петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4788 прочитания

    Нов тип сгради ще издържат на природни бедствия

    Вижте как изглеждат някои от тях
    18 октомври 2018, 08:59 a+ a- a

    Източник: Monolithic Dome Institute

    Архитекти и строителни фирми от цял свят работят по нов тип сгради, издържащи на природни бедствия, които може да срещнем в бъдеще поради променящия се климат. Според тях сградите трябва да са разработени така, че да устоят на покачващото се ниво на океаните, повишаващите се температури и бури. 

    Заоблени сгради

    Това не е нов тип архитектура, но е еволюирала след представянето ѝ през десетте години на XX век. След Първата световна война инженерът Уолтър Бауерсфелд и физикът Рудолф Штраубел създадоха първия планетариум в Джена, Германия, на чийто таван можеха да бъдат прожектирани Слънцето, Луната и други планети.

    Две десетилетия по-късно американският архитект Бъкминстър Фюлер популяризира куполната архитектура в САЩ. Въпреки че тя не става масова, Фюлер разработва и изгражда във фабрика заоблена къща с материали, които лесно могат да бъдат пренасяни и сглобявани на място. Според него този тип архитектура би спомогнала за преодоляването на жилищната криза след войната.

    „Въпреки че защитава от природни бедствия, куполът не се превърна в разпространен проект сред американските собственици на домове, най-вече поради необикновената си форма“, разказва Гари Кларк – вицепрезидент на отдела по продажби в Monolithic Dome Institute.

    Monolithic Dome Institute разработва издръжливи заоблени сгради от 1975 насам. Структурите могат да устоят на различни климатични бедствия, включително урагани, торнадо и пожари.

    „Преди близо 30 години американците със средна работна заплата се срамуваха да бъдат видени, живеещи в къща с купол. Те искаха да живеят в красива сграда, подобна на тази на съседите им. Не нещо странно. С годините хората започнаха да гледат на живота с друго око. Мнозина казват: „Никога повече“, след като домът им е разрушен от природно бедствие“, допълни Кларк. 

    •Проект за къща с купол

    Защитава срещу: урагани и наводнения

    Как работи: Издръжливият бетон и овалната форма намаляват натиска от ветровете

    Компания: The Monolithic Dome Institute

    Цена: $125–$135 на кв. фут.

    В сравнение с традиционна правоъгълна къща заоблените форми на купола позволяват на вятъра да се разпръсне и разпредели равномерно налягането около покрива и фасадата. Подобна заоблена сграда може да устои на ветрове със скорост до 482 километра в час.

    За да построи къщата, Monolithic Dome Institute издува балон с подобна форма. Впоследствие строителите го покриват с изолационна пяна, полагат устойчива стомана и изливат бетона на няколко слоя. Локални строители правят довършителните работи като полагането на електроинсталацията и подовете. Завършването отнема от 6 до 8 седмици.

    Източник: Monolithic Dome Institute

    Компанията е построила както къщи, така и други видове постройки като църкви, училища, театри и болници. В момента Monolithic Dome Institute работи по планетариум в Хаваи. Фирмата строи около 80 сгради годишно, като Кларк споделя, че очаква този брой да нарасне със зачестяването на природните бедствия. 

    •Проект за кръгла къща

    Защитава срещу: Урагани и силни ветрове

    Как работи: Кръглата форма намалява натиска от ветровете, а метални връзки подсигуряват стабилното закрепване на покрива

    Компания: Deltec Homes

    Цена: $150–$195 на квадратен фут. 

    Кръглите домове на Deltec устояват на вятър много по-лесно от традиционните къщи.

    къща Източник: Deltec Homes

    Според президента на Deltec Стийв Линтън вятърът заобикаля сградата вместо да преминава през нея. По този начин отвън се образува до 30% по-малко налягане.

    Интериор Източник: Deltec Homes

    Сред материалите, които използва Deltec, са дървесина с голяма плътност и подсилена стомана. Метални скоби опасват цялата къща и придържат покрива стабилно към основите. 

    Източник Deltec Homes

    Компанията е построила над 5000 подобни къщи по цял свят, много от които са преживели силни урагани като „Иван“, „Катрина“ и „Санди“.

    Плаващи сгради

    Вместо да се борят с наводненията, някои архитекти смятат, че домовете трябва да съществуват в хармония с водата. Според идеята им постройките се носят на повърхността и се издигат с покачващото се ниво на водите.

    В Холандия голяма част от населението живее под морското равнище.

    „Може да очакваме повече наводнения в бъдеще. Не става въпрос за технологии. Трябва да преосмислим градовете. Трябва да строим в готовност за промените. Много градове като Маями, Токио и Ню Йорк виждат водата като заплаха. Ние смятаме, че тя е предимство“, разказа главният изпълнителен директор на Waterstudio Коен Олтуис.

    Преди десетилетие Waterstudio започна разработката на плаващи домове, които изглеждат досущ като тези, изградени върху почва. През 2011 Marlies Rohmer Architecture конструира плаващ квартал в Амстердам със 75 къщи, които се издигат с нивото на водата. В други градове бяха изградени плаващи градини, киносалони и училища. 

    •Проект за плаващи домове

    Защитава срещу: покачване на морското равнище, наводнения и урагани

    Как работи: Плаваща основа която се движи с водата

    Компания: Waterstudio

    Цена: приблизително $240,000

    Източник: Deltec Homes

    Основана през 2003, Waterstudio е разработила и конструирала над 200 плаващи сгради. Някои са амфибии, разположени на брега. Те могат да се издигнат над водата в случай на наводнение. Основата е изградена от пяна, която е обгърната с бетон и вързана със стоманени въжета.

    Източник: Waterstudio

    Други проекти на компанията са потопени във вода през цялото време.

    Източник: Waterstudio

    Повечето от тях могат да издържат на урагани от четвърта категория. Според Waterstudio, вместо да спират водата, градовете трябва просто да ѝ позволят да протича под тях. Къщите могат да бъдат пренареждани в различни конфигурации и да променят структурата на града. Най-голямото предизвикателство пред Waterstudio са строителните регулации които не разпознават проекта им като къща, а го третират като лодка.

    През декември 2013 компанията показа плаващи малки модули изградени от контейнери. Те служат за класни стаи, медицински клиники и санитарни помещения в Бангладеш.

    Източник: Waterstudio

    Друг проект на компанията изгради малък квартал от пет къщи в Холандия. В следващите 5 години Waterstudio планира да построи квартал с 10 хил. къщи. Екипът работи и по плаваща вила и хотел в Дубай, както и плаваща кула в езерото Дианчи в Китай. Те ще бъдат завършени до края на 2018.

    Небостъргачи

    Поради височината си небостъргачите са уязвими на силни ветрове. Колкото по-високо достига сградата, толкова по-силни са ветровете, на които е подложена. Това може да доведе до счупване на прозорци или накланяне на цялата кула. Издигането на много небостъргачи един до друг може да създаде въздушни тунели с ниско налягане в зони със силен вятър, което допълнително увеличава натиска върху постройката.

    В градове като Маями строителите трябва да използват подсилени стъкла, които издържат на удар при първите 10 метра от сградата, където обикновено прехвърчат отпадъци. 

    •Проект за високи сгради

    Защитава срещу: урагани, прекъсвания в електроснабдяването и повишаване на нивото на водите

    Как работи: използва резервни генератори и системи за изпомпване на водите

    Компании: SHoP Architects и JDS Development Group

    Източник: SHoP Architects

    През 2012, няколко дни след като ураганът „Санди“ наводни Ню Йорк и спря тока в града, JDS Development Group закупи парцел на брега на Манхатън, на 36-та улица. Строителната площадка е само на 30 метра от река „Ийст Ривър“ и се намираше под вода.

    Строителите си поставиха за цел да направят жилищен комплекс, който да издържи на следващата подобна буря. Сградата на стойност 660 млн. щатски долара представлява два свързани небостъргача, които ще разполагат с електроенергия, ако бъдат връхлетени от ураган. На четиридесет и осмия етаж от северната сграда има пет аварийни генератора, работещи на природен газ. Те могат да захранят асансьорите, водните помпи и осветлението в коридорите. Освен това генераторите произвеждат достатъчно електричество, за да захранят един контакт и хладилниците в апартаментите. В подземните площи са монтирани помпи, които изхвърлят навлязлата вода.

    Друга заплаха за високите сгради са силните ветрове. Кулата Shanghai Tower в Шанхай има големи бутала, които се противопоставят на силите на вятъра. Технологията разчита на сензори, които наблюдават силата на притискане и добавят същото ниво на обратно въздействие. Без тях горната част на сградата ще се клати напред и назад при силни бури. Освен това кулата може да се завърта на 120 градуса, което намалява с 24% влиянието на ветровете. На покрива е монтирана система, която събира и пречиства дъждовната вода, която сградата използва за 40% от нужните водни ресурси. Близо до върха са монтирани 200 вятърни турбини с вертикална ос които генерират 350 хил. киловатчаса електричество на годишна база. То покрива близо 10% от нуждите на сградата. Двойните прозорци на фасадата играят ролята на изолационна плоскост, която спира горещината през лятото и задържа сградата топла през зимата.

    Сгради, скрити в земята

    Защитава срещу: урагани и наводнения

    Как работи: почвата защитава стените

    Компания: Formworks

    Цена: приблизително 120 долара на квадратен фут

    По-голямата част от сградите са над земята, но според някои архитекти частично подземните сгради може да издържат на природни бедствия по-добре отколкото тези над земята. Сградите са по-енергоефективни и са предпазени от щети, породени от обекти, носени от силни ветрове или обилни валежи.

    Според шведския архитект Питър Ветш този тип конструкции са подходящи за местности като Филипините, Мексико и Япония, които често са обект на климатични бедствия.

    Източник: Formworks

    Подобна къща на компанията Formworks бе връхлетяна от торнадо в Оклахома, САЩ. Вместо да я разруши, торнадото премина над къщата. В същото време традиционните къщи в областта бяха разрушени.

    Formworks строи къщи на равни парцели или до склонове. Тъй като голяма част от фасадата на сградата е скрита тя може да издържи на силни ветрове и летящи отломки.

    За разлика от традиционните сгради тези скрити под земята имат минимално количество стени, изложени на природните сили. Освен това теренът около сградите е преустроен, за да се справи с обилни валежи, отвеждайки водата далеч от сградата.

    Стените са направени от подсилена стомана, изолация и бетон. В интериора таваните са с формата на купол, тъй като арките са по-издръжливи на въздушното налягане от урагани.

    Къщите, скрити под земята, използват една десета от енергията, нужна за захранването на традиционна постройка. В случай че буря увреди електроснабдителната мрежа, къщата ще може да задържи температурата си за няколко седмици. А захранването на осветлението и електроуредите ще става само с малък генератор.

    До момента Formworks са построили сгради с подобни параметри, които са предназначени както за жилища, така и за ферми или офиси.

    Повдигнати сгради

    Наводнения от бури често причиняват щети на сгради, които са скъпи за поправка. В САЩ регулациите за строеж в някои области често предвиждат сградите да са разположени над водното равнище в случай на наводнение. При сгради с апартаменти това намалява рисковете наводненията да спрат работата на бойлери, отоплителни системи или електроуреди.

    „Трябва да изградим набор от стратегии за крайбрежните зони, които предвиждат повдигането на жилищните и индустриални сгради. Това е нещо, на което трябва да отделим внимание и да изясним“, сподели зам.-главният изпълнителен директор на Gensler Диан Хоскинс.

    Предпазва от: повишаване на морското ниво, наводнения и бури

    Как работи: Зелени площи и основи над 100-годишния план за наводнения

    Компания: Ateliers Jean Nouvel и Kobi Karp Architecture

    Цена: От 1,7 млн. щатски долара до 7,1 млн. щатски долара

    Много части от Маями, най-вече тези около брега, са застрашени от покачване на морското равнище. В южната част на града луксозният комплекс Monad Terrace е разположен на границата на зоната, застрашена от наводнения. Въпреки това комплексът е подготвен за възможни природни бедствия.

    Източник: JDS Development

    Основите на Monad’s Terrace се издигат на 1,82 метра над морското равнище. Според националната океанографска и атмосферна администрация на САЩ се очаква покачване на морското ниво с 60 сантиметра до 2060.

    За да се справи с предизвикателството, обектът ще бъде защитен от лагуна с растителност, включително папрат и палми.

    Източник: JDS Development

    Лагуната ще играе ролята на преграда, която ще абсорбира и задържа водата. Входът за гаража, положен под сградата, ще се издига, преди да се спусне надолу. Това ще предпази подземията от наводнения. Обектът с височина 45 метра, състоящ се от 54 апартамента, ще отвори врати през 2019.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 27 минути
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 16 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 16 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 18 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 19 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ