вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11210 прочитания

    По петолинието на успеха

    Виртуозът на клавишите Светослав Тодоров за пътя от Добрич до най-престижните концертни зали в света Royal Albert Hall и Carnegie Hall пред Economy.bg
    07 март 2018, 10:34 a+ a- a

     

    Васко Василев го определя като „много добър“ пианист, а Найджъл Кенеди като „удивителен“. Запознайте се със Светослав Тодоров – младата българска сензация на световния музикален афиш! 26-годишният българин е родом от Добрич, но вече е записал името си с концерти в Royal Albert Hall в Лондон, a на 23 май ще го чуят и в Carnegie Hall в Ню Йорк. Тези зали са мечта за всеки, избрал нотите за своя съдба.
    Светослав завършва Музикалното училище във Варна, после учи в Софийската консерватория, след което продължава в Университета в Единбург. Прави магистратура в Кралския музикален колеж – Лондон и специализация в Ню Йорк. Като студент в Единбург Светослав свири пред принцеса Ан, дъщерята на кралица Елизабет. Посвещава своя дебютен видеоклип „Капустин Проджект“ на 90-годишнината на кралица Елизабет. Носител е на редица международни отличия от многобройни конкурси по цял свят. Наскоро Светослав основа Академия за онлайн обучение на млади таланти.

    Свързахме се със Светослав Тодоров по Skype, за да ни разкаже повече за пътя си до Royal Albert Hall и Carnegie Hall, за предизвикателствата и уроците по този път.

    "Ако критиката те плаши, замисли се – чувал ли си някой да е издигнал паметник на критик“.

    От Добрич до Royal Albert Hall и Carnegie Hall
    „Не трябва да се страхуваш да бъдеш себе си, да бъдеш различен. Ако критиката те плаши, замисли се – чувал ли си някой да е издигнал паметник на критик“. Така Светослав Тодоров обобщава това, което е научил по пътя си от Добрич до най-престижните концертни зали в света. Подчертава, че градацията: Добрич-Варна-София-Единбург-Лондон-Ню Йорк му харесва, но „естествено, всички тези нови „животи“ носят много предизвикателства“. Когато се мести от Добрич във Варна, му се налага да живее и да се справя сам едва на 12 години. Във Великобритания предизвикателство се оказва сблъсъкът с чуждата култура и език. Най-важният урок – смело да дава израз на своя артистизъм без да се страхува от критика, научава в Ню Йорк. „Радвам се, защото мога да кажа, че съм намерил себе си“.

    „За Carnegie Hall никога не съм си мислил, че някога ще може да ми се случи“.

    За честта да свириш на кралската дъщеря
    „Това беше може би най-вълнуващото нещо, което ми се случи първата година в Единбург“, разказва Светослав за концерта си пред принцеса Ан, дъщерята на кралица Елизабет. „До последно не вярвах, че ще стане“, споделя още той за емоцията от тази вълнуваща среща. „Накрая, когато свърши, тя дойде и ми каза: „Много Ви благодаря за приятната музика!“ Беше великолепно и аз, естествено, се разтопих. Една принцеса да каже това на едно момче е много вълнуващо“. Въпреки невероятната чест Светослав не се е главозамаял. „Аз съм здраво стъпил на земята. Знам кой съм, откъде съм и къде отивам. Тези неща не могат да ми повлияят“, подчертава той.

    Сбъднатата мечта Carnegie Hall
    „За Carnegie Hall никога не съм си мислил, че някога ще може да ми се случи“, споделя младият българин, който на 23-ти май ще изнесе концерт в може би най-известния концертен комплекс в света. „Много съм благодарен за тази възможност и ще се опитам да представя себе си и България по най-добрия начин“, посочва Светослав.

    Следващата стъпка
    „Следващата стъпка е награда Грами. Колкото и гръмко да звучи, може би някой ден това може да се случи. Надявам се да ми се случи“.

    "Успех е човек да се чувства свободен да мисли и да се изразява под различни форми".

    Успехът е…..
    „Успех е да се чувстваш щастлив. Да си си набелязал неща, да се опитваш да ги сбъдваш и да се чувстваш щастлив от този факт“. Това е мерилото на Светослав. „Успех за мен е и човек да се чувства свободен, т.е. да е свободен да мисли, да се изразява под различни форми“, допълва дефиницията си той. „Успех е да има надежда, да си сбъдваш мечтите, да обичаш. Да правиш добро. Според мен това е успехът. И това, естествено, ще ти се върне, ако го показваш“.

    Формулата за успех
    „Работата е много голям фактор в израстването на един човек, без значение дали това е човек на изкуството, науката и т.н. Устремеността също е много важна – да знаеш каква цел имаш и как я преследваш. Разбира се, трябва да има талант, но късметът също е много важен“, формулира съставките за успеха Светослав.

    България vs. чужбина
    „България дава много хубава основа и първоначален опит. Естествено в чужбина вече се сравняваш на международно ниво. И ако имаш късмета, устрема и всичко, което изброих, може би нещата ще се получат. Чужбина наистина дава хубав опит, който впоследствие всеки българин ще може в някаква форма да върне в България“.

    За любовта към България и българския фолклор

    Закърмен с българския фолклор
    „Родителите ми са народни музиканти. Не мога да свиря народна музика, но съм израснал с нея. Имам голямо уважение към нея“. Подчертава, че освен от фолклора е повлиян от джаза и от поп музиката. „Всички тези влияния ме оформят като музикант“. Споделя, че по време на концерта в Royal Albert Hall се развълнувал много, когато изсвирил „Ноктюрно“ на Веселин Стоянов. България и българският фолклор присъстват и в най-новото видео на Светослав. На 3 март той представи съвместен проект с народната певица Поли Хубавенска, която също живее в Лондон. „Подготвихме проект, който съчетава народна музика с малко по-съвременен стил, получи се нещо като етно джаз“.

    Да преподаваш музика отвсякъде и по всяко време

    Да преподаваш музика онлайн – мисия възможна
    „Онлайн академията ще дава възможност на музикални ентусиасти от всички страни да се свързват с много изявени млади, но и установени изпълнители от цял свят“, разказва Светослав за новия си проект Star Platform. „Идеята е, че не е задължително да сме на едно място. Има много българи в чужбина, може би им е трудно да се свързват с музикални преподаватели от България и не само. Затова реших, че това е една хубава възможност“, обяснява идеята си младият пианист. „Регистрираш се в уебсайта и ние влизаме във връзка с теб“, добавя той. „Засега сме започнали с няколко инструмента. Имаме пиано, разбира се. Също цигулка – една страхотна млада изпълнителка Зорница Иларионова; джаз пиано с моя джаз професор от Кралския музикален колеж. Имаме гайдар от Единбург, който свири на всички видове гайди – шотландска, българска, каба гайда, словашка и т.н. Имаме кавал от България – Живко Василев“. На въпрос дали е възможно да се преподава музика онлайн, Светослав отговаря, че той самият е опитвал. „Докато бях в Ню Йорк, преподавах в Лондон. Така реших, че това е възможно и че бих могъл да бъда полезен. Разбира се, живият контакт е незаменим. Затова предвиждам да има някакви срещи, може би годишни майсторски класове. Най-главната цел е всичко това да води към България“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 6 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 7 часа
    преди 7 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 10 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 10 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд