петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6954 прочитания

    ИТ лидерите в България: Стоян Дамов, Tick42

    Съоснователят на българската софтуерна компания разказва пред Economy.bg за пътя си досега
    10 март 2022, 10:10 a+ a- a

    Стоян Дамов - съосновател и СТО на българската софтуерна компания Tick42

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите в България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

    Вижте какво сподели Стоян Дамов, съосновател на българската софтуерна компания Tick42.

    Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
    След първата ми игра на Pong като дете, бях запленен от компютрите и в 6-и клас започнах да ходя на уроци по програмиране в единствения компютърен клуб в Бургас - с BASIC, на Правец 8:) Въпреки любовта ми към компютрите след 7-и клас избрах Икономически техникум пред ПМГ и после информатика в УНСС задочно, за да мога да работя. Впоследствие и двете образования ми бяха полезни, защото последните 18 години работя предимно във финансовия сектор.

    Самоук програмист съм, както много от хората на моята възраст. По онова време нямаше интернет и четяхме каквито книги успеехме да докопаме. Днес може би е по-трудно, защото в сила е точно обратното – има толкова много информация, че човек много лесно може да се парализира пред огромния избор и много трудно може да отсее зърното от плявата.

    Най-ценно за мен беше, че родителите ми възпитаха в мен любовта към книгите. Не съм спирал да чета и в „лоша“ година прочитам поне 20 книги. Днес на младежта ще бъде полезно, ако в препоръчителната им литература бъдат включат някои книги, които да ги подготвят за живота след училище. Например “Кожата в играта” на Насим Талеб, “Мисленето” на Даниъл Канеман, “Принципи” на Рей Далио, книгите на Едуард де Боно.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    Отново бих завършил две образования – едното би било нещо специфично като роботика, която ми е много интересна, но съм скаран с хардуера:). Другото би било бизнес ориентирано, защото, за да бъдеш успешен предприемач, е нужно да мислиш по съвършено различен начин.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Първата ми работа като професионален програмист беше преди 22 години в „Рила Солюшънс“, най-добрата по това време софтуерна компания в България, на която всички програмисти дължат въвеждането на подобаващи заплати. „Рила“ откри невероятни професионалисти – Вальо Павлов (CTO там), Радо Николов, който води SAP Labs, Стоян Рачев (CSA там), Преслав Наков, удостоен с първата награда „Джон Атанасов“ от президента, Жоро Кременлиев, Ицо Хаджичонев (в момента CEO и CPO в A4Everyone) и още много, много умни глави – прекалено много, за да ги изброя тук.

    Как се чувствах там? Като човек със засилен синдром на самозванец. Бях в двайсетте си и имах много сърце и по-малко „глава“, но беше много яко. Откритите дискусии, в които всеки може да изрази мнението си, без да се притеснява от мениджъра си, са част от културата, която съм се опитал да пренеса и в Tick42.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    В Code Assistance се запознах с най-якия програмист, най-добрия ми приятел и настоящ партньор и съосновател на Tick42 – Любо. Там срещнах и Иван Стоев, който ми даде чудесен пример за технически директор – с бръснещ ум, но умеещ да слуша и приемащ друго мнение, ако е убедително. А запознаството с Бойко, Зарко и Васил от „Телерик“/ Campus X беше безценно – изключително умни и щедри хора, които ми помагат в личен и професионален аспект при всеки удобен случай. Като порасна, искам да бъда като тях :) Затова всеки път, когато представям Tick42 пред курсистите от „Телерик Академия“, се старая да им предам моя жар за програмирането и същата позитивна енергия.

    Парти по повод откриването на офиса на Tick42 в Campus X

    Как се роди идеята да стартирате Tick42?
    В периода от 2003 до 2009 година, когато с Любо бяхме консултанти на свободна практика, се запознахме с настоящия ни CEO, Лесли Спайро. Докато работихме заедно, се сприятелихме и Лесли ни предложи да основем фирма тук, в България.

    Стоян с Лесли Лесли Спайро - съосновател и CEO на Tick42

    В началото нямахме никакви титли, наемахме само суперяки старши програмисти (повечето от които са с нас и до днес) и с години се кълняхме, че фирмата няма да надвиши 10, 20, 30 души и ще останем завинаги „плоска” организация.

    Стоян с екипа на Tick42, когато наброява 30 души

    12 години по-късно сме 110+ и имаме стройна йерархия и кариерни пътеки :) А можеше да е автомивка, която се управлява суперлесно, както предлагаше на шега (или не) преди години Любо.

    Екип на J.P. Morgan на гости в офиса на Tick42 в София. С оранжевата тениска е съдружникът на Стоян и съосновател на компанията Любомир Константинов.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Когато започнах в Tick42, бях техничар – Tech и Team Lead, бизнес анализатор и архитект. С нарастването на фирмата, задълженията и отговорностите ми се увеличиха и вече съм технически директор и управител. Най-важната ми отговорност днес е да намирам и създавам лидери в организацията, които да я развиват.

    Какво Ви мотивира?
    Предизвикателствата. Програмирането е професия, която няма научаване цял живот. Подобни са и двете ми хобита – свиренето на барабани и тениса. Единственият човек, с когото може да се сравняваш и в трите, е със себе си.

    С какво не бихте направили компромис?
    С истината и справедливостта. Винаги съм бил откровен, което понякога крие рискове, въпреки че, гледайки назад, честността ми е носила по-често уважение. Виждал съм много несправедливости в живота си и се боря с това при всеки възможен случай.

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Ще цитирам Joel Spolsky – “Умни и свършват работата”. По възможност по-умни от мен :) Хора с хъс – деятели, а не оратори. Такива, които не се предават, но търсят помощ, когато нещо им е непосилно. Хора, които търсят решения, а не проблеми или оправдания. Хора, които са отдадени на работата си, а не просто участници. В компанията имаме документирани 3 ценности:

    •Give a Shit – да ти пука за това, което правиш; за тима ти; за компанията и клиентите ѝ;

    •Keep Learning – да не спираш да учиш и да се развиваш; да споделяш с другите и да ги вдъхновяваш;

    •Don’t be a Mushroom – да бъдеш проактивен; да искаш помощ; да умееш да отказваш, когато е нужно; да споделяш, когато нещо те демотивира.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
    Това е голям въпрос, за който има изписани много книги. Аз лично бих дал следните два съвета:

    •Всеки мениджър трябва да се стреми да наема по-умни и по-кадърни хора от себе си и да ги оставя да си вършат работата. Като наемеш Леброн Джеймс, не го учиш как да дриблира. Егото и мениджмънтът са несъвместими.

    •Да бъде автентичен, честен и прям.

    Книгите, които горещо препоръчвам на всеки мениджър, са: “High Output Management” (Andrew Grove) и “Nonviolent Communication” (Marshall Rosenberg), “The Five Dysfunctions of a Team” (Patrick Lencioni), “The Hard Thing About Hard Things” (Ben Horowitz), “7 Rules for Positive, Productive Change” (Esther Derby) и “The Manager’s Path” (Camille Fournier).

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариерата и какво научихте от тях?
    Първото нещо, което научих, е, че понякога силните страни, които ти помагат да водиш малка фирма, могат да се превърнат в слаби, когато фирмата порасне. Например личният контакт. Няма нужда да бъдеш “on top” на всичко, което се случва. Достатъчно е да дадеш насока и да делегираш отговорността на други хора, на които да се довериш, и които ще постигнат по-големи резултати от теб.

    Второто (и за което получих като подарък книгата “Nonviolent Communication”) е, че на работа, особено ако си лидер, не можеш да си позволиш емоциите да вземах връх – дори и в най-напечената ситуация. За мен, който съм хиперенергичен по природа, това беше изключително трудно за преодоляване.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    Не бих пропушил и не бих поканил приятелката си на джаз концерт :) Сериозно, бих започнал “коучинг за изпълнителни директори” сесии много по-рано. Бих прочел мениджмънт книгите, които изброих по-горе по-рано, вместо да изобретявам колела в движение. Бих променил още много неща, но предимно у себе си.

    Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
    България тепърва “отлепя”. „Телерик“ беше първият еднорог, но вижте Hyperscience, Leanplum, Chaos Group... Само в рамките на Campus X има няколко стартъпа, които получиха значително финансиране или бяха придобити през последните 1-2 години – OfficeRnD, Gtmhub, Payhawk, SMSBump, FITE…

    Има още много компании и идейни хора в България. Проблемът е как да се намерят специалисти за тези компании – програмисти, продуктови мениджъри, QAs, дизайнери и т.н. Очевидно наддаването със заплати и „пакети“ е zero-sum game и няма бъдеще. Пандемията ни научи, че може да се довериш на хората си да работят отвсякъде. Това, уви, не означава, че „вносът“ на програмисти от чужбина е решение.

    Устойчив растеж може да се постигне само чрез създаване на нови кадри и приемането на факта, че за да имаш старши специалисти, трябва да инвестираш в „отглеждането“ на младши ентусиасти. „Телерик Академия“ е наш любим партньор и една трета от програмистите ни са бивши курсисти, за което сме им суперпризнателни. Създадохме си и специална програма, в която допълнително дообучаваме новопостъпилите младши програмисти, за да могат още по-бързо да достигнат високото ниво, което се изисква в компанията, и това, че имат сериозната основа на „Телерик Академия“ много ни улеснява в това.

    По какви проекти работи Tick42 в България вижте тук

    Видео за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Тик42 АД в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ лидерите в България: Елеонора Георгиева, МенторМейт
    ИТ лидерите в България: Драгомир Николов, VMware - CPBU
    ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber
    ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
    ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
    ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
    ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 13 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство