сряда, 22 май 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1035 прочитания

  Каква ще е 2019 през погледа на строителния бранш?

  Строителните предприемачи очакват умерено поскъпване на имотите в рамките на 5%
  22 февруари 2019, 11:54 a+ a- a

  Умерен ръст на цените в рамките на 5% през 2019. Това прогнозират от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Като основна причина за поскъпването на жилищата оттам изтъкват изоставащото предлагане в период на продължаващо търсене.

  „За последните 3 години средногодишният ръст е 7.5%, породен от липсата на проекти в периода 2008-2016 г. и времето, необходимо за реализация на започнатите нови. Постепенно виждаме как недостигът се преодолява, в резултат на което ръстът на цените ще се забави през тази година“, пояснява Асен Чавдаров.

  Промяната в нагласите на купувачите, наблюдавана от строителните предприемачи, се изразява основно в две направления – взискателност към средата около имота и функционалност на жилището. Стремежът към по-високо качество на живот обуславя търсенето на крайградски комплекси с малки сгради или редови къщи, както и градски такива, но от затворен тип. Първият тип имоти отговарят на желанието за по-екологичен и спокоен начин на живот, далече от шума на големия град. Наличието на свободни терени извън столицата позволява реализирането на по-мащабни проекти, включващи апартаменти, къщи, търговски обекти, детски градини, спортни съоръжения и други.

  „Хората, които не са склонни да напуснат града, но държат на прилежащите пространства и качествената околна среда, виждат решение в затворените комплекси. Това важи особено за семействата с малки деца, за които отглеждането им в безопасна среда е от първостепенно значение“, дава пример Аспарух Делев, член на НАСП.

  От Асоциацията очакват стабилен интерес за покупка през 2019 г., при леко удължаване на процеса по избор от страна на клиентите. Търсенето на ново строителство ще расте предвид недоброто състояние на стария сградния фонд, а прилагането на съвременните тенденции в строителството при подобрена функционалност на имотите ще отговаря на потребностите на купувачите.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  МОН публикува матурата по Български език и Литература
  Вижте отговорите на падналите се днес въпроси
  преди 13 часа
  Около 40% от домакинствата живеят в пренаселени домове
  Броят на необитаемите жилища обаче расте, като те са над 31% от всички жилища в страната
  преди 14 часа
  Райфайзенбанк: Солиден ръст на БВП през първото тримесечие
  Ръстът е движен основно от крайното потребление и инвестициите, се посочва в месечния икономически обзор на банката
  преди 17 часа
  България е изнесла 10 хил. тона мед за страни от ЕС
  Вижте кои са най-големите вносители по данни на Евростат