петък, 16 ноември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  730 прочитания

  Ръст от 4% в предлагането на индустриални площи в София

  Средните наемни нива също растат, отчита доклад на Colliers International
  06 август 2018, 15:42 a+ a- a

  Наблюдава се ръст в предлагането на модерни индустриални и логистични площи в София в размер на 4%. С това развитие общият обем на предлагането достига 915,750 кв.м. Увеличават се и проектите в строеж, които през разглеждания период възлизат на 217,500 кв.м. Тази тенденция е позитивна и с оглед на регистрирания спад на свободните площи до нива от 6%. Това сочи проучване на Colliers International на пазара на логистични и индустриални площи в столицата през първото полугодие на 2018.

  Средните наемни нива на най-висококачествените складови площи - клас А също се придвижват плавно нагоре от 4.5 на 4.7 евро на кв.м. на месец. За проектите, които се характеризират с добра локация и изградена инфраструктура, наемите достигат 5.2 евро на кв.м. на месец.

  Търсенето продължава да се определя основно от търговци на едро и дребно, чиито дял през настоящата година намалява в сравнение с предходното полугодие за сметка на логистичните оператори. Делът на компаниите от двата типа водещи сектори е съответно 48% и 33%, докато към края на 2017 приносът към стойностите на търсенето на търговците на едро и дребно се е равнявал на 60%, а на логистичните оператори - едва на 14%. В резултат на тяхната активност, както и на представителите на сектор Бизнес услуги, нетно усвоените площи през първата половина на 2018 г. е 27,800 кв.м.

  Данните от проведено през месец май 2018 проучване на Colliers показват, че логистичните оператори, участвали в него, имат намерение да продължат своята експанзия като се разширят или в рамките на настоящата си локация или на населеното място, в което текущо се намират. Това твърдение е в унисон с оптимистичната нагласа по отношение на развитието на бизнеса им в следващите три години. 79% от участниците в проучването очакват резултатите им да се подобрят, а 15% смятат, че ще се запазят без промяна.

  Прогнозата на Colliers за пазара на логистични и индустриални имоти до края на годината е за запазване на положителния знак в редица аспекти от развитието на сегмента. Модерните складови и логистични площи за отдаване под наем ще се увеличат. Същото се отнася до броя на държавните индустриални зони в страната. Позитивно развитие ще продължат да отчитат и компаниите от автомобилния сектор, които ще запазят темповете си на експанзия и ще откриват нови локации и през второто полугодие.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Над 28 милиона касови бележки са регистрирани в Лотарията на НАП
  Остават 20 дни до тегленето на голямата награда от 50 000 лева
  преди 4 часа
  преди 4 часа
  Как технологиите промениха аутсорсинга и какво означава това за специалистите в сектора?
  Вижте какви са наблюденията на технологичната компания „Тек Експъртс“
  преди 6 часа