вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8323 прочитания

    Women in IT: Добринка Йорданова, старши инженер „Техническа поддръжка“, Progress

    Докато работих в Унгария и Япония, видях, че там броят на жените в ИТ е много по-малък. Смятам, че в България всеки има равен шанс да се докаже независимо дали е мъж, или жена, казва Добринка
    21 март 2022, 17:29 a+ a- a

    Добринка Йорданова, старши инженер „Техническа поддръжка“, Progress

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се с Добринка Йорданова, старши инженер „Техническа поддръжка“ в Progress.

    Добринка, разкажете ни за Вашето образование.
    Имам бакалавърска и магистърска степен специалност „Компютърни системи и технологии“ в Националния военен университет „Васил Левски“ в гр. Велико Търново. По време на следването имах възможност да участвам в програма „Еразъм“ с цел обучение и практика. Научих много, запознах се с хора от различни краища на света, изградих много приятелства. 

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
    Може би гимназията има своя принос към това. Завърших Природо-математическа гимназия и математиката и физиката ми бяха любими предмети. След това в университета записах специалност, в която се изучават хардуер и софтуер. Още от гимназията ми беше интересно как се разработват уебсайтове, а тогава и смарттелефоните навлизаха много бързо. Бяха ми интересни приложенията на тези телефони и исках някой ден и аз да разработвам такива. Започнах да си правя мои лични проекти, ползвайки HTML, CSS и JavaScript. Имах и книга за програмиране с Visual Basic с интересни задачи за решаване.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Първата ми работа беше стаж като разработчик на мобилни приложения в четвърти курс в Университет „Обуда“ в Унгария. Създадох мобилно приложение за Android, което след това се ползваше от студентите в университета. Чувствах се полезна и бях щастлива, че това, което разработих, има практическо приложение. По време на стажа се впуснах и в предизвикателство да уча и ползвам нова технология за създаването на това мобилно приложение. 

    Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    След стажа в Унгария се върнах в България и завърших бакалавърската си степен. Към края на четвърти курс заминах на едногодишен стаж в Япония, който включваше едноседмичен семинар за запознаване с японската култура, четири месеца интензивен курс по японски език и осем месеца стаж в японска софтуерна компания. Компанията, в която беше стажът ми, разработваше мобилни приложения, както и свои продукти като UI framework и платформа за лесно и бързо разработване на мобилни приложения. Там работих като front-end developer, mobile developer, technical support. Имах възможността да работя в два екипа, единият от които само с японци, а другият – международен. В първия имах възможността да практикувам японски. 

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
    В момента съм старши инженер „Техническа поддръжка“ в Progress. Помагам на клиенти програмисти, които ползват нашия продукт – Progress Telerik UI for Xamarin, да разработват мобилните си приложения съобразно техните изисквания, следвайки добрите практики. Насочвам ги как да подходят към специфичен казус или проблем и им помагам да се ориентират във възможностите на нашия продукт и как биха могли да ги ползват.

    Инженерът по техническата поддръжка за мен е лицето на компанията за клиентите, връзката между клиентите и продуктовия екип. В ежедневната си работа директно комуникирам обратната връзка, получена от нашите клиенти, с продуктовия и инженерния екип. 

    Освен работата с клиенти имам и много други разнообразни задачи като подготовка на техническа документация, разработване на примерни приложения, които показват функционалността на продукта, както и писане на блог статии.

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    В Progress всеки ден е ново предизвикателство, защото имам възможност да работя с различни и нови технологии и да разрешавам разнообразни технически казуси. Понякога работя директно с клиентски проекти. Удовлетворението от работата идва от това да видиш, че си помогнал на някого да реши даден проблем и да продължи работата по приложението си. 

    Последните две години активно участвам в онлайн сесии в канала на Progress в Twitch, Code It Live. По време на сесиите разказвам за Telerik UI for Xamarin и новостите около него, показвам дема и пиша код на живо. Вярвам, че участието в такива инициативи ни помага да сме по-свързани с нашата общност и клиентите ни. 

    Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
    В работата си се уча от хората, с които работя, както и от нашите клиенти. Посещавам онлайн лекции, конференции, курсове. Основно се насочвам към теми, свързани с програмиране, нови технологии, тенденции в мобилните технологии, развиване на умения за презентиране. 

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Предизвикателства винаги има независимо дали си мъж, или жена. Не мисля, че съм срещала предизвикателство в ИТ компания, което е било конкретно за жена. 

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    В ИТ индустрията в България има място за мъже, и за жени. Докато живях и работих както в Унгария така, и в Япония, видях, че там броят на жените, работещи в тази сфера, е много по-малък. Смятам, че тук, в България, всеки има право на равен шанс и възможност да докаже своите умения и компетенции независимо дали е мъж, или жена. Сред колегите си се чувствам много добре, даже бих казала, че сме като едно голямо семейство.  Подкрепяме се, уважаваме се, помагаме си и учим един от друг.

    Кои са на-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Чувала съм например, че физиката, математиката и компютрите са за момчета, а хуманитарните науки – за момичета, но аз не смятам така. Даже в училище физиката и математиката ми бяха едни от най-силните предмети и съм помагала на момчетата в класа. Мисля, че жените имаме заслужено място в ИТ индустрията – и не само в нея, разбира се – и сме се доказали в това.

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Обичам да пътувам по света, да се запознавам с нови хора и култури.  След престоя ми в Япония започнах активно да готвя японска храна – суши, якисоба, такояки и гьоза. За Коледа получих подарък, който ми дава възможност да си приготвям и набе, което е типично зимно японско ястие, нещо като зимна японска супа. 

    Още от малка обичам да рисувам и сега често посещавам събития за рисуване с вино. И не на последно място, обичам да излизам с приятели, да ходя на кино и да играя конзолни игри. 

    Ако можете да се обърнете към момичета, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    Нека се замислят над това какво искат да правят всеки ден. В ИТ сферата има огромно поле за изява и различни направления за развитие. Важно е работата да ви доставя удоволствие, да ви мотивира всеки ден, да ви дава възможност да учите и да се развивате. В България има много организации за насърчаване на жените в сферата на технологиите. Аз често посещавам лекции на Women Who Code Sofia. Намирам ги за много полезни, самата аз съм била гост-лектор. 

    Момичета, вярвайте в себе си, учете и преследвайте целите си. 

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Прогрес Софтуер ЕАД в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    Women in IT: Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Women in IT: Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Women in IT: Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 17 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 18 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 19 часа
    преди 20 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 23 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев