събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6797 прочитания

  Бизнес лидерите в България: Станислав Червенаков, Управител клон Петрич, АББ България ЕООД

  Във всяка професия има изключително много предизвикателства, но когато човек има цел, дисциплиниран е, работи усърдно и честно, предизвикателствата се преодоляват с лекота
  17 юни 2024, 16:23 a+ a- a

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В тази рубрика целта е да разкажем за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

  Запознайте се със Станислав Червенаков, Управител клон Петрич, АББ България ЕООД.

  Име: АББ България ЕООД
  Сфера на дейност: Електрическо оборудване за средно и ниско напрежение, системи и продукти за задвижване и автоматизация на технологичните процеси, както и измервателна апаратура.
  В България е от: Първите производствени предприятия на АББ в България стартират дейност през 1996 г. в град Севлиево и град Петрич.
  Брой служители глобално: над 105 000
  Брой служители в България: над 2500
  Офиси в България: София, Пловдив, Раковски, Петрич
  Основни продукти: АББ в България произвежда компоненти ниско и средно напрежение, като водещото бизнес направление е електроснабдяване и електрообзавеждане
  Клиенти/Пазари: Продуктите и решенията на АББ България намират приложение в data центрове, промишлени и производствени предприятия, критична инфраструктура и сгради. Сред част от страните, в които доставяме, са Норвегия, Франция, Швейцария, Германия, Италия, Чехия и други.
  Компанията в цифри: АББ Електроснабдяване и електрообзавеждане за 2023 (Основен бизнес за България): 14,6 милиарда щатски долара приходи, над 50 000 служители, 12 000 дистрибуторски партньори, 8 регионални дистрибуционни центъра, 105 производствени локации, 1,7 милиона продукта изпратени дневно.

  Г-н Червенаков, разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
  Завършил съм бизнес мениджмънт в България и допълнителни – бизнес, здраве и безопасност и Лийн обучения в Англия и Полша. Най-ценното е, че и до ден днешен продължавам да научавам нови неща, процеси и практики. За мен е много важно както професионалното, така и личностното развитие.
  През последните 20 години този процес за мен стана много интензивен, като се стремя седмично да чета и научавам нови неща, за да се усъвършенствам. Гледам доста подкасти от целия свят с най-различни гости, от които се уча. Живеем във време, в което имаме информация за всичко чрез интернет – това е огромен плюс, когато времето се оползотворява правилно.
  Спортувам, за да поддържам тялото си и духа си на добро ниво, което ми позволява в професията и в живота да постигам целите си с лекота.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
  Отново бих избрал бизнес мениджмънт, защото ме научи на управление, маркетингови похвати, микро- и макроикономика, стратегически процеси дори и начин на поведение. Щастлив съм, че родителите ми ме насочиха в такава посока и ми показаха правилния за мен път. Аз съм 3-то поколение с икономическа специалност след моя дядо и моята майка, така че при мен е и заложено отначало.

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Първата ми работа в България беше на доста ранна възраст към една от големите вериги бензиностанции, като зареждах и миех коли, което ме научи на много и ме подготви добре за живота. Тази работа ме мотивираше да се развивам и да постигна повече в живота си и да се трудя и боря.
  След това преминах през други работни места като попълване на данъчни декларации за 1 месец към данъчна служба в Пловдив, работил съм и в казино като крупие и всички тези първи мои стъпки са ми дали доста знания и увереност. Няма срамна работа и съм горд, че тези хора са повярвали в мен и са ми предоставили възможност, за да покажа труд и умения.

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Винаги съм имал и добри и някои не толкова добри моменти, но винаги хубавите са били много повече. Когато работиш с много хора и заедно постигате цели за едно общо благо, идва моментът да те отличат заедно с екипа – това винаги ще ме съпровожда. Смятам, че и добрите, и лошите моменти са изключително важни, защото те учат винаги да си позитивен, да имаш ясна цел, да помагаш на другите. Дори и да не успееш от първия или втория път, да се изправиш и да продължиш напред и да си мотивиран от целите си. Да създавам екип от специалисти, които са задружни и гледат в една посока, за мен е от изключително значение. 

  Как започнахте в настоящата компания?
  През пролетта на 2023 кандидатствах за длъжност в АББ България и след няколко интервюта ми предложиха длъжност за непрекъснато усъвършенстване на видовете производствени процеси за хъба в Европа, който включваше Индия, Египет и Аржентина. Имам честта да работя във фирма, която наистина се грижи за своите служители и всеки ден работя и комуникирам с хора от различни държави, произход, култури и знания – това само по себе си е огромно удоволствие и плюс. Всеки ден научавам нещо ново и имам възможност да помагам.

  Какви са Вашите отговорности днес?
  Днес съм управител на фабрика АББ клон Петрич и отговарям за 600 души, тяхното здраве и безопасност, за целия производствен процес, за финансовото представяне на фабриката като цяло. Имаме екип от добри професионалисти, с които работя и на които разчитам. Мисията ни е да се развиваме не само във финансовата част, но и да привличаме нови проекти и инвестиции, за да могат младите бъдещи специалисти да имат една стабилна база и бъдеще в АББ с години напред.

  Какво Ви мотивира?
  Мотивацията при мен е многопластова и се състои от неща като: постигнати добри резултати, нови проекти, постоянно усъвършенстване – не само на фабриката, но и при хората; трудностите, които носи със себе си всеки един процес, свързани с производство и финанси.
  Мотивират ме хората с желание, изключителните ни таланти, които имаме в тази прекрасна страна България в сфери като математика, художествена гимнастика, шах, вдигане на тежести, алпинизъм.

  С какво не бихте направили компромис?
  Никога е доста силна дума и я избягвам, но не правя компромиси, когато говорим за песимистично отношение, лично или професионално, недисциплинираност, непрофесионализъм, неспазване на правилата и предателство.

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  За мен и екипа тук всеки човек, който иска да работи и да се развива и има силна вътрешна мотивация, винаги е добре дошъл при нас. Има ли желание човек, може да постигне всичко без значение от произход, култура, религия, възраст и т.н. Всички сме хора и трябва да има толерантност и разбиране. 

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно компания?
  За да си добър мениджър, трябва да имаш набор от качества като: добри познания за процесите (вътрешни и външни), умение да делегираш, комуникацията с екипа да е много ясна и точна, човечност, справедливост, постоянство и не на последно място добър психолог. Важно е да знаеш как да подхождаш към хората с цел те да са доволни, да се чувстват комфортно и безопасно на работното си място. Когато това е налице, ефективността и добрите резултати идват от само себе си. 

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
  Във всяка професия има изключително много предизвикателства, но когато човек има цел, дисциплиниран е и работи усърдно и честно, предизвикателствата се преодоляват с лекота. Човек трябва да се учи от грешките си и да е смирен. Да знае, че понякога не всичко зависи от нас, когато има трудност, да стисне зъби и да продължи напред.
  Промяната в човешките навици също е едно от най-големите предизвикателства, но с правилен подход, постоянство и коучинг, нещата се развиват в правилната посока. Много е важно да се обясни на хората защо дадена промяна е необходима и как тя може да се осъществи с тяхното съдействие.
  Научих и доста от спорта като усърдие, дисциплина, общи цели, да бъдеш отборен играч – така е и в бизнеса. Ако едно от тези неща не е налице, то тогава провалът е гарантиран. 

  Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
  Бих променил технологиите, за да направим живота си по-лесен по отношение на бизнеса. Тогава и икономиката на страната ни би била на по-добро ниво.

  Как си представяте развитието на Вашата индустрия в България през следващите години?
  Работим в индустрия, която се променя много рязко всяка година по отношение на продукти, които се търсят на пазара от нашите клиенти. Затова трябва да сме изключително гъвкави и да приемаме всяко ново начинание с отворени обятия. Уверен съм в позитивното бъдеще на АББ в България, след като виждам с какви знания и хъс работят талантите във всички наши локации.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на АББ БЪЛГАРИЯ ЕООД в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА БИЗНЕС ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ 

  Стефан Гьошев - Старши Вицепрезидент „Продажби“ в Progress
  Биляна Попова – Зам. Директор Техническа дирекция в Телелинк Инфра Сървисис
   
  Любомила Андонова, Ocean Investments
  Зорница Узунова, tbi bank

  Деси Костова, myPO
  Владимир Борачев, Менторис
  Рени Миткова, ЕОС Матрикс
  Димчо Димчев, карго-партнер
  Франк Кванте, Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт
  Михаела Юзирова, Кофас

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 11 часа
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 13 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 15 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 16 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство