вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13577 прочитания

    Какви са прогнозите за пазара на имоти?

    Вижте коментарите на мениджъри от водещи компании за недвижими имоти в България
    02 януари 2019, 14:41 a+ a- a

    През тази година предстои плавно покачване на лихвите по жилищни кредити, което се очаква да доведе до лек спад в активността на пазара и задържане на цените. Това коментират представители на водещи компании за недвижими имоти в България. 

    Вижте какви други тенденции на пазара на имоти през 2019 очертаха още те пред Economy.bg: 

    Ралица Ценова, директор продажби в Home2U: 

    Очаква се през втората половина на 2019 да започне покачване на лихвените проценти  

    В медийното пространство се ширят много спекулации по темата за имотния пазар у нас. Истината е, че се очаква през втората половина на 2019 г. да започне покачване на лихвените проценти у нас, което обаче ще се случи контролирано и плавно, без сътресения и големи маржове. Очакванията са това да не повлияе на стабилните участници на пазара, а само на рисковите купувачи, които имат нестабилни или много ниски доходи и нулеви спестявания. Фактът, че в столицата само през първите три тримесечия на 2018 бяха издадени разрешения за строеж на жилища с разгърната площ със 100 000 м2 повече, отколкото през цялата 2017 г., заедно с намаляващия брой сделки, създава очакване за леко „охлаждане” на пазара, което обаче не се очаква да доведе до спад в цените, а само до задържането им на утвърдените нива.

    Очакваме 2019 г. да продължи тенденцията за покупки „на зелено”, предвид по-достъпните цени на имотите в строеж и възможността за по-голям избор на площи, етаж, изложение и изглед от апартамента, както и по-сигурната възможност за покупка на паркомясто, което става все по-необходимо и наложително условие при покупката на жилище в големите градове. През следващата година предстои пускането в експлоатация на поне 8 нови метростанции, които ще улеснят и ускорят предвижването до развиващи се райони като „Овча купел“ на първо време. А през следващите две години и още 5 метростанции в „Хаджи Димитър“, „Левски“ и „Суха река“, което ще засили интереса на купувачите и инвеститорите към тях. Впрочем вече наблюдаваме с пълна сила развитието на район “Овча купел”, където стартират проекти за над 60 000 м2 РЗП.

    През 2019 г. очакваме и голям ръст и в  използването на услугата “директна покупка”, която от близо 2 години е достъпна за продавачите на имоти от вторичния пазар, като им спестява необходимостта да се конкурират с новото строителство на пазара и дава предвидимост и сигурност в сделката, като продадат имота си директно на Home2U (за сравнение такъв тип сделки в някои части на САЩ вече достигат до 15 000 сделки годишно). Този тип сделки променят утвърдения ред за случване на сделките от вторичния пазар, като в тях агенцията се явява не просто посредник, а купувач на имота, гарантирайки бързината на сделката и сроковете, които задоволяват продавача. А впоследствие - юридически проверен имот, безспорна собственост и документални особености, лесен и сигурен за придобиване. 

     

    Гергана Тенекеджиева, оперативен директор в АДРЕС: 

    Покачването на лихвите ще задържи цените на имотите и може да доведе до лек спад в активността на пазара

    Жилищният пазар у нас е пряко зависим от политиката на Европейската централна банка. През настоящата 2018-а бяхме свидетели на рекордно ниски лихви по кредитите, макар преди 1 година да се прогнозираше плавно покачване. В САЩ вече се наблюдава повишаване на нивата, като тенденцията постепенно обхваща и Европа. Прогнозите за 2019 също очертават лек ръст на лихвите по жилищните кредити към средата на годината. Евентуалното им покачване ще задържи цените на имотите и може да доведе до лек спад в активността на пазара. Важно е да обърнем внимание на клиентите при тегленето на кредит да предвидят бъдещо увеличение на лихвата и да калкулират отражението върху месечната вноска. Препоръчително е тя да не надвишава 30% от месечния им доход. 

    Очакваме експанзията на жилищното строителство да продължи с умерени темпове в отговор на продължаващото търсене. Виждаме лека промяна в поведението на инвеститорите, породена от промяната в нагласите на купувачите. Строителните предприемачи следят поведението на клиентите и се стремят да се съобразяват с очакванията им.  При ексклузивните проекти все повече от тях са склонни да се вслушат в съветите на брокерските агенции при формиране на офертните цени. Подобно приспособяване е ключово в период на леко отслабване на активността на пазара, за да не се стига до дисбаланс. 

     

    Добромир Ганев, управител на „Форос”:

    Купувачите да внимават при покупка на жилищни имоти „на зелено“

    Очакванията на екипа на „Форос” за пазара на имоти през 2019 г. са оптимистични, но с призив за внимателни действия на пазара на продажби на жилищни имоти „на зелено“. Подобен бе призивът ни и в края на предходната, но сега процесите в инвестиционните намерения на предприемачите се развиха и повлияха значително върху обемите на заявено ново строителство (ръст за Q1-Q3 от 140% за София и над 60% при разрешенията за строеж в големите 3-4 града) и при започнатото ново жилищно строителство (ръст от 65% за София равно на 400000м2 РЗП за Q1-Q3). Купувачите трябва да са изключително предпазливи при желание да придобиват имоти в ранен етап от тяхното строителство. За съжаление, очакваме да се появят оферти за предлагане на проекти дори без получено разрешение за строеж.

    Основните вътрешни макрофактори, които всички участници на пазара трябва да следим през следващата година са:

    - промяна на посоката на лихвените проценти по кредитите;

    - динамиката на инфлационните процеси в България;

    - ръстът на доходите на населението.

    Очакваме, че голяма част от продавачите-физически лица и предприемачи, ще обмислят завишените си очаквания за пазара и ще коригират своите продажбени оферти. Ще се наложи да го направят поради твърде високия натиск от заявения и започнат обем на ново строителство.

    Обемът от сделки ще е подобен или малко по-нисък на този през 2017 и 2018 г. НСИ ще отчете забавяне в ръста на цените на основните пазари в страната.

    Ако инфлацията в страната продължи да расте още няколко тримесечия, съществува голяма вероятност този процес да повлияе значително върху желанието на гражданите да придобиват имоти, за да се предпазят от обезценка на своите спестявания.

     

    Ясна Божинова, маркетинг мениджър на Arco Real Estate:

    Очакванията са за запазване на нарастващия пазар при по-бавни темпове

    Според наблюденията на Arco Real Estate очакванията през 2019 г. са за запазване на нарастващия пазар при по-бавни темпове.

    Други основни характеристики, определящи пазара на недвижими имоти през 2019 г., са запазване на броя сключени сделки на пазара на жилищни имоти спрямо 2018 г., нарастване на броя сделки с жилища „в строеж“, все по-често търсене на 100% финансиране при покупка на жилище и очакване за леко покачване на лихвите по жилищните кредите в края на годината. 

     

    Страхил Иванов, изпълнителен директор на „Явлена“:

    Очакванията ни са за отчетливо забавяне на пазара в ценово отношение

    Прогнозите за 2019 година са за активен пазар както за купувачите, така и за продавачите на недвижими имоти. Очакванията ни са за отчетливо забавяне на пазара в ценово отношение и спад в броя на сделките и ипотеките в повечето градове на страната, включително в София и Варна.

    Очакваме купувачите да продължават да търсят активно, независимо от това дали купуват първи дом, или инвестиционен имот. Купувачите очакват пазарни нива на цените през 2019 година, което ще допринесе за намаляването на техния ръст. Промените в пазара ще окажат влияние на продавачите и ще рефлектират върху офертните цени, предизвиквайки склонност за намаляването им до пазарни нива. 

     

    Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties:

    Пазарната картина ще остане много сходна на тази в момента

    През 2019, а може би и през 2020 г. пазарната картина ще остане много сходна на тази в момента. Основното търсене ще бъде насочено към големите градове и ще идва предимно от български купувачи. Не изключвам възможност да видим и по-голям чуждестранен интерес и повече инвестиции, но към момента нямаме убедителни сигнали, че вървим в тази посока, макар че интерес не липсва.

    Според мен все повече хора мислят за качеството си на живот и ще започнат да обмислят покупката на втори дом - на море, планина или дори на село. Това важи особено много за хора с професии, които им позволяват да работят от дистанция. Това ще държи активни пазарите и в по-малките населени места и по курортите. Смятам, че след като хората започнаха масово да пътуват зад граница, много от тях оцениха какви възможности за покупка на имот и качествен живот предлага България и колко струват те в другите страни и това определено задвижва интереса в тази посока. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 49 минути
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ
    преди 2 часа
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 2 часа
    Откриха една от най-големите детски градини в София
    Продължава строителството на 17 нови детски градини, до края на 2024 се очаква да приключи изграждането на 13 от тях
    преди 3 часа
    преди 19 часа
    И Велико Търново с вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух
    До момента България разполага с 3 вертолетни летища в София и по 1 във Варна, Панагюрище и Русе