петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2290 прочитания

    Пазарът на луксозни имоти навлиза в период на повишено предлагане

    Центърът, „Лозенец“ и Докторски паметник са най-търсени за наем и покупка на апартамент през 2018
    05 февруари 2019, 09:32 a+ a- a

    Пазарът на луксозни имоти навлиза в период на повишено предлагане, което ще доведе до по-голям избор за купувачите и задържане на цените около вече достигнатите нива. Това посочват в своя анализ на пазара на недвижими имоти в България за изминалата 2018 от компанията за луксозни имоти Unique Estates.

    Бързият ръст ръст на цените през последните две години е довел до лек, но траен спад на сделките заради по-трудното решение за покупка. През 2019 г. съществена промяна в активността не се очаква, а пазарът ще работи в полза на купувачите. 

    Ръстът на икономиката, ниските лихви и оживлението в кредитирането ще продължат да играят ключова роля както общо за жилищния пазар, така и за сегмента на луксозните имоти. Търсенето за жилищни нужди остава водещо, но високият клас жилища са и добра инвестиция с оглед възможността за стабилна доходност и дългосрочния потенциал за ръст на цената. 

    Въпреки появата на нови привлекателни за купувачите локации, утвърдените райони като Центъра на София, квартал „Лозенец“ и Докторски паметник остават водещи по брой сделки, показват данните на Unique Estates. 

    Докато в централната част на града и по-специално в района около Докторски паметник предлагането традиционно е движено от апартаменти в стари аристократични кооперации, в „Лозенец“ стимул през изминалата година е появата на нови жилищни проекти. В резултат от това през 2018 г. там е регистрирано леко покачване на цените и почти двоен ръст на продажбите в луксозния сегмент.

    В същото време поскъпването на имотите е довело до отлив на купувачи в района на Докторски паметник, независимо че предлагането там се е покачило през изминалата година. По-високите ценови нива по-рядко са срещали очакванията на купувачите и това е довело до намален брой сделки. Статистиката на Unique Estates показва, че през 2018 г. цените на жилища в района все по-често са били в диапазона 2800-3000 евро/кв.м, а при единични сделки дори са надхвърлили тази граница. В същото време година по-рано най-скъпите продажби в тази част на София са се случвали в диапазона 2300-2450 евро/кв.м. 

    Според Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates, „Изгрев“ също е сред кварталите, заслужаващи внимание през последните месеци. „Появата на висок клас проекти по ул. „Тинтява“ доведе до покачване на продажните цени до средно 1600 евро/кв.м и така „Изгрев“ вече догонва „Лозенец“. Новото строителство промени облика на района и го постави в горния ценови сегмент“, обобщи тя.

    Потенциал имат и новите квартали, като „Витоша“ и „Кръстова вада“, особено в частта около метростанция „Витоша“ и Парадайз Център. 

    Центърът на София, „Лозенец“, „Изток“ и зоната около Докторски паметник са регистрирали и висока наемна активност през 2018 г. В тези райони е съсредоточено търсенето на апартаменти под наем, докато в сегмента на къщите водещи остават кварталите по Витошката яка – „Бояна“, „Симеоново“ и „Драгалевци“. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 35 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 38 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 18 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България