и екипът й от жени започва да работи върху проекти, като разработване на софтуера на черната кутия на свръхзвуковия „Конкорд”. 
    Пенсионира се през 1993. Компанията й Freelance Programmers е преименувана на Xansa, придобита през 2007 от Steria.

    Дейм Стефани Шърли със сина си, страдащ от аутизъм

    Оттогава нататък тя отдава времето и парите си на проучвания в областта на аутизма и ролята на Интернет в обществото. Темата за аутизма й е близка, тъй като синът й, който страда от тази болест, умира на 37 години.
    През 2000 Стефани Шърли получава от британската кралица титлата „Дейм” (Dame), която е аналог на рицарското звание при мъжете. Оттогава пред името й започва да се изписва титлата „Дейм”.
    В периода 2009-2010 е определена от британското правителство за първи посланик на филантропията.

    Дейм Стефани Шърли беше един от лекторите на глобалната конференция TED2015, която се проведе през март във Ванкувър. Сред участниците бяха Бил Гейтс, Моника Люински и др. Лекцията й можете да видите тук:

    Economy.bg потърси Дейм Шърли, за да разкаже повече за предизвикателствата да създадеш софтуерна компания през 1962, за бъдещето на Интернет, за житейските уроци и цената на успеха.

    Стефани Шърли, родена като Вера Бухтал, заедно със семейството си

    Дейм Шърли, кой е моментът, белязал живота Ви?
    Определящ момент за моя дълъг живот (на 81 години съм) беше, когато през 1939 родителите ми ме изпратиха от Виена за Англия с влаковата композиция, известна като Kindertransport (спасителна акция за еврейски деца). Целта беше да спасят живота ми – времената не бяха добри за евреите в нацистка Европа.

    Известният психиатър и автор Виктор Франкъл пише в книгата си „Човекът в търсене на смисъл”, че: „Онзи, който има своето "защо" да живее, може да понесе почти всяко "как”. В този смисъл какво беше Вашето „защо”?
    Моето „защо” е свързано с тази травма от детството. Тя ме направи твърдо решена още в много ранна възраст да направя живота си заслужаващ да бъде спасен.

    Кои са житейските уроци, които сте научили по пътя си досега?
    Основният житейски урок, който съм научила, е формулиран в заглавието на моите мемоари – Let IT Go. То е свързано с будисткия фокус върху личното духовно развитие – да водиш ненасилствен морален живот, да търсиш щастие вместо да се мотивираш от материалното.
    Отнема доста време да постигнеш най-ценното в живота. Затова аз се научих на „urgent patience” (настойчиво търпение).

    Споделяли сте, че сте жива единствено благодарение на помощта на чужденци. Напоследък обаче се засилват ксенофобските настроения в Европа. Как според Вас трябва им да се отговори?
    Нямам лесен отговор. Но при положение, че като дете съм получила толкова много от чужденци, какво друго бих могла да направя освен да започна да се раздавам. Не говоря само за пари. Филантропията включва и отдаване на време, идеи и умения. Даже смятам за унизително „просто” да даваш пари.

    Какво беше да основеш софтуерна компания само за жени през 1962?
    Създадох моята софтуерна компания през 1962. Това беше една от първите хай-тек компании във Великобритания. Тръгнах с идеята не да правя пари, а по-скоро като кръстоносен поход за жените. Хората ми се смееха. Софтуерът по това време вървеше безплатно с хардуера на компютрите. Никой не би купил софтуер. И определено не от компания, съставена от жени, работещи от вкъщи. Кой би предположил, че софтуерът на черната кутия на свръхзвуковия самолет „Конкорд” е разработен от група жени? Започнахме на масата ми в трапезарията с по-малко от 100 долара по днешен курс, получени от работата ми и от заем срещу нашата малка вила. Всичко се правеше с минимални разходи и отне няколко години преди да получа заплата и 25 години преди компанията да започне да изплаща дивидент. Но беше вълнуващо да въвеждам както социални, така и технологични иновации.

    Част от служителите на компанията, станали милионери след излизането на борсата

    Казвали сте, че има две неща, с които се чувствате горда – да дадете работа на жени, когато за тях е било трудно да намерят такава, и да дадете акции от фирмата на служителите си. Защо това е важно за Вас?
    Компанията стартира с ясна политика: „Работа за жени с деца”. Впоследствие осъзнах колко важно е обучението. Така „работата” беше заменена от „Кариера”. Като установих по-късно, че много жени се грижат за по-възрастните си родители или партньори инвалиди, политиката на компанията се промени на „кариера за жени с близки, зависими от тях”.
    По-късно, през 1975, Великобритания прие Закона за равните възможности, което направи нашата положителна дискриминация нелегална. Оттогава нататък компанията постигна по-добър баланс между мъжете и жените (както и трябва да бъде).
    Аз не съм инвестирала никакви пари в бизнеса. Всичко беше екипна работа и така нашата бонусна система се превърна в съсобственост. Много съм горда, че близо 25% от компанията беше притежавана от служителите, без това да включва каквито и да е било разходи за тях освен за мен. Така по-късно, когато компанията беше оценена 3 млрд. долара, 70 от служителите ми станаха милионери.
    Честността винаги е била важна за мен. И винаги изглежда честно за тези, които имат повече, да споделят с тези, които имат по-малко.

    Дейм Стефани Шърли със сина и съпруга си

    Какво е за Вас успехът? Каква е цената, която Вие платихте за него?
    Ако нещата са лесни, то те не са ми интересни. Успехът за мен е постигането на трудна цел. Удовлетворена съм, че направих това, което беше заложено в мен да направя.
    Да, имаше си цената – по отношение на здраве, време за семейството и приятелствата. Ако създаването на бизнес беше лесно, всички щяхме да сме милионери.
    Хората ме познават с успехите ми, но аз имам и своите провали. Моята тайна в такива случаи винаги е била да се вдигна, да се изтръскам и да продължа напред. Да оставя спомена да си отиде, но да се поуча от грешките си. Да пожъна резултатите от тях.

    След като се пенсионира Дейм Стефани Шърли отдава времето и парите си на проучвания в областта на аутизма и ролята на Интернет в обществото

    Как изглежда бъдещето на Интернет според Вас?
    Къде бихме били сега без Интернет? Основах Oxford Internet Institute, който не се занимава с технологията, а по-скоро изследва социалните, икономически, правни и етични въпроси, свързани с нея. Технологията само по себе си не води до промяна, но тя улеснява всичко.

    Ще изместят ли машините хората от работните им места?
    Машините определено заместиха много видове ръчна и чиновническа работа. Но и донесоха огромно благосъстояние, като създадоха нови дейности. Вече 6% от британците са заети с дейности, които не са съществували през 1990. В Лондон те са 10%. От 1990 досега има над 1500 нови имена на работни позиции.

    Какъв съвет бихте дали на младите хора? Какви умения трябва да усвоят те днес, за да са успешни утре?
    Често млади хора ме молят за съвет. Много е просто. Избери да правиш нещо, което харесваш и което ти носи удоволствие. Квалифицирай се. Заобиколи се с най-добрите хора в областта и след това се ЗАБАВЛЯВАЙ от работата!

    Интервю: Детелина Калфова

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 7 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 8 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 10 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 12 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк