понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5342 прочитания

  ИТ и аутсорсинг компании започнаха да наемат офиси в морските градове

  Офис пазарът изпрати полугодието с най-силно търсене от началото на кризата, се посочва в доклад на Forton
  08 юли 2014, 13:33 a+ a- a

  Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton

  Нарастващ брой компании от аутсорсинг и ИТ секторите вече търсят нови местоположения извън София. Това се отбелязва в доклад на консултантската фирма за имоти Forton за пазара на бизнес имоти за първото шестмесечие на годината.

  „Аутсорсинг и ИТ секторите продължават да се представят отлично. България е ключов център за услуги за големи американски и западноевропейски компании и тази й позиция ще продължи да поддържа пазара и в бъдеще“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton.

  Sutherland влезе в Бургас, а Concentrix - във Варна. „Интересът към тези градове и Пловдив се увеличава, което означава, че постепенно ефектите от възстановяването на пазара се разпростират и извън София. В допълнение подобни компании осигуряват квалифицирани работни места и по този начин подпомагат местната икономика“, допълва още Пашова.

  От Forton отбелязват, че офис пазарът е изпратил най-силното си полугодие от рецесията през 2009 насам с общо 67 хил. кв.м усвоени площи.

  Въпреки силното търсене наемите се запазиха стабилни поради все още същественото предлагане на площи в нови висококачествени сгради, се посочва още в доклада. Те са 12.5 евро на кв.м месечно за клас А сгради в центъра на София и в границите 10-12 евро на кв.м на месец извън центъра.

  „И инвеститорите, и продавачите се активизират през 2014 вследствие на перспективите за по-висок ръст на икономиката и стабилното търсене на бизнес имоти. Политическите трусове и събитията в банковата система настъпиха едва в края на полугодието, поради което все още не сме наблюдавали влиянието им върху пазара. Интересът остава силен и поради това смятаме, че е напълно възможно прогнозата ни за 130 млн. евро общ обем на пазара в края на годината да се изпълни“, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 37 минути
  Гърция въвежда 6-дневна работна седмица
  Промяната влиза в сила от 1 юли
  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева