четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1476 прочитания

    Ръст от 4% в предлагането на индустриални площи в София

    Средните наемни нива също растат, отчита доклад на Colliers International
    06 август 2018, 15:42 a+ a- a

    Наблюдава се ръст в предлагането на модерни индустриални и логистични площи в София в размер на 4%. С това развитие общият обем на предлагането достига 915,750 кв.м. Увеличават се и проектите в строеж, които през разглеждания период възлизат на 217,500 кв.м. Тази тенденция е позитивна и с оглед на регистрирания спад на свободните площи до нива от 6%. Това сочи проучване на Colliers International на пазара на логистични и индустриални площи в столицата през първото полугодие на 2018.

    Средните наемни нива на най-висококачествените складови площи - клас А също се придвижват плавно нагоре от 4.5 на 4.7 евро на кв.м. на месец. За проектите, които се характеризират с добра локация и изградена инфраструктура, наемите достигат 5.2 евро на кв.м. на месец.

    Търсенето продължава да се определя основно от търговци на едро и дребно, чиито дял през настоящата година намалява в сравнение с предходното полугодие за сметка на логистичните оператори. Делът на компаниите от двата типа водещи сектори е съответно 48% и 33%, докато към края на 2017 приносът към стойностите на търсенето на търговците на едро и дребно се е равнявал на 60%, а на логистичните оператори - едва на 14%. В резултат на тяхната активност, както и на представителите на сектор Бизнес услуги, нетно усвоените площи през първата половина на 2018 г. е 27,800 кв.м.

    Данните от проведено през месец май 2018 проучване на Colliers показват, че логистичните оператори, участвали в него, имат намерение да продължат своята експанзия като се разширят или в рамките на настоящата си локация или на населеното място, в което текущо се намират. Това твърдение е в унисон с оптимистичната нагласа по отношение на развитието на бизнеса им в следващите три години. 79% от участниците в проучването очакват резултатите им да се подобрят, а 15% смятат, че ще се запазят без промяна.

    Прогнозата на Colliers за пазара на логистични и индустриални имоти до края на годината е за запазване на положителния знак в редица аспекти от развитието на сегмента. Модерните складови и логистични площи за отдаване под наем ще се увеличат. Същото се отнася до броя на държавните индустриални зони в страната. Позитивно развитие ще продължат да отчитат и компаниите от автомобилния сектор, които ще запазят темповете си на експанзия и ще откриват нови локации и през второто полугодие.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 25 минути
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 43 минути
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 1 час
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 2 часа
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните