сряда, 17 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2658 прочитания

    Луксозните имоти в София са поскъпнали средно с 6% през 2018

    Расте интересът към покупка на жилищни сгради за целите на офис от малки компании
    04 февруари 2019, 11:47 a+ a- a

    Изминалата година бе период на отрезвяване на пазара и отбеляза минимално поскъпване на луксозните имоти – средно 6%. Това отчитат от компанията за луксозни имоти Unique Estates в годишния си обзор. 

    Плавният ръст на предлагането и достигането на пределни за купувачите цени са изчерпали потенциала на пазара за поскъпване и очакванията за настоящата година са за задържане на вече достигнатите нива.

    През 2018 г. се е увеличил и делът на сделките с отстъпка. Ако през 2017 г. около половината покупки в луксозния сегмент са се договаряли с намаление от офертната цена, година по-късно делът им е нараснал до малко над 70% от общите. 

    „Тенденция, която наблюдаваме от миналата година насам, е пазар, все по-често движен от купувачите. Този тренд ще продължи през настоящата година и на практика означава, че във все повече сделки ще виждаме договаряне на цената, а надценените имоти ще престояват с месеци на пазара“, прогнозира Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.

    Статистиката на Unique Estates показва, че средната отстъпка през 2018 г. е била 7.4%, като при апартаментите тя е била под 7%, а при къщите – малко над 10%. Най-голям през годината е бил делът на продажбите с намаление до 5% от офертната цена, което е признак за постепенното балансиране на пазара.

    Забележима тенденция през последните месеци е и преориентирането на много купувачи в най-високия сегмент от пазара – над 500 000 евро, от къщи към инвестиции в малки бизнес имоти. В тази категория попадат основно сделки, при които клиентите разполагат с 1 до 3 милиона евро и търсят вложение за парите си. Заради по-добрия наемен пазар, често пъти тези средства се насочват към малки бизнес имоти – апартаментни сгради (apartment houses), както и офис сгради с 1000-1500 кв.м разгъната застроена площ. Пазарът познава и случаи, в които новозавършени жилищни сгради се превръщат в офисни за нуждите на малки компании от консултантския бизнес, технологиите, фармацията, адвокатски дружества и др.

    „В този сегмент има специфично търсене от страна на дружества, които се разрастват и търсят офис сгради за покупка. Това са по-малки компании, които преминават от наем към собственост и искат представителен имот, по-разчупена среда, не типичната бизнес локация“, обобщи Светослава Георгиева.

    Според нея макар и потенциалът за ръст на цените на този етап да е ограничен, луксозните имоти остават добра инвестиция, най-вече заради ценовата им стабилност и факта, че са добра защита срещу инфлация. Осезаем спад има при сделките със спекулативен елемент в централната част на София, при които се търси бързо покачване на стойността и препродажба.  

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 11 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 11 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 13 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 16 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ