петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3005 прочитания

    Каква беше 2018 за жилищния пазар в големите градове и с колко поскъпнаха имотите?

    Варна е лидер по ръст на броя сключени сделки, Пловдив се утвърждава като предпочитана дестинация за инвестиционни покупки
    06 февруари 2019, 10:47 a+ a- a

    Устойчива активност на имотния пазар в големите градове със средно поскъпване на жилищните имоти около 7%. Така обобщават изминалата година за имотния пазар извън столицата от АДРЕС. Общият обем на сделките в най-големите областни центрове – София, Пловдив, Варна и Бургас, отбелязва ръст на годишна база, макар и минимален. Строителната активност обаче се повишава осезаемо. За изминалите 12 месеца издадените разрешителни за строеж са с 51% повече жилищни единици. В страната увеличението е 42.2%. 

    Варна се отличава с лидерство по ръст на броя сключени сделки от около 9%, сочат данните на компанията. Високата активност в града продължава от 2017 г., когато се наблюдава сходно увеличение при покупко-продажбите. Въпреки интензивното търсене и динамиката на пазара, цените на имотите не претърпяха сериозни промени. Влиянието на кредитирането остава по-ниско в сравнение със София. Малко под 40% от купувачите използват жилищен заем. Преобладават сделките със собствени средства - най-често това са клиенти, които се местят от по-малък град и продават старото си жилище, за да закупят ново във Варна.

    Пловдив все повече се утвърждава като предпочитана дестинация за инвестиционни покупки. Причините за това са няколко. От една страна е икономическото развитие на града през последните години, а от друга – туристическият поток, особено в навечерието на инициативата Европейската столица на културата за 2019 г. Данните на АДРЕС показват, че инвестиционните сделки вече представляват 24%, при 16% за 2017 г. Засиленото търсене доведе и до покачване на цените на жилищата. На годишна база то е около 10%. Поскъпването е по-силно изразено при старото строителство, заради ограниченото предлагане и интересът към централната градска част.

    Стабилен е бил пазарът на имоти и в Бургас през изминалата година. Инерцията от 2017-а продължава, видима в активността на купувачите и сходния обем сделки. До края на лятото покупко-продажбите се сключват бързо. С началото на есента се появи леко колебание у купувачите, което удължи периода на търсене, отчитат от АДРЕС. Обособяват се два основни типа клиенти според начина на финансиране. Едните разчитат изцяло на свои средства, а другите – единствено на банков кредит. Поради това през 2019 г. се очаква леко охлаждане на пазара заради промените в банковите условия. Освен по-високите изисквания към кредитополучателите, влияние ще окаже и прогнозираното поскъпване на кредитите.

    Вижте какви са цените на имотите в големите български градове и как са се променили през 2018:

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 42 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS