петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7687 прочитания

    Какви допълнителни разходи имаме при покупка на имот с кредит?

    Как да преценим какъв да бъде размерът на кредита и какви други разходи ще имаме разяснява Катя Миленова от "КредитЛанд"
    20 февруари 2019, 10:29 a+ a- a

    Собственото жилище осигурява спокойствие и е цел на повечето семейства днес. Банките ни изкушават всеки ден с нови и все по-гъвкави решения. Новопостроените сгради предлагат комфорт и усещане за модерен стил на живот. Това са фактите, които ни провокират да обмислим решения за жилищен кредит. При всички случаи обаче тегленето на кредит е отговорна стъпка, която пренарежда бюджета ни за следващите 20 години.

    Катя Миленова, кредитен консултант в "КредитЛанд"

     Как да преценим какъв да бъде размерът на кредита и какви други разходи ще имаме при покупката освен самата цена на имота? Отговори и полезни насоки при теглене на жилищен кредит дава Катя Миленова, кредитен консултант в "КредитЛанд".

    Три основни групи разходи съпровождат жилищния кредит, но някои от тях сякаш остават в сянка. 

    Първоначални разходи

    Започваме, разбира се, анализ на документите на имота и ако са в необходимия вид, дали банката, към която сме се насочили, ще ги приеме като обезпечение. В тази първоначална подготовка е добре да потърсим съветите на адвокат. От него можем да разберем за евентуални проблеми със собствеността или строителните книжа, има ли тежести върху имота и др.

    След като сме се убедили, че документите ни са изрядни, е необходимо да бъде изготвен доклад за пазарна оценка на имота от експерт-оценител за банката, в която сме избрали да кандидатстваме за ипотечен кредит. Именно на тази база финансиращата институция дава начална информация доколко би приела имота за обезпечение и какъв е максималният размер на кредита, който би отпуснала.

    В първоначалните разходи е важно да вземем предвид комисионата на брокера на недвижимия имат (ако ще ползваме негови услуги) и нотариалните такси (за придобиване на имота и учредяване на ипотека), както и местния данък за покупка на имот.

    Самоучастието в покупката също е първоначален разход. Все по-често се търси 100% финансиране за даден имот, но банките обичайно кредитират до 80-85% от стойността му. Конкретният процент зависи от местоположението, вида и годината на строителство и други характеристики на имота. Желателно е да осигурим поне 20% от стойността на жилището. Съществува вариант да вземете 100% от стойността му на кредит като комбинация от ипотечен и потребителски, но това обичайно значително оскъпява финансирането.

    Всеки ипотечен кредит има задължително условие за сключване на годишна застраховка имот. Първата годишна полица е необходимо да е сключена и заплатена още преди отпускането на заема. Важно е да знаем, че ще имаме това задължение всяка година до погасяване на кредита.

    Плащане на пълната цена за жилището

    Всички разплащания между продавача и купувача минават по банков път, а банковите преводи и касови операции също имат цена, която е значително по-висока, ако разплащането не е в български лева.

    Разходи след покупката

    След като покупката вече е факт, е важно да сметнем всички спешни разходи за довършителни работи, ремонт и обзавеждане на новозакупеното жилище. Оттук нататък, като собственици на недвижим имот, наше задължение е да плащаме годишни „данък сгради“ и „такса битови отпадъци“ (размерът им може да бъде проверен в общината по местоположение на имота).

    Разходи за застраховка „Живот“

    Рисковата застраховка „Живот“ по кредита е сред най-съществените разходни пера по кредита след лихвата. Макар и при повечето банки тази застраховка да е опционална, всеки бъдещ кредитополучател е добре да обмисли сключването на такава полица, особено ако кредитът се тегли за покупка на основно жилище, а не с инвестиционна цел. Застрахователните премии обикновено се заплащат на месечна база заедно с регулярната вноска по заема. Обезателно трябва да се информираме предварително не само за цената на застрахователната полица, но и за покритите рискове и застрахованите лица, ако кредитополучателите са повече от един.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 12 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 13 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 14 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 16 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк